Sport

Universiade: szegedi vezérlettel döntős a férfi vízilabdacsapat (FRISSÜL!)

Universiade: szegedi vezérlettel döntős a férfi vízilabdacsapat (FRISSÜL!)

2013. július 15., hétfő
Universiade: szegedi vezérlettel döntős a férfi vízilabdacsapat (FRISSÜL!)
juhaszzsolt_universiade_mk_mefs

Döntőbe jutott a férfi vízilabda-válogatott a ,kazanyi Universiadén, miközben a birkózó Lám Bálint újabb bronzérmet szerzett a magyar küldöttségnek

A férfi vízilabdázók is döntőbe jutottak

A magyarok a csoportban a 2. helyen végeztek, 4 győzelem és 1, a házigazda oroszoktól elszenvedett vereség után. A negyeddöntőben az amerikaiakat búcsúztattuk. Az olaszok szintén 4 győzelmet és 1 vereséget gyűjtöttek be a csoportküzdelmek során, de megnyerték csoportjukat. A negyeddöntőben az ausztrálokat ejtették ki. Vincze Balázs együttesének ellenfele Olaszország volt, s már az első percben megszerezték a vezetést a mieink az A-Híd Szeged villámkezű játékosa, Juhász Zsolt góljával. Az olaszok Gitto és Damonte találatával gyorsan fordítottak, ám Kovács Gábor bombagóljával egalizált a magyar csapat (2-2). Az Egyesült Államokban tanuló Erdélyi Balázs góljával 3-2-re ismét a magyarok vezette, miközben az Eger kapusa, Bisztritsányi Dávid folyamatosan hárította a támadásokat. A 2. negyedben a szegedi csapattól távozó, de az Universiadén SZTE hallgatójaként résztvevő Somogyi Balázs első lövése még kipattant, de újra elé került a labda, amit már nem hibázott el a szentesi születésű pólós, aki rövidesen duplázott is (5-2). Damonte büntetőből szépített, de ez a szegediek napja volt, Juhász Zsolt újfent betalált fél perccel a 2. negyed vége előtt. A 6-3-as szünet után Damontétől és Binitől egy-egy újabb talján találat, ám Juhász és Somogyi tarthatatlannak bizonyultak, előbbi egyszer, utóbbi kétszer zörgette az olasz hálót (9-5). A zárószakaszban Di Fulvio, Gitto, Marziali és ismét Luca Damonte volt eredményes, míg a magyar csapatból Szécsi és Erdélyi gólja biztosította be a kétgólos magyar győzelmet (11-9). E bravúros győzelemmel tehát a női cspaat vasárnapi sikere után a magyar férfi egyetemi vízilabda válogatott is döntős az Universiadén, Kazanyban. A mieink ellenfele a másik ágon a szerbeket 12-11-re verő orosz válogatott lesz a július 17-i fináléban.

Magyarország - Olaszország 11-9 (3-2, 3-1, 3-2, 2-4)

A magyar kezdőcsapat:

Bisztritsányi – Halek, Kovács, Mezei, Juhász, Chilko, Somogyi.

Magyar gólszerzők:

Somogyi 4, Juhász 3, Erdélyi 2, Kovács, Szécsi. Vincze Balázs szövetségi kapitány, BL-győztes, Európa-bajnok vízilabdázó:

„Nagyon örülök a győzelemnek. Taktikusan játszott a csapat, bár az utolsó negyedről ez nem mondható el. Az első 3 negyed jó játéka alapján saját magunknak tettük lehetővé, hogy kiengedjünk egy kicsit. Meg akarjuk nyerni a tornát. Még mindig vannak tartalékaink.”

Vári Attila csapatvezető, olimpiai bajnok vízilabdázó:

„Rögzítettem a mérkőzést. Videózás közben szakmai és szurkolói szemmel néztem az elődöntőt. Jó érzés volt, hogy ilyen taktikus, fegyelmezett csapatot láttam. Büszke vagyok a fiúkra és a lányokra.”

Becsey Péter edző:

„Vári Attila első alkalommal csapatvezető egy világversenyen és rögtön mindkét válogatottja döntős. Tulajdonképpen azért jöttünk, hogy döntőt játszhassunk, erre készültünk Vincze Balázzsal az elmúlt másfél hónapban. Remélem, a magyar vízilabda hagyományaihoz méltó módon szerepelünk majd a fináléban.”

Korényi Balázs (OSC), a Semmelweis Egyetem hallgatója:

„Igazi csapatként játszottunk az olaszok ellen.”

Szentesi Ádám (OSC), a Semmelweis Egyetem hallgatója:

„Mindig annyival nyerünk, amennyivel kell.”

