Universiade: aranyérmes a magyar férfi vízilabdacsapat! + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

universiadevizilabda_aranycsapatParádés védekezésével és elképesztő kapusteljesítménnyel a házigazda oroszokat verve megnyerte az Universiade férfi vízilabdatornáját a Vincze Balázs dirigálta magyar csapat!

A hazai szurkolók által biztosított fergeteges hangulatban kezdődő fináléban több kimaradt lehetőség után Albert Zinnatullin révén a kék sapkában játszó házigazdák szereztek vezetést, ám a Szegedről távozó Somogyi Balázs és a továbbra is Szegeden játszó Juhász Zsolt révén akár fordíthatott volna is Vincze Balázs szövetségi kapitány együttese, ám az olaszok ellen brillírozó két szentesi nevelésű pólós lövéseit védeni tudta az orosz kapus. Továbbra is a szegediek maradtak főszerepben, egy remek centerbejátszás után a friss A-Híd igazolás, Tóth Márton egalizált (1-1). Könnyen kapott labdáikkal és emberelőnyeikkel nem tudtak élni az oroszok a folytatásban, így a negyed végén maradt a döntetlen.

A folytatásban Zinnyatulin emberelőnyös centerlövését bravúrral fogta Bisztritsányi Dávid, majd Erdélyi Balázs szépségdíjas, a kapásszélről ellőtt pattintásával a vezetést is átvette a magyar válogatott, amely jól szervezett védekezés után Chilko Márton révén növelhette volna előnyét, ám a pólós a hosszú kapufát találta telibe. Nem volt csúnya az orosz egyenlítés sem, Agyel Latyipov a blokk előtt elhajolva lőtte ki a magyar kapu rövid oldalát (2-2). Akárcsak kedden a női döntő magyar-orosz párharcában, a hazaiak most is sorra kapták az emberfórokat, ám a jó formában védő Bisztritsányin nem tudtak kifogni. A szünet előtt Halek Márton lövése pattant fölé, majd egy elpuskázott orosz lehetőség után Tóth Márton szabaddobása után Erdélyi a Kígyó térről lőtt recsegő felsőlécet, az eredmény azonban nem változott.

Óriási Bisztritsányi-védéssel indult a második félidő, majd Halekkel szemben mutatott be hasonló bravúrt az orosz portás, Jevgenyij Kosztrov. Azután Artyem Ogyincov löketét kellett fölé tolnia a magyar kapusnak, ám a sarokdobás utáni emberelőnyös szituációt már nem sikerült kibekkelniük a mieinknek, Zinnyatullin volt eredményes (2-3). Latyipov kimaradt lökete után azonban Szentesi Ádám maradt fenn, s a hosszú indítás után precízen ejtette át Kosztrovot (3-3). Nyikolaj Lazarev lövése után Bisztritsányi javította elképesztő, 70% feletti védési mutatóját, majd Kosztrov is hasonlóan tett. Aztán emberelőnyben időt kért Vincze Balázs szegedi vezetőedző, s Juhász álompassza után centerből Mezei Tamás húzta be álomszerűen az orosz kapuba a 4. magyar gólt (4-3). Megzavarodtak az oroszok, ártalmatlannak tűnő szituációban Somogyi messziről növelte kettőre a magyar előnyt (5-3), majd Ogyincov fantáziátlan lövését fogta Bisztritsányi. Emberfórban aztán az orosz szakvezető is kikérte idejét, ám a magyar kapus hatalmas védése miatt nem tudtak feljebb zárkózni a hazaiak. Az utolsó másodpercben még Halek csavart két emberrel a nyakán centerből, de Kosztrov védeni tudott.

