Világjátékok: szegedi szumóezüst, Kanyó negyedik, Petrovics útra kelt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kalmaristvan_vilagjatekok_szumoA hétvégén a szegedi Kalmár István szumós ezüstérmes lett a kolumbiai Caliban zajló Világjátékokon. Az ugyancsak szegedi Petrovics Máté maratoni kajakos hétfőn indult útnak.

Az SZTE EHÖK SE küzdősport szakosztályának 115 kilogrammos szumósa, Kalmár István gyakorlatilag veretlenül menetelt a döntőig, ám az elődöntőbeli győzelme után elszenvedett Achilles-ín-szakadás következtében a fináléra már nem tudott kiállni, így ezüstérmet nyert. Az MMA-ban és grapplingban is jeleskedő szegedi sportember az open kategóriában már nem tudott elindulni, várhatóan hosszú kihagyás vár rá. A nem olimpiai sportágak sajtóirodájának tájékoztatása szerint a női nehézsúlyúaknál Makai Erika közel volt az éremszerzéshez, végül ötödikként zárt, akárcsak a nyílt mezőnyben, míg Forgó Fruzsina (65 kg) és Kálló Gyöngyi (nehézsúly) az első körben befejezte a küzdelmeket.

Kanyónak nem jött össze az érem

Az uszonyosúszóknál pontszerző helyeket csíptek el a magyarok. A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub vezetője és versenyzője, a többszörös világbajnok és világcsúcstartó Kanyó Dénes a 400 méteres felszíni úszásban, majd 200 méteren is negyedik lett, így érem nélkül fejezte be a világversenyt. Károlyi Csilla előbb a 200 méteres felszíni távon végzett hatodikként, majd kiegészülve Székely Lillával, Senánszky Petrával és Debreczeni Hajnalkával, a 4×100 méteres váltó tagjaként zárt ugyancsak hatodikként.

Székely Lilla azután vasárnap a magyar küldöttség első aranyérmét szerezte, így jelenleg egy arany- és egy ezüstéremmel büszkélkedhet a magyar csapat. Székely Lilla úgy utazott ki a játékokra, hogy ez lesz az utolsó versenye. A klasszis 2005-ben és 2009-ben is ott volt a nem olimpiai sportágak világversenyén, a mostani Világjátékokon akarta befejezni pályafutását. “Fantasztikus és még számomra is hihetetlen az egész. Ez volt az utolsó versenyem, azt hiszem, hogy a csúcson hagyom abba a versenysportot. Sokszor bosszankodtam az elmúlt években, hogy nem sikerült kihoznom azt az eredményt magamból, amire képes vagyok. Külön köszönet Lénárt Ágota sportpszichológusnak, aki sokat segített a felkészülésben” – mondta az újdonsült Világjátékok-győztes.

Tizenegyedik lett a László, Páli táncos pár

A 11. helyet szerezte meg a Caliban zajló Világjátékok egyetlen magyar versenytáncos párja, a szentesi Szilver TSE versenyzői, László Csaba és Páli Viktória.

A nem olimpiai sportágak sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a standardtáncokban indult kettős nagyon erős mezőnyben végzett a 11. helyen. A Világjátékok harmadik napján, vasárnap zárult táncversenyeknek különleges helyszínt találtak a rendezők, ugyanis a párosok egy nyitott, 15 ezer férőhelyes, bikaviadalok számára épített arénában táncolhattak, amelyben megteltek a lelátók.

Petrovics Máté is útra kelt

A Világjátékok maratoni kajak-kenu számában is van szegedi érintett, az EDF-DÉMÁSZ Szegedi VE kajakosa, Petrovics Máté révén. A szegedi sportegyesület igazgatójának fia hétfőn indult a világ túlsó felére. “A maratoni kajakversenyek megszokott lebonyolításától eltérően két előfutam lesz ezúttal 11-11 versenyzővel, akik közül 4-4 jut a fináléba, amelyet magyar idő szerint csütörtök éjjel 2 órakor rendeznek” – árulta el a SZEGEDma.hu-nak Petrovics Kálmán, korábbi világbajnok kajakos, szokatlan és egzotikus körülményként megjegyezve, információi szerint egy kis tó ad otthont a maratoni kajak-kenu verseny időfutamainak, ami teljességgel alkalmatlannak hangzik ilyen kaliberű verseny lebonyolítására.

A további magyar érdekeltségű versenyek közül ritmikus gimnasztikában Vass Dóra buzogánnyal a 13. helyen végzett. A rendezést itt is érheti szó: információk szerint az rg versenyeket egy a légkondicionáló berendezések miatt huzatos csarnokban rendezik, ami nem éppen ideális környezet ilyen jellegű sporttevékenységre, különösen a szalaggyakorlatok esetén…

A nem olimpiai sportágak legnagyobb nemzetközi eseménye pénteken kezdődött, száz ország versenyzői vesznek részt rajta. A megnyitón beszédet mondott Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki a sport tisztaságára, a sportszerűségre és a toleranciára hívta fel a figyelmet.

Az augusztus 5-ig tartó seregszemlén Magyarországot 12 sportágban 58 versenyző képviseli, közöttük tájfutásban (Szerencsi Ildikó), szumóban (Kalmár István), táncsportban (László Csaba, Páli Viktória), maratoni kajak-kenuban (Petrovics Máté) és búvárúszásban (Kanyó Dénes) szegedi és Csongrád megyei sportolók is szereztek indulási jogot a Világjátékokra.

Legutóbb, négy éve, Tajvanon a magyar sportolók két arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek a Világjátékokon.

Előző sztori

Lángoló olajfák a sándorfalvi útnál

Következő sztori

Százéves lenne Szőkefalvi-Nagy Béla – Az unoka írása