Közélet

Állati nehéz az állatos albérlőknek Szegeden is

Állati nehéz az állatos albérlőknek Szegeden is

2013. augusztus 3., szombat
Állati nehéz az állatos albérlőknek Szegeden is
bonnie

Alig tíz százaléka engedne be állatot lakásába a szegedi ingatlant bérbe adók közül - a tulajdonosok a kaparászó macskától, míg a szomszédok a csaholó kutyától tartanak jobban. Szegedi kutyatartó és ingatlanközvetítő véleményét kértük ki a témában.

Kutya, macska, sőt még kisgyerek is nehezítő tényezőnek számít azok számára, akik új albérlet után néznek. A sorrend bérbeadótól függően cserélődik, tény azonban, hogy az "idillinek számító" egyedülálló, nem dohányzó és rendszerető lányt váró főbérlők is kompromisszumot kell majd kötniük - egyre több bérlő érkezik négylábújával a lakást megnézni.

Tartsunk inkább halat?

"Nem lehetetlen kutyás-macskás albérletet találni, de nagyon nehéz feladat. A szegedi ingatlantulajdonosok kevesebb mint tíz százaléka hajlandó állattal kiadni a lakást, és ilyenkor is komoly kompromisszumokat kell kötni" - magyarázta

Lovai Margit

ingatlan-tanácsadó. Mint mondta, bizonyos társasházak alapító okiratban rögzítik, hogy nem tűrik meg az állatot - ezeket akkor sem ajánlják, ha jogilag megkérdőjelezhető az állat kitiltása, hiszen úgyis csak egy véget nem érő csatározás venné kezdetét, ami senkinek sem jó. Leginkább a kertes házakban megoldható az állattartás, ebből azonban kevesebb van, és a bérleti díjuk is főként százezer forint feletti, melyet kevesebben engedhetnek meg maguknak. Főként a külterületek zöldövezeteinek közelébe tanácsos keresgélni, a belvárosban a "kutyás" albérletek száma elenyésző. Macskával egy picit egyszerűbb lakásba költözni az Ingatlan Cafe tanácsadója szerint, hiszen kicsik és csendesek, a bérbe adók viszont féltik a bútorokat az állat karmaitól. Általánosságban a kutyákkal jobban szimpatizálnak, tőlük azonban a szomszédok tartanak az ugatás miatt, ami pedig az új környezetbe került és magára hagyott ebekkel könnyen megeshet. Az ékszerteknős vagy a hal jelenti általában a legkevesebb problémát, ebből a felállásból azonban kevesebb is van a négylábú lakótársnál.

Rókus "kutyabarátabb"

1062507_3266680281162_230037588_n

Már a negyedik albérletébe költözik Bonnie nevű kutyusával

Hajkó Brigitta

, de mint mondta, egyik lakást sem a kis beagle miatt kellett otthagyniuk. A napokban, ismerősök segítségével akadt rá új lakhelyére, de előtte az interneten is meghirdette kettejüket. Voltak akik jelentkeztek, hogy jöhet hozzájuk lakni - azzal a feltétellel, ha leadja valahol az ebet. "Elhiszem, hogy vannak rossz tapasztalatok a kutyás albérlőkkel, de az állat nélkül is lehet valaki olyan trehány és igénytelen, hogy lelakja a lakást. A bizalom elnyeréséért kéthavi kauciót is felajánlok, sőt akár az albérleti szerződésben is rögzítem, hogy minden kárért felelősséget vállalok. Ha ez sem elég elköszönök, az a lakás nem nekünk való" - mondta Brigitta. Bonnie kutyus minden lakásnézésre elkísérte, a nagy barna bociszemek egyrészt ellágyítják a főbérlő szívét, másrészt pedig nyílt lapokkal játszanak, hisz ha jönnek akkor ketten fognak jönni. "A Rókuson laktunk eddig is, ezután is itt szeretnénk maradni. Itt sok a zöldövezet, közel a futtató és kialakult egy kutyás baráti közösség, akiket nem szívesen hagynánk el. A Kossuth Lajos sugárút környéke amúgy is hemzseg a kutyásoktól" - magyarázta Brigitta. Különös, de tapasztalatai szerint az újabb, szépen berendezett lakásokban tolerálják jobban az ebet, volt ahol a dupla kaució ránézésre az ingatlan teljes bútorzatának értékét is meghaladta, mégsem tűrték meg a kutyát. Ilyen esetben nem is erőltette a dolgot, ha az ajánlatai nem felelnek meg, úgy valószínűleg más témában sem találták volna meg a közös nevezőt. A szegedi gazdik már a legnagyobb közösségi oldalon is összedolgoznak az albérletkeresésért: a

Szegedi kutyás albérletek

csoportban nem csak lakást keresőket várnak, de olyanokat is, akik nem bánnák, ha bérlőtársként egy szobatiszta, jólnevelt eb is költözne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.