Universiade: Lám Bálint bronzérmes

A kötöttfogású egyetemi birkózók is bemutatkoztak Kazanyban. Három magyar birkózó volt érdekelt a kötöttfogás hétfői napján. Lám Bálint menetelt a legtovább, egészen a 3-dik helyig. Kajak-kenuban, 500 méteren Szilvásy Nóra és Szabó Petra negyedik helye a legjobb eredmény. Takács Ferenc tanítványa, a BVSC birkózója, Lám Bálint 120 kilóban először a litván Grigeliszt (4-0), majd az azeri Abdulajevet (3-0) verte meg, de az elődöntőben az iráni Aliakbaritól vereséget szenvedett. A bronzmérkőzésen az Óbudai Egyetem hallgatója, a junior vb-n első Lám az amerikai Tyrell Fortune-t győzte le 3-1-re. Ez a Magyar Egyetemi Csapat 9. bronzérme és 13. érme Kazanyban.

lambalint_universiade_mefs_mk

84 kg:

Antunovics László - Toom (észt) 3-1 Antunovics László - Manukijan (örmény) 1-3 A vigaszágon Antunovics simán győzött a német Kurz ellen, majd kikapott a kazah Turszinovtól.

66 kg:

Jager Krisztián - Matiasz (görög) 4-1 Jager Krisztián - Otoizumi (japán) 0-5

Kanada legyőzésével 7. a női kosárcsapat

Női kosárlabdában, 16 nemzet közül, Magyarország a 7. helyen zárta a világ második legnagyobb multisport eseményét, az Universiadét, miután 5 ponttal legyőzte Kanadát.

Gáll Tamás

egyetemi csapata akkor vívta ki a mezőny elismerését, amikor a sorsdöntő csoportmérkőzésen legyőzte az esélyesebbnek tartott Kínát és ezzel továbbjutott. A Kanada elleni utolsó helyosztó meccsen ismét a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója,

Tijana Krivacevic

bizonyult csapat legjobbjának. Krivacevvic mellett jó teljesítményt nyújtott

Bálint Réka

és

Őri Györgyi

is. A magyar egyetemi csapat három negyeden át uralta a Kanada elleni meccset.

27. nyári Universiade női kosárlabdatorna, a 7. helyért:

Magyarország - Kanada 60-55 (10-17, 19-16, 15-8, 16-14)

Nincsenek magyar érmek kajak-kenuban hétfőn

Kajak-kenuban a 200 méteres döntőket rendezték a délelőtt folyamán, Kazanyban, a felsőoktatási hallgatók olimpiáján. A házigazda oroszok ebbe a számba is olimpiai bajnokokat, ötkarikás érmeseket neveztek. Magyar szempontból a legjobb eredményt a női kajak-kettes érte el: a

Szilvásy Nóra, Szabó Petra

duó az ötödik lett a fináléban 38.966-al (aranyérmes a fehérorosz

Kudzenka, Litvincsuk

kettes 37.094-el), úgy, hogy Petra félórával korábban egyesben is versenyzett. A Szolnoki Főiskola hallgatója, Szabó Petra a pontszerző hatodik helyen végzett 43.478-al, győzött az orosz

Podolszkaja

41.643-al. A Szegedi Tudományegyetemen tanuló

Kiszli Vanda

, valamint

Szilvásy Nóra, Szabó Petra, Csernák Edina

összeállítású női kajak négyes a hatodik helyen végzett (34.417), győzött Fehéroroszország (34.637). A

Fülöp Ákos, Csongor Dániel, Rappaport Márk, Fodróczi Vilmos

férfi kajak négyes szintén hatodik (32.026). Aranyérmes Oroszország (30.060). Szintén az SZTE hallgatója

Ballér Tamás

, aki a nyolcadik lett kenu egyesben (43.549), aranyérmes a litván

Suklin

(38.950). Férfi kajak kettesben, a Fülöp Ákos, Kerék László páros szintén a 8. lett 34.754-el. Ebben a számban az olimpiai bajnok orosz

Posztrigaj, Diacsenko

duó diadalmaskodott (31.500).

A kajak-kenu döntők 500 méteres döntőiben:

Női K-1, Kiszli Vanda 8. (időeredmény: 2:05.251) Férfi K-1, Varga Buda 9. (1:55.517) Női K-2, Szilvásy-Szabó 4. (1:49.339) Férfi K-2, Kovács-Schenk 6. (1:38.363) Női K-4, Kiszli-Szilvásy-Szabó-Csernák 6. (1:44.655) Férfi K-4, Gacsal-Varga-Csontos-Fodroczi 5. (1:27.527)

A 27. nyári Universiade magyar vonatkozású hétfői menetrendje

A férfi kötöttfogású birkózók mezőnyében Jager Krisztián (66 kg), Antunovics László (84 kg) és Lám Bálint (120 kg) érintett. Reggel 8 órától tovább gyarapodhatnak a magyar érmek és győzelmek: kajak-kenuban 11 egységünk döntős férfiak és nők mezőnyében 200, 500 méteren. Női vízilabdázóink vasárnap verték Kanadát, s ezzel a fináléba jutottak, most női kosarasainkon a sor, igaz, számukra a 7. hely a tét az észak-amerikaiakkal szemben. Ritmikus gimnasztikában (buzogány, szalag) Soós Viktória, sakkban Dudás Eszter, sportlövészetben pedig Szijj Katinka öregbítheti a magyar sportoló hölgyek hírnevét, míg a férfiaknál a vízilabdázókra vár nagy bravúr: a nőkhöz hasonlóan a döntő a tét, a Vincze-csapata ellenfele az olasz válogatott lesz 16.30-tól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.