Elkezdik kiküldeni az értesítéseket az adótartozásokról

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 23-tól megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól – tájékoztat a NAV sajtóközleménye.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint 1000 forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette és ezért 2012-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett. A NAV mindkét esetben az adófolyószámla 2012. december 31-ei állapotát veszi alapul.

Az elektronikus bevallók ugyanakkor nem kapnak postai értesítést esetleges tartozásukról, vagy túlfizetésükről. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően – a netes felületen – folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását. Augusztus elejétől pedig már megtekinthetik az előző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is.

A dél-alföldi régióban több mint 176 ezer adózó kap folyószámla-kivonatot az adóhivataltól. Bács-Kiskunban 75 ezren, Békésben 45 ezren és Csongrádban 56 ezren érintettek valamilyen folyószámla eltéréssel.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után célszerű azt a saját nyilvántartásuk adataival összehasonlítani. Ha az egyeztetést követően valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban, amelyhez a NAV honlapjáról letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

Előző sztori

Több száz fellépő az idei SZIN-en

Következő sztori

Megnövekedett forgalom várható a hétvégén Röszkénél