Bisztritsányi menetrendszerű bravúrja után Kovács Gábor próbálkozott egy kapásoldali csavarással a záró játékrész elején, ám ő sem tudott kifogni az orosz kapuson, akinek társai azonban továbbra is tehetetlennek bizonyultak támadásban. Mezei kimaradt lövése után sem tudtak lehetőségeikkel élni a házigazdák, a remek védekezés és Ivan Nagajev óriási bombáját is hárító Bisztritsányi átjátszhatatlannak bizonyult számukra. Nagajev aztán csak betalált, ám kiállítás miatt a gólt nem adták meg, az emberfórt pedig kapufára lőtte az orosz “bombázó”. Aztán Nagajevet is kiállították Kovács megúszása után, ám a fórt a mieink sem tudták értékesíteni. Ugyanakkor a védekezés gépezete hibátlanul működött, s egyre jobban hallani lehetett a maroknyi magyar szurkoló “Ria, ria Hungária!”, és “Mindent bele!” rigmusait. 81 másodperccel a vége előtt időt kértek az oroszok, majd emberelőnybe is kerültek, ám egy passzukat leszedve Kovács Gábor eldöntötte a meccs és az Universiade arany sorsát. Szergej Liszunov ugyan még betalált (5-4), de az utolsó másodpercekben a mieink időt kértek, és megtartották a labdát. A magyar férfi vízilabda Universiade-válogatott aranyérmes!

universiade_vinczebalazs

27. nyári Universiade férfi vízilabdatorna, döntő:

Magyarország – Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1)
Kazany. Vezette: Riccitelli (olasz), Sztavropoulosz (görög)
Magyarország: Bisztritsányi – Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei 1, Juhász, Chilko. Csere: Tóth 1, Erdélyi 1, Somogyi 1, Szentesi 1.
Oroszország: Kosztrov – Ogyincov, Rizov-Alejnyicsev, Zinnyatullin 2, Asajev, Nagajev, Liszunov 1. Csere: Andrukov, Latyipov 1, Lazarev, Bujak, Tyimakov.
Kiállítás: 10, ill. 3.

Vincze Balázs szövetségi kapitány, a Szeged edzője, játékosként BL- és Eb-győztes: “Tudtam, hogy vannak még tartalékaink, s akkor tudtuk ezeket mozgósítani, amikor szükség volt rá. A fiúk az első perctől az utolsóig küzdöttek. Másfél hónapja edzünk együtt, azt fogadtuk meg, hogy az utolsó leheletünkig fogunk harcolni. Így is történt, gratulálok a fiúknak!”

Bisztritsányi Dávid, az Eger kapusa, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója: “Elvettük azt, ami a miénk! Büszke vagyok arra, hogy tagja lehettem ennek a kiváló csapatnak. Sok jó játékossal találkoztam már, de ilyen remek közösséggel még nem. Nagyon boldog vagyok! Ez volt pályafutásom eddigi legjobb meccse. Az egyetemisták megverték a profikat!”

Halek Márton, a Debreceni CSE játékosa, a Debreceni Egyetem hallgatója: “Felrepedt az orrnyergem és egy kicsit a szemem alja. Kaptam egy ütést az oroszoktól, mint Zádor Ervin az ’56-os olimpián. Nagyon vérzett az orrom, de már jól vagyok. Az a csapat nyert, amely nagyobb szívvel játszott. Egy igazi családba kerültem.”

Tóth Márton, a Posilippótól a szegediekhez igazoló játékos: “Álomvédekezés, álomjáték. 10 éve nyert férfi vízilabda csapat utoljára Universiadét, Daeguban. Az oroszok kaptak egy kis hátszelet, benne volt a pakliban. Így is nyertünk. Az egyetemi sport igazi ünnepe a mai.”

Somogyi Balázs, a Szeged játékosa, a Szegedi Tudományegyetem hallhatója: “Le a kalappal a csapat előtt! Akkor hoztuk ki magunkból a maximumot, amikor kellett, most. Szeretnivaló társaság a miénk. Hihetetlenül alázatosak a sport és egymás iránt a fiúk.”

Előző sztori

Már húszezer ügyfél optikán az Invitelnél

Következő sztori

Felkészülnek az ELI-re: nem csak fény, megvilágosodás!