Közélet

Hatvanéves Magyarország egyik legnépszerűbb csokija

Hatvanéves Magyarország egyik legnépszerűbb csokija

2013. augusztus 22., csütörtök
Hatvanéves Magyarország egyik legnépszerűbb csokija
sportszelet

A Népstadion átadására készült el 1953. augusztus 20-án, csomagolásának jellegzetes zöld színét a Ferencvárosból hozta magával. A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle, és idén augusztus 24-én a Fogaskerekűn ünnepli 60. születésnapját Magyarország egyik legnépszerűbb csokija, a Sport szelet.

A rendhagyó születésnapon egy Sport-színekbe öltözött ingyenes különjárat szállítja óránként a kirándulókat. Délelőtt 11 órakor különleges kihívásra kerül sor: a városmajori állomás spinning gépein lehet versenyt tekerni a Fogaskerekűvel, valamint néhány Sport-riksa szállítja majd a kiránduló gyerekeket a Gyermekvasúthoz. A program végén a Széchenyi hegyi megállónál az ünneplők együtt gyújtják meg az óriási csokoládészeletet mintázó torta gyertyáit - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A szeletre a 70-es évek végére már akkora volt a kereslet, hogy a gyártóegységek vezetői is részt vettek a termelésben, a harmadik műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A szeletet kezdettől fogva jellegzetes kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, amely nem tapadt rá a csokoládéra. Receptúrájában is különleges volt a csokoládé; gyártásához tejszín fondant-t használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét. A csokoládés massza nem kakaóporból, hanem kakaópogácsából - a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével, magasabb kakaóvaj tartalommal - készült, ízét a rumaroma határozta meg. A 90-es évek végén megszülettek az XXL-verziók, tejcsokoládéval, karamellel, mogyoróval, sőt, 2005-ben a szelet jégkrémváltozata is forgalomba került. A magyar fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.