Közélet

Őrizetbe veszik a balesetet okozó bolgár sofőrt (FRISSÜL!)

Őrizetbe veszik a balesetet okozó bolgár sofőrt (FRISSÜL!)

2013. augusztus 30., péntek
Őrizetbe veszik a balesetet okozó bolgár sofőrt (FRISSÜL!)
baleset_ocsagyal_01_mti_mz

Súlyos, eddig három emberéletet követelő közúti baleset történt péntek hajnalban az M5-ös autópályán Ócsa és Gyál között. A tömegbaleset okozásával gyanúsított bolgár férfit őrizetbe veszik.

19.10 Belügyminisztérium: őrizetbe veszik a balesetet okozó bolgár sofőrt

Őrizetbe veszik azt a bolgár sofőrt, aki megalapozottan gyanúsítható a péntek hajnali tömegbaleset okozásával. A balesetben hárman meghaltak, hatan pedig életveszélyesen megsérültek - közölte a Belügyminisztérium. A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében a baleset körülményeit ismertetve azt írta: egy bolgár rendszámú kamion bolgár állampolgárságú vezetője az M5-ös autópályán Kecskemét irányából Budapest felé haladva fékezés nélkül belehajtott az előtte torlódás miatt lassító gépkocsioszlopba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig. A baleset következtében három ember életét vesztette, hat ember életveszélyes, 13 súlyos, 14 pedig (köztük a bolgár kamion vezetője) könnyű sérüléseket szenvedett. A sérülteket három budapesti és két vidéki kórházba szállították. A közleményben kiemelték, hogy a mentésben részt vevő szakemberek mindent megtettek a következmények gyors felszámolásáért, a sérültek szakszerű ellátásáért. A Belügyminisztérium és az alárendelt szervek, így a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai a továbbiakban is mindent megtesznek, és teljes mértékben együttműködnek a Romániából érkezett egészségügyi szakszemélyzettel. Kitértek arra: a baleset okának tisztázása érdekében igazságügyi szakértőt kértek fel, illetve intézkedtek a baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható bolgár állampolgár bűnügyi őrizetbe vételéről. Pintér Sándor belügyminiszter részvétét és együttérzését fejezte ki a tragikus baleset román áldozatainak halála miatt Radu Stroe román belügyminiszternek.

14.45: Ketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak a honvédkórházban ápolt négy sérült közül

Két nő továbbra is életveszélyes állapotban van a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában ápolt négy sérült közül, akiket a péntek hajnali, az M5-ös autópályán történt tömegbaleset után szállítottak az intézménybe - mondta

Zsiros Lajos

ezredes, a központ orvos igazgatója az MTI-nek a kórházban. A két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Az orvos igazgató hozzátette, legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül. A másik két sérültről Zsiros Lajos úgy nyilatkozott, egyikük könnyű, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett, de ők a megfigyelésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, "elméletben szállítható állapotban vannak". Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbalesetben hárman meghaltak - mindhárman román állampolgárok -, 31-en megsérültek. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, a Péterfy Sándor utcai baleseti központba, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

14.37: Újra járható az M5-ös autópálya Pest megyei szakasza

Megindult a forgalom az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán az ócsai és a gyáli lehajtók között, ahol eddig a rendőrök helyszíneltek a péntek reggeli tömegbaleset miatt - közölte honlapján a rendőrség pénteken délután. A közlemény szerint a helyszínelést és a műszaki mentést teljes útzár mellett, szakértő bevonásával folyatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya.Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, többen életveszélyesen.

12.54: Három román állampolgár halt meg az M5-ösön történt balesetben

Három román állampolgár halt meg és 18 megsérült a magyarországi M5-ös autópályán péntek hajnalban történt balesetben - közölte a román külügyminisztérium. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A kórház-repülővel Budapestre utazó öttagú orvoscsoportot a román rohammentő-szolgálat alapítója, Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes vezeti. Közlése szerint a repülőgépen valóságos intenzív osztály működik, amely akár valamennyi sérült hazaszállítását lehetővé teszi, ha azok szállítható állapotban vannak. A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba. A Milánóba tartó román kisbuszban 19 utas és két sofőr volt. A balesetben két férfi és egy nő vesztette életét - tette hozzá. Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, többen életveszélyesen.

