Közélet

Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

2013. augusztus 31., szombat
Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.

Ennek megvalósításához rendkívüli lehetőség, hogy Európai Unió tagállamaként Magyarország agrártámogatásokban részesülhet - mondta a tárcavezető a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató rendezvénysorozat újabb állomásán. Hozzátette: Magyarország 2007 és 2013 között 3 ezer milliárd forint értékű európai uniós támogatáshoz jutott, ebből 1400 milliárd forintot pályázati úton lehetett elnyerni.

Fazekas Sándor

szerint Magyarország önerőből aligha lett volna képes ennyit fordítani a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztésre. Ezért, amikor az unióval kapcsolatos véleményünket kialakítjuk, fontos, hogy valamennyi ténnyel és körülménnyel tisztában legyünk - jegyezte meg. Hangsúlyozta, meggyőződése, ha Magyarország nem lenne az EU-tagja, a magyar mezőgazdaság nem tudná a mostani színvonalát elérni. A miniszter a fejlesztési eredményeket sorolva elmondta: három év alatt 30 ezer munkahely létesült az agráriumban, miközben a termelés mellett fokozatosan nőtt a gépesítettség foka is. Ezért fontos, hogy elkövetkező hétéves uniós ciklus forrásait is odafigyeléssel, ügyesen használja fel az ország, hiszen már gyakorlottabb a pályázatírásban, és a gazdák is megismerték az agrártámogatási rendszert - jelezte a miniszter. Fazekas Sándor kiemelte: a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt időszakban több mint 56 milliárd forint összegű támogatás talált gazdára Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az elnyert összegeket a 11 ezer nyertes pályázó több példaértékű projekt megvalósítására fordította. Az egész napos családi programok és a közös kikapcsolódás mellett a roadshow-ra érkezők hasznos információkat is szerezhettek a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai válaszoltak a kérdésekre. Rajtuk kívül jelen voltak olyan gazdák is, akik az elmúlt időszakban sikeresen pályáztak, és az elnyert összeg segítségével fejlesztéseket valósítottak meg Kisújszállás térségében. A kisújszállási rendezvényt követően a Darányi Ignác Terv országjáró roadshow-ja még további három helyszínre látogat el, az érdeklődők Hatvanban, Sárbogárdon és Hódmezővásárhelyen találkozhatnak a vidékfejlesztés sikereit bemutató eseménysorozattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.