Közélet

Elkezdik kiküldeni az értesítéseket az adótartozásokról

Elkezdik kiküldeni az értesítéseket az adótartozásokról

2013. augusztus 2., péntek
Elkezdik kiküldeni az értesítéseket az adótartozásokról

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 23-tól megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól - tájékoztat a NAV sajtóközleménye.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint 1000 forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette és ezért 2012-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett. A NAV mindkét esetben az adófolyószámla 2012. december 31-ei állapotát veszi alapul. Az elektronikus bevallók ugyanakkor nem kapnak postai értesítést esetleges tartozásukról, vagy túlfizetésükről. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően – a netes felületen – folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását. Augusztus elejétől pedig már megtekinthetik az előző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is. A dél-alföldi régióban több mint 176 ezer adózó kap folyószámla-kivonatot az adóhivataltól. Bács-Kiskunban 75 ezren, Békésben 45 ezren és Csongrádban 56 ezren érintettek valamilyen folyószámla eltéréssel. A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után célszerű azt a saját nyilvántartásuk adataival összehasonlítani. Ha az egyeztetést követően valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban, amelyhez a

NAV honlapjáról

letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.