Közélet

Ezrek várnak a balkáni háborúkban elhunyt családtagjaik azonosítására

Ezrek várnak a balkáni háborúkban elhunyt családtagjaik azonosítására

2013. augusztus 31., szombat
Ezrek várnak a balkáni háborúkban elhunyt családtagjaik azonosítására

Még mindig ezrek várnak a balkáni háborúkban elhunyt családtagjaik azonosítására, és arra, hogy a háborús bűnök elkövetőit felelősségre vonják - derült ki az eltűntek nemzetközi világnapja alkalmából pénteken közzétett nyilatkozatokból.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint még mintegy 12 ezer eltűntet tartanak nyilván az 1991 és 1999 közötti balkáni háborúk óta, amelyek során mintegy 100 ezer ember halt meg. Az eltűntek egyharmada szerb nemzetiségű. Az EULEX Pristinában közzétett összesítése szerint csak Koszovóban még 1726 személyt tartanak nyilván eltűntként.

Veljko Odalovic

, a szerb kormány eltűnt személyekért felelős bizottságának elnöke Belgrádban elmondta, előrelépésnek számít, hogy a közelmúltban végre eljutott az ENSZ Biztonsági Tanácsához az a dokumentum, amely a koszovói szerb áldozatok családjainak tanúvallomásait tartalmazza. Hozzátette, ez reményt adhat arra, hogy 18 évvel a konfliktusokat követően elkészüljön egy végleges nyilvántartás az eltűntekről.

Natasa Scepanovic,

az eltűnt szerb állampolgárok családjait képviselő szervezet elnöke szerint évről évre kevesebb embert azonosítanak - az elmúlt évben összesen 20-at -, így a folyamat akár 30 évig is elhúzódhat. Az elnök szerint az ügy sikerét akadályozza, hogy nincs elegendő információ a tömegsírokról, az exhumálásokat lassan végzik, és maga az azonosítás is nehézkes procedúra. A világnap alkalmából a szerb és albán családokat összetartó szervezetek is összefogást hirdettek, amire korábban nem volt példa a hagyományosan rossz viszonyt fenntartó két nép szervezetei között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.