12.07: válságos állapotban az egyik sérült

Egy ember állapota válságos azok közül a sérültek közül, akiket az M5-ös autópályán pénteken kora reggel történt tömegbalesetet helyszínéről vittek be a budapesti Merényi Gusztáv Kórházba. Dévay Katalin ügyeletvezető főorvos az MTI-nek azt mondta: tizenegy sérült került az intézménybe. Egyikük állapota válságos, öt sérülté pedig súlyos, életveszélyes. A sérültek elsősorban csonttöréseket, gerinc- és hasi sérüléseket szenvedtek. A betegek többsége külföldi. Hat román, két német, valamint egy-egy bolgár, szerb és magyar állampolgárt ápolnak az intézményben - közölte az ügyeletvezető.

11.39: Kora délután megindulhat a forgalom az M5-ön

Megkezdik a sérült járművek elszállítását az M5-ös autópályán kora reggel történt tömegbaleset helyszínéről, így akár már kora délután megindulhat a forgalom a lezárt pályaszakaszon – közölte a Pest Megyei Rendőr–főkapitányság szóvivője az MTI–vel. Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a roncsolódott járművek elszállítása után hozzálátnak a pályatest megtisztításához, a zárás feloldására csak azt követően kerülhet sor, remélhetőleg a kora délutáni órákban. A baleset körülményei még nem tisztázottak, azokra a szakértői vizsgálatnak kell fényt derítenie. Az eddig feltárt részletekről a rendőrség nem nyilatkozik, már csak azért sem, mert a helyszínelés, illetve a szemtanúk meghallgatása még jó ideig eltarthat – tette hozzá a szóvivő. Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, többen életveszélyesen. A pályát az ócsai csomópont és a gyáli lehajtó között teljes szélességében lezárták, a forgalmat a 4-es, illetve az 5-ös főútra terelik.

10.49: Átmeneti szállást biztosítanak az M5-ösön rekedteknek Gyálon

Azonnali intézkedéseket hozott az M5-ös autópályán történt tömegbalesetben érintettek, a kocsisorban rekedtek megsegítésére Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője, a megyei védelmi bizottság elnöke – tájékoztatta a hivatal péntek délelőtt az MTI–t. Ásványvizet osztanak a kocsisorban rekedt embereknek, azoknak pedig, akik nem tudják folytatni az útjukat – például azért, mert a balesetben roncsolódott az autójuk – a gyáli közösségi házban alakítottak ki pihenőhelyeket. Az MTI úgy tudja, hogy ha kell, ennivalóról, szállásról is gondoskodnak. Ez utóbbira a karambolban érintett azon külföldieknek lehet szükségük, akiknek nincs hová menniük. Eddig senki sem érkezett a közösségi házba, de ha igény lesz rá, akkor a rászorulókat buszokkal odaviszik – írta közleményében a megyei kormányhivatal.

10.05: több sérült életveszélyes állapotban van

Az M5-ösön történt péntek reggeli tömegbaleset helyszínéről 31 sérültet vittek kórházba, közülük egynek válságos az állapota, de több súlyos, életveszélyes sérült van, őket már vagy megműtötté vagy műtétre várnak. A sérültek több mint fele külföldi állampolgár. A baleset helyszínéről tíz sérültet - hat felnőttet és négy gyereket - a budapesti Péterfy Sándor utcai baleseti központba szállítottak - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Tóth Ferenc, a Péterfy utcai baleseti központ intézetvezető főorvosa az MTI-nek elmondta: a gyerekek között van, aki már átesett a műtéten, mások még előtte állnak. Két gyereket ápolnak az intenzív osztályon. A négy felnőtt közül kettőt vettek fel az intézménybe, két sérültet a vizsgálat után elengedtek. A sérültek jellemzően csonttöréseket, koponya és hasi sérüléseket szenvedtek - sorolta a főorvos. A tíz beteg közül hét külföldi (három gyerek és négy felnőtt), de az állampolgárságukról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a főorvos. Annyit elmondott, hogy van közöttük román állampolgár is. Pontosabb tájékoztatást a kora esti órákra ígért az intézményvezető. Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy hozzájuk hat embert vitt a mentőszolgálat, három román állampolgárt és három kurd nemzetiségűt. A sérültek között három felnőtt van, kettőnek súlyos a sérülése: mindketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket műtik. Egy embert megfigyelésre a kórházban tartanak gerinczúzódás miatt, három 18 évesnél fiatalabb sérültet pedig ambulánsan látnak el. Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak. Zsíros Lajos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honvédkórházba négy sérültet vittek a baleset helyszínéről, közülük kettő állapota életveszélyes, sürgősségi műtéti beavatkozás zajlik náluk.

