Pörköltfőzéssel, Stone-nal és focikupával ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

alsovaros_porkoltfozes_mj 018Egy tucatnyi bográcsban rotyogott az ínycsiklandó pörkölt az alsóvárosi Szabadság téren, ahol immár kilencedik alkalommal gyűltek egybe a környékbeliek hagyományos augusztusi fesztiváljukon.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is az Alsóvárosi-kupa kispályás labdarúgótornával vette kezdetét az Alsóvárosi sportnap és IX. családi pörköltfőző fesztivál a Szabadság téren, amelyen az Altax csapata diadalmaskodott. A nap folyamán többek között arcfestés és lufihajtogatás is várta a kisebbeket, és fellépett többek között a Hagyományőrző Alsóvárosi Menyecske Kórus is. Az asszonyoknak nem csak az énekét, hanem a ruháját is érdemes volt megcsodálni, a kórus tagjai egy korabeli fénykép alapján készítették el fellépőruhájukat.

Délben pedig elkezdődött a pörköltfőzés, amelyet most nem versenyként hirdettek meg. A Szeged-Alsóvárosért Közhasznú Egyesület rendezvényén Szekeres Józsefné Edittől megtudtuk, ezúttal az induló csapatokból sorsoltak ki három főt, ők zsűrizik az elkészült étkeket. „Nem lesz egyszerű dolga a zsűrinek, hiszen nehéz összehasonlítani egy csülökpörköltet egy birkával vagy marhahúsból készülttel” – jegyezte meg. Szekeres Józsefné Edit portálunknak elmondta, rendezvényüket az egyesület mellett Hüvös László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő támogatta, és pályázaton nyertek a város idősügyi keretéből is. Az esti programokra nagy tömeget várnak, mivel munkanapra esett a rendezvényük kicsit kevesebb csapat jelentkezett a főzésre a szokásosnál.

no images were found

Hattyastelepről és Gyálarétről is érkeztek csapatok a főzőfesztiválra, sőt még Szatymazról is, Rácz László aranydiplomás amatőr királyi szakács évek óta részt vesz az alsóvárosi rendezvényen. Ezúttal csülökpörköltet készített egy negyvenliteres bográcsban, melybe tett füstölt csülköt is, mert Rácz László szerint az vadítja meg a pörköltet. A szatymazi csapat palacsintát is sütött egy különleges egyedi tervezésű sütőn. Egy másik csapat főszakácsa a tizennégy esztendős Nagy Bence volt. Borsikafűvel és káposztával bolondította meg csülökpörköltjét, mely közel három órahosszán át rotyogott a bográcsban. Az alsóvárosi csapatot erősítette Bence édesapja és a család barátai is. Mint megtudtuk, tavaly a harmadik helyet érdemelték ki főztjükkel. Birkapörköltet készített egy másik csapat, s Komócsin Józseftől megtudtuk, a hagyományos fűszerezés híve, de babérlevél feltétlenül kell bele.

Este Stone lépett fel a Szabadság téren, majd Vincze Fruzsina énekelt, végül pedig retró diszkóba várták a kikapcsolódni vágyókat.

no images were found

Előző sztori

Sárkányhajók és Tisza-átúszás színesítették a vizes szabadidősport-fesztivált + FOTÓK

Következő sztori

Vélemény: Gyurcsánynak továbbra sem kellenek a külhoni magyarok