/

Négyszáz kiló bordányi tököt kaptak a szegedi hajléktalanok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tok04Négyszáz kilogrammnyi főzőtököt adományoztak bordányi közfoglalkoztatásban dolgozók a szegedi hajléktalan-ellátó konyhájának. A településen ígérik, máskor is támogatnak intézményeket, ha lesz felesleges terményük.

Először végeznek mezőgazdasági munkát a közmunkaprogram keretében Bordányban. A település polgármestere, Tanács Gábor portálunknak elmondta, öt főállású ember dolgozik e területen, ők vetettek, míg jelenleg a betakarítások zajlanak. Ahogy a helyi konyha igényelt zöldségeket, aszerint próbáltak termelni. „A főzőtökből kicsit elszámoltuk magunkat, de hamarosan érik a cékla, abból is jó termés várható. Zöldbab is termett, illetve még krumplit, végül pedig fekete káposztát kell felszedni. Ez utóbbiból a konyhák bármennyit tud fogadni. Próbáltunk olyan zöldségeket termelni, amit tudnak hasznosítani” – tudtuk meg. Bordánynak egy központi konyhája van, az általános iskolásoknak és a szociális intézményben ellátottaknak főznek ott, továbbá van egy kisebb konyha, amit az önkormányzat működtet, ott a bölcsődésekre és kiscsoportos óvodásoknak főznek.

Bordányban nem szerették volna, hogy akár egy kilogrammnyi termény is kárba vesszen, ezért úgy módosították a helyi rendeletüket, hogy a gyermekvédelmi vagy bármely más szociális támogatásban részesülők is kaphassanak a zöldségfélékből. A település első embere elmondta, természetesen a közfoglalkoztatásban dolgozóknak is adnak a megtermelt zöldségekből.

„Kerestünk egy konyhát, s úgy döntöttünk, hogy a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Ellátó Egységének adományozzuk a felesleget. Ott körülbelül hatszáz főre főnek, nagyon örültek a zöldségnek. Ha tudjuk, a jövőben is támogatjuk őket” – tette hozzá Tanács Gábor. Ahogy fogalmazott, ez a tanulóévük, így a vártnál többet termeltek bizonyos zöldségfélékből, de jövőre már kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy tudják, miből mennyit érdemes vetni. Megyénkben több település is benne van ebben a mezőgazdasági programban, s felmerült, hogy egymás között is cseréljenek termékeket, hiszen nem ugyanazt termelik. Ezzel is segíteni tudnák egymást.

„Nagyon jó lehetőségnek tartom a közfoglalkoztatásnak ezt a módját, hiszen közvetlenül látszik, hogy milyen értéket teremtenek. Megjelenik a mindennapokban, hiszen szegény családokhoz juthat el a termény és a közmunkások is kapnak belőle” – fogalmazott. Megtudtuk, a bordányi önkormányzat 5-5 főt foglalkoztat közmunkában, akik kéthavonta érkeznek. A Homokháti Kistérséggel is együttműködnek, ennek révén 40 közmunkást foglalkoztatnak. Vannak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak, mások útjavításokat végeznek, továbbá van egy betonüzemük is, ahol járdalapokat öntenek. Ezenfelül fűrészüzem is működik a településen, ott az önkormányzat által kivágott fákat darabolják össze.

Idén már több mint hatezer közfoglalkoztatott volt megyénkben

2012-ben több mint 11 ezren vettek részt éves szinten a közfoglalkoztatásban Csongrád megyében, most az első félévben 6300-an – tájékoztatott Juhász Károly. A munkaügyi központ közfoglalkoztatásért felelős igazgatóhelyettese szerint ezekből az adatokból az látszik, hogy várhatóan ebben az esztendőben is elérik a tavalyi létszámot.

no images were found

A 6313 fő közül 2500-an a Start-munkaprogram keretein belül, több mint 2000-ren az országos közfoglalkoztatási programban, míg a fennmaradó részük a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban vesz, illetve vett részt. „A kistérségi Start-munkaprogramot a hátrányos helyzetű kistérségekben lehetett indítani, így megyénkben a szegedi járás kivételével ez az összes többit érinti. Ezen belül a mezőgazdasági programelem a legjellemzőbb, ennek keretében folyik például Bordányban is a munka” – mondta Juhász Károly.

A szakember leszögezte, fontosnak tartják, a programban résztvevőknek növekedjen az esélyük az elsődleges munkaerőpiacra való visszajutásra, ezért képzéseket is indítanak. Csongrád megyében az első félévben 665 embert vontak be valamilyen képzésbe, többségük a mezőgazdasági programhoz kapcsolódóan háztáji növénytermesztés és állattartás képzésben vett részt.

Azt is vizsgálják, hogy a közfoglalkoztatásból már kilépettek közül hányan tudtak elhelyezkedni. „A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy egy hónapon belül 64-en, és azok közül, akik az elmúlt fél évben kikerültek, 122-en dolgoztak” – közölte.

Egy új kezdeményezésről is beszámolt Juhász Károly, kísérleti jelleggel olyan program is működik, melynek keretében idősekkel foglalkoznak a közfoglalkoztatásban résztvevők. A szakember szerint erre Csongrád megyében is nagy szükség lenne.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: íme, a Csongrád megyei I. osztály őszi menetrendje

Következő sztori

Ősszel újra nyit az Irinyi bisztró Szegeden + FOTÓK