/

Állati nehéz az állatos albérlőknek Szegeden is

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bonnieAlig tíz százaléka engedne be állatot lakásába a szegedi ingatlant bérbe adók közül – a tulajdonosok a kaparászó macskától, míg a szomszédok a csaholó kutyától tartanak jobban. Szegedi kutyatartó és ingatlanközvetítő véleményét kértük ki a témában.

Kutya, macska, sőt még kisgyerek is nehezítő tényezőnek számít azok számára, akik új albérlet után néznek. A sorrend bérbeadótól függően cserélődik, tény azonban, hogy az “idillinek számító” egyedülálló, nem dohányzó és rendszerető lányt váró főbérlők is kompromisszumot kell majd kötniük – egyre több bérlő érkezik négylábújával a lakást megnézni.

Tartsunk inkább halat?

“Nem lehetetlen kutyás-macskás albérletet találni, de nagyon nehéz feladat. A szegedi ingatlantulajdonosok kevesebb mint tíz százaléka hajlandó állattal kiadni a lakást, és ilyenkor is komoly kompromisszumokat kell kötni” – magyarázta Lovai Margit ingatlan-tanácsadó. Mint mondta, bizonyos társasházak alapító okiratban rögzítik, hogy nem tűrik meg az állatot – ezeket akkor sem ajánlják, ha jogilag megkérdőjelezhető az állat kitiltása, hiszen úgyis csak egy véget nem érő csatározás venné kezdetét, ami senkinek sem jó. Leginkább a kertes házakban megoldható az állattartás, ebből azonban kevesebb van, és a bérleti díjuk is főként százezer forint feletti, melyet kevesebben engedhetnek meg maguknak. Főként a külterületek zöldövezeteinek közelébe tanácsos keresgélni, a belvárosban a “kutyás” albérletek száma elenyésző.

Macskával egy picit egyszerűbb lakásba költözni az Ingatlan Cafe tanácsadója szerint, hiszen kicsik és csendesek, a bérbe adók viszont féltik a bútorokat az állat karmaitól. Általánosságban a kutyákkal jobban szimpatizálnak, tőlük azonban a szomszédok tartanak az ugatás miatt, ami pedig az új környezetbe került és magára hagyott ebekkel könnyen megeshet. Az ékszerteknős vagy a hal jelenti általában a legkevesebb problémát, ebből a felállásból azonban kevesebb is van a négylábú lakótársnál.

Rókus “kutyabarátabb”

1062507_3266680281162_230037588_n

Már a negyedik albérletébe költözik Bonnie nevű kutyusával Hajkó Brigitta, de mint mondta, egyik lakást sem a kis beagle miatt kellett otthagyniuk. A napokban, ismerősök segítségével akadt rá új lakhelyére, de előtte az interneten is meghirdette kettejüket. Voltak akik jelentkeztek, hogy jöhet hozzájuk lakni – azzal a feltétellel, ha leadja valahol az ebet. “Elhiszem, hogy vannak rossz tapasztalatok a kutyás albérlőkkel, de az állat nélkül is lehet valaki olyan trehány és igénytelen, hogy lelakja a lakást. A bizalom elnyeréséért kéthavi kauciót is felajánlok, sőt akár az albérleti szerződésben is rögzítem, hogy minden kárért felelősséget vállalok. Ha ez sem elég elköszönök, az a lakás nem nekünk való” – mondta Brigitta.

Bonnie kutyus minden lakásnézésre elkísérte, a nagy barna bociszemek egyrészt ellágyítják a főbérlő szívét, másrészt pedig nyílt lapokkal játszanak, hisz ha jönnek akkor ketten fognak jönni. “A Rókuson laktunk eddig is, ezután is itt szeretnénk maradni. Itt sok a zöldövezet, közel a futtató és kialakult egy kutyás baráti közösség, akiket nem szívesen hagynánk el. A Kossuth Lajos sugárút környéke amúgy is hemzseg a kutyásoktól” – magyarázta Brigitta. Különös, de tapasztalatai szerint az újabb, szépen berendezett lakásokban tolerálják jobban az ebet, volt ahol a dupla kaució ránézésre az ingatlan teljes bútorzatának értékét is meghaladta, mégsem tűrték meg a kutyát. Ilyen esetben nem is erőltette a dolgot, ha az ajánlatai nem felelnek meg, úgy valószínűleg más témában sem találták volna meg a közös nevezőt.

A szegedi gazdik már a legnagyobb közösségi oldalon is összedolgoznak az albérletkeresésért: a Szegedi kutyás albérletek csoportban nem csak lakást keresőket várnak, de olyanokat is, akik nem bánnák, ha bérlőtársként egy szobatiszta, jólnevelt eb is költözne.

Előző sztori

Labdarúgás: véget ért a játékoskeringő, rajtra kész keretek a megye élvonalában + ADATBANK

Következő sztori

Bíróság elé áll Gergényi és csapata