Közélet

Négyszáz kiló bordányi tököt kaptak a szegedi hajléktalanok + FOTÓK

Négyszáz kiló bordányi tököt kaptak a szegedi hajléktalanok + FOTÓK

2013. augusztus 7., szerda
Négyszáz kiló bordányi tököt kaptak a szegedi hajléktalanok + FOTÓK
tok04

Négyszáz kilogrammnyi főzőtököt adományoztak bordányi közfoglalkoztatásban dolgozók a szegedi hajléktalan-ellátó konyhájának. A településen ígérik, máskor is támogatnak intézményeket, ha lesz felesleges terményük.

Először végeznek mezőgazdasági munkát a közmunkaprogram keretében Bordányban. A település polgármestere,

Tanács Gábor

portálunknak elmondta, öt főállású ember dolgozik e területen, ők vetettek, míg jelenleg a betakarítások zajlanak. Ahogy a helyi konyha igényelt zöldségeket, aszerint próbáltak termelni. „A főzőtökből kicsit elszámoltuk magunkat, de hamarosan érik a cékla, abból is jó termés várható. Zöldbab is termett, illetve még krumplit, végül pedig fekete káposztát kell felszedni. Ez utóbbiból a konyhák bármennyit tud fogadni. Próbáltunk olyan zöldségeket termelni, amit tudnak hasznosítani” – tudtuk meg. Bordánynak egy központi konyhája van, az általános iskolásoknak és a szociális intézményben ellátottaknak főznek ott, továbbá van egy kisebb konyha, amit az önkormányzat működtet, ott a bölcsődésekre és kiscsoportos óvodásoknak főznek. Bordányban nem szerették volna, hogy akár egy kilogrammnyi termény is kárba vesszen, ezért úgy módosították a helyi rendeletüket, hogy a gyermekvédelmi vagy bármely más szociális támogatásban részesülők is kaphassanak a zöldségfélékből. A település első embere elmondta, természetesen a közfoglalkoztatásban dolgozóknak is adnak a megtermelt zöldségekből. „Kerestünk egy konyhát, s úgy döntöttünk, hogy a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Ellátó Egységének adományozzuk a felesleget. Ott körülbelül hatszáz főre főnek, nagyon örültek a zöldségnek. Ha tudjuk, a jövőben is támogatjuk őket” – tette hozzá Tanács Gábor. Ahogy fogalmazott, ez a tanulóévük, így a vártnál többet termeltek bizonyos zöldségfélékből, de jövőre már kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy tudják, miből mennyit érdemes vetni. Megyénkben több település is benne van ebben a mezőgazdasági programban, s felmerült, hogy egymás között is cseréljenek termékeket, hiszen nem ugyanazt termelik. Ezzel is segíteni tudnák egymást. „Nagyon jó lehetőségnek tartom a közfoglalkoztatásnak ezt a módját, hiszen közvetlenül látszik, hogy milyen értéket teremtenek. Megjelenik a mindennapokban, hiszen szegény családokhoz juthat el a termény és a közmunkások is kapnak belőle” – fogalmazott. Megtudtuk, a bordányi önkormányzat 5-5 főt foglalkoztat közmunkában, akik kéthavonta érkeznek. A Homokháti Kistérséggel is együttműködnek, ennek révén 40 közmunkást foglalkoztatnak. Vannak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak, mások útjavításokat végeznek, továbbá van egy betonüzemük is, ahol járdalapokat öntenek. Ezenfelül fűrészüzem is működik a településen, ott az önkormányzat által kivágott fákat darabolják össze.

Idén már több mint hatezer közfoglalkoztatott volt megyénkben

2012-ben több mint 11 ezren vettek részt éves szinten a közfoglalkoztatásban Csongrád megyében, most az első félévben 6300-an – tájékoztatott

Juhász Károly

. A munkaügyi központ közfoglalkoztatásért felelős igazgatóhelyettese szerint ezekből az adatokból az látszik, hogy várhatóan ebben az esztendőben is elérik a tavalyi létszámot.

A 6313 fő közül 2500-an a Start-munkaprogram keretein belül, több mint 2000-ren az országos közfoglalkoztatási programban, míg a fennmaradó részük a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban vesz, illetve vett részt. „A kistérségi Start-munkaprogramot a hátrányos helyzetű kistérségekben lehetett indítani, így megyénkben a szegedi járás kivételével ez az összes többit érinti. Ezen belül a mezőgazdasági programelem a legjellemzőbb, ennek keretében folyik például Bordányban is a munka” – mondta Juhász Károly. A szakember leszögezte, fontosnak tartják, a programban résztvevőknek növekedjen az esélyük az elsődleges munkaerőpiacra való visszajutásra, ezért képzéseket is indítanak. Csongrád megyében az első félévben 665 embert vontak be valamilyen képzésbe, többségük a mezőgazdasági programhoz kapcsolódóan háztáji növénytermesztés és állattartás képzésben vett részt. Azt is vizsgálják, hogy a közfoglalkoztatásból már kilépettek közül hányan tudtak elhelyezkedni. „A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy egy hónapon belül 64-en, és azok közül, akik az elmúlt fél évben kikerültek, 122-en dolgoztak” – közölte. Egy új kezdeményezésről is beszámolt Juhász Károly, kísérleti jelleggel olyan program is működik, melynek keretében idősekkel foglalkoznak a közfoglalkoztatásban résztvevők. A szakember szerint erre Csongrád megyében is nagy szükség lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.