Közélet

800 millió téglaépítésű társasházak korszerűsítésére

800 millió téglaépítésű társasházak korszerűsítésére

2013. augusztus 1., csütörtök
800 millió téglaépítésű társasházak korszerűsítésére
ikv02_gs

Csak az IKV kezelésében legalább harminc olyan téglaépítésű társasház van Szegeden, mely jelentkezhet a Nemzetgazdasági Minisztérium új kiírására. Az energetikai korszerűsítésre több mint 800 milliós keretet különítettek el.

Első alkalommal írtak ki téglaépítésű társasházakra energetikai pályázatot – tájékoztatott

Bodó Imre

járási hivatalvezető. 1971 előtt épült, minimum húszlakásos társasházak jelentkezését várják, a pályázati keretből pedig nyílászárócserét, homlokzatok és födémek hőszigetelését, épületgépészeti felújítást, elektromos korszerűsítést és fűtéskorszerűsítést lehet elvégeztetni többek között. A kiíró célja a megújuló energiafelhasználás növelése, így akár napkollektor vagy hőszivattyú beszerzésére is lehet pályázni. Augusztus 15-étől egy hónapon keresztül várja a pályázatokat az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), vagy a 834,2 milliós keret kimerüléséig. Bodó közölte, az 50-60%-os támogatási intenzitású kiírás utófinanszírozású, és csak az végezhet munkálatokat, aki rendelkezik minősítéssel. Így szeretnék elkerülni, hogy átláthatatlan alvállalkozói láncolatokon keresztül végezzék a rekonstrukciót. Fontos tudni, hogy a szerződéskötést követően egy éven belül el kell végezni a felújítást.

ikv01_gs

Molnár Sándorné

, a Széchenyi Programiroda pályázati koordinátora elmondta, a támogatás mértéke attól is függ, hogy milyen energetikai jellemzőket javító elemeket építenek be a társasházak pályázatukba. Lakásonként maximum 750-900 ezer forint támogatás ítélhető meg 50-60%os támogatási intenzitás mellett. Egy társasház legfeljebb 60 millió forintot igényelhet. A pályázati koordinátor újságírói kérdésre elmondta, a társasházak maguk dönthetik el, hogy milyen felújítást, korszerűsítést végeztetnének, a különböző elemek szabadon kombinálhatóak. Nem pályázhatnak azok a társasházak, melyeknek köztartozásuk van, s az is kizáró ok, ha az elmúlt öt évben hasonló pályázatban nyert már az épület. Amennyiben egy korábbi hasonló célú kiírásnál valamilyen szabálytalanság miatt elutasították a pályázót, most sem jelentkezhet. Azt nem tudni, hogy összesen hány darab a kiírásnak megfelelő, vagyis 1971 előtti, legalább 20 lakásos téglablokkos társasház van Szegeden. Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV) kezelésében több mint harminc ilyen ház van, vagyis minimum 600 lakást érint az augusztus közepén megjelenő kiírás.

További részletek a pályázatról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.