baleset_ocsagyal_02_mti_mz

09.43: OMSZ: tizenheten súlyos megsérültek

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbaleset három halálos áldozata mellett 30 ember sérült meg, 17 közülük súlyosan - pontosította az Országos Mentőszolgálat szóvivője a korábbi információkat az MTI-nek. Győrfi Pál elmondta, hogy a riasztás után három mentőhelikoptert, egy speciális tömegbaleseti egységet, egy gyermekrohamkocsit és 15 mentőkocsit indítottak a helyszínre, további mentőkre nem volt szükség, a harmadik helikoptert vissza is hívták. A balesetben három felnőtt a helyszínen meghalt, 17 súlyosan megsérült. További 13 ember, köztük négy gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi Honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

08.12: Több mint harmincan sérültek meg a balesetben

Nagy Zsófia a sérültekről elmondta, hogy 18-an súlyos, 15-en pedig könnyebb sérülést szenvedtek. A tizenhét autóval és két helikopterrel helyszínre érkező mentők 29 embert vittek kórházba. A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivőjének tájékoztatása szerint egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott Spitz Alexandra elmondta, hogy a mikrobuszokban ülők közül hármat és a kamion sofőrjét a Dabasról és Budapestről kiérkező tűzoltóknak ki kellett vágniuk a járművekből. Az MTI fotói szerint a kamion bolgár rendszámú volt.

baleset_ocsagyal_03_mti_mz

A tehergépjármű-forgalmat már Lajosmizse közelében leterelik az M5-ös autópályáról az 5-ös út felé a tömegbaleset miatt - közölte a rendőrség honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A közlekedést az ócsai lehajtónál a 4603-as úton keresztül a 4-es és 5-ös út felé terelik le a rendőrök. A pályazár miatt már az autópálya Csongrád megyei szakaszán is torlódásra kell számítani. Az Országos Rendőr-főkapitányság a honlapján egyelőre annyit közölt, hogy 5 óra 15 perckor történt a baleset, egyelőre ismeretlen okból az autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 24. és a 25. kilométer között. Az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták.

07.40: Torlódás várható az M5-ös Csongrád megyei szakaszán is

A baleset miatt a rendőrség az M5 autópálya balesettel érintett szakaszát Budapest irányába teljes szélességében lezárta. Az említett pályazár miatt az M5 autópálya Csongrád megyét érintő szakaszán is torlódásra kell számítani. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki Szeged irányából Budapest felé közlekedik - az M5 autópályát kihagyva - kerüljön az 55-ös főúton Baja, majd Dunaföldvár - M6 autópálya vonalon a főváros irányába. Az M5 autópályán Szeged felé haladva az M43 Hódmezővásárhely kijáraton lehajtva, 47-es főúton Hódmezővásárhelyig, majd a 45-ös számú főúton Szentes, Kunszentmárton, Szolnok vonalon a 4-es számú főútat használva lehet a főváros felé haladni.

06.30: Súlyos baleset történt Ócsa és Gyál között - halálos áldozatok

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint hárman meghaltak és mintegy huszan megsérültek abban a péntek reggeli balesetben, amelyben több jármű ütközött az M5-ös autópályán Ócsa és Gyál között. Egy kamion az árokba borult, és szintén árokba borult egy mikrobusz, amelyből jelenleg is mentik az utasokat. A helyszínen több megrongálódott személyautó és mikrobusz látható. Az Országos Rendőr-főkapitányság a honlapján egyelőre annyit közölt, hogy 5 óra 15 perckor történt a baleset, egyelőre ismeretlen okból az M5 autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 24. és a 25. kilométer között, és az eddigi adatok szerint a balesetben tehergépjármű és több személygépkocsi is érintett, többen megsérültek. A rendőrség az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében lezárta, a forgalmat az ócsai lehajtónál a 4603-as úton keresztül a 4-es és az 5-ös út felé terelik. A helyszínre az MTI tudósítójának beszámolója szerint több mint tizenöt mentőautó és egy mentőhelikopter is érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.