/

Dzsesszesebben szól majd a SZIN-en a Kravaiar + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kravaiar01_iaA Kravaiar az a zene, ami hazavisz, de előtte – a maga sokszínű, dzsessz-folk stílusában – még jó alaposan megtáncoltat. Ha még nem hallottuk élőben a szegedi zenekart, augusztus 20-án bepótolhatjuk: a SZIN-en megduplázott fúvós szekcióval lépnek a színpadra.

A kortárs alternatív könnyűzene egyik szegedi képviselőjeként lép fel a SZIN színpadára a Kravaiar zenekar augusztus 20-án. Hivatalosan körülbelül négy évvel ezelőtt hallhattunk először róluk, tagjai azonban jóval korábbi zenei múltra tekintenek vissza, népzenei és dzsesszes gyökerekből táplálkozva. A szegedi nyárzáró fesztivál előtti utolsó próbájukon kerestük fel a zenekart.

Tehenek és emberek

A jelenleg héttagú zenekar több tagcserét követően nyerte el mai formáját: énekese, Kádár Zoltán az egykor Pécsen működött Lebujok zenekar szellemi örökségéből kezdett építeni egy szegedi bandát Hatvani Zsolt szaxofonos, Burg Balázs dobos és Resch Béla nagybőgős oldalán. Követve az új tagok zenei vonalát, a banda lassan kialakította a mostanra összetért sajátos, dzsesszes-popos-folkos hangzást. “Már a zenekar nevének kiválasztásával is szerettük volna érzékeltetni ezt a stílusbeli sokszínűséget. A krava szlovákul tehenet jelent, a ‘krava-járás’ pedig a mi színpadi fellépésünk hasonlata. Különböző tehenek, különböző stílusok vonulnak ki a közös rétre legelni, majd hazatérnek, ki-ki a maga karámjába” – mondta a próbán Kádár Zoltán. Betyár-világzenéjükről úgy beszéltek: a Kravaiar a zene, ami hazavisz.

Hangzása azonban közel sem hasonlítható a mázsás állatok vonulásához, merengősebb dalszövege mellett könnyed, sodró dallama viszi hátán a koncert hangulatát. A Szegedi Ifjúsági Napokra ráadásul különleges, dupla fúvóhangszeres felállással készülnek, még inkább ráerősítve a dzsesszes vonalra. Augusztus 20-án, a fesztivál ingyenes nulladik napján pörgetik majd fel a hangulatot az Összművészeti téri színpadon.

A mostani zenei trendekhez igazodva nem nagylemezekben, hanem EP-kben (Extended play, magyarul középlemez) gondolkodik a Kravaiar, várhatóan még idén kézbe vehető formátumban is megvalósul harmadik korongjuk. Eddigi egyetlen hivatalos klipjük mellett két másik videót is készítenek hamarosan az Elefánt Stúdió gondozásában, a Maradj fiatal és a Kék ibolya című dalhoz készül majd mozgóképes hangulatkísérő. Újdonságokért és friss anyagokért érdemes böngészni a banda honlapját és Facebookos oldalát.

Default thumbnail
Előző sztori

A közvetlen értékesítés külön ágazattá válhat

Következő sztori

Kedden indul a SZIN: Szegeden a magyar zenei elit