Közélet

Hungarikumok III.: Az Európa-szerte elismert citeramester

Hungarikumok III.: Az Európa-szerte elismert citeramester

2013. augusztus 14., szerda
Hungarikumok III.: Az Európa-szerte elismert citeramester
SZS20130811_szakal_laszlo_citerakeszito_008

A SZEGEDma.hu érdekességeket gyűjtött a Széchenyi téri kézművesek sátrának ajánlásából. Szakál László, a citerázás mestere nemcsak játszik, hanem készíti is hangszereit.

A Hódmezővásárhelyről érkezett

Szakál László

a minap bemutatott Ágnes

édesapja. „Az alma nem esik messze a fájától”, tartja a közmondás, és ez a Szakál családra is igaz, ugyanis egészen a nagyszülőkig visszavezetve foglalkoznak kézművestermékek gyártásával. Az idős férficiterákat készít otthoni műhelyében. Mindössze nyolc éves volt, mikor édesapja először készítette el neki hangszerét, amit egyébként a Széchenyi téri vásárba is magával hozott. Az otthoni példa szenvedéllyé nőtte ki magát, a citeramester 20 évvel később népzenekari tag lett. „Csak száraz fából lehet jó hangszert készíteni” – tudtuk meg a munkafolyamat tudományának alapjait. Egyik citerájához még 1975-ben kezdett el faanyagot gyűjteni, de csak 1995-ben foghatott hozzá a munkához, ugyanis addigra nyerte el az anyag a megfelelő állapotot. Szakál László tavaly októberben a népi iparművész díjat is elnyerte, mint a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesületének tagja. Francia és litván városokban járt, Brüsszelben pedig kiállítása is volt az Európa szerte elismert művésznek. Citerajátékaiból még lemezt is kiadtak. Portálunkat megörvendeztette zenéjével, eljátszotta nekünk a citerások himnuszát,

Rózsa Sándor

dalát, illetve az – egyetemisták körében átdolgozásként is ismert – Vörösbort ittam az este című nótát.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.