Közélet

Többségében magyar és édes – dinnyemustra a Marson + FOTÓK

Többségében magyar és édes – dinnyemustra a Marson + FOTÓK

2013. július 18., csütörtök
Többségében magyar és édes – dinnyemustra a Marson + FOTÓK
marster_dinnye01_gs

Később kezdődött a dinnyeszezon, s vannak területek, ahol még most sem érik, de egyre szélesebb a választék, s egyre ízletesebb gyümölcsöt vásárolhatunk a Mars téri piacon, ahol ismét a lakossági parkolóban kaptak helyet a dinnyeárusok.

Több a dinnyeárus a Mars téri piacon, mint tavaly, akik ismét a lakossági parkolóban kínálják a közkedvelt nyári gyümölcsöt, de a csarnokban és a futósoron is találunk görögdinnyét, akár szeletet is vásárolhatunk. A többség Békés megyei dinnyét árusít, s bár lassan indult a szezon az időjárás miatt, egyre édesebb a gyümölcs, ami sokak kedvence a nyári nagy melegben. „Nagyon finomak, nagyon édesek. Mi magunk szedjük, mindig friss a dinnye” – összegezte a kínálatát

Bata Ágnes

, aki gerendási dinnyét kínál. Jelenleg 4-5-féle görögdinnyét árulnak, s természetesen sárgadinnye is kapható standjuknál. Aki a fekete héjúra esküszik, és magyar dinnyét szeretne venni, még várnia kell, az csak augusztus közepére érik meg. Hozzátette, a jég volt, ahol elverte a termést, majd a sok eső és a hűvös idő is késleltette az érést, de most már igazán ízleteset lehet vásárolni.

Náluk 139 forint volt a görög, míg 300 a kóty. Békési dinnyét láttunk 140-ért, másik árusnál 149 vagy 169 forintba került kilója, míg a sárgát pedig 250 és 350 között vásárolhatjuk meg. Akciókkal is várják a vevőket, például a kisebb méretűeket kínálják olcsóbban. Medgyesegyházán még nincs dinnye – tudtuk meg Szöllősi Erika őstermelőtől. Onnan is szoktak hozni, de szombaton jelezték nekik, hogy ne induljanak el, még nem érett meg, hiszen volt, amikor reggel kilenckor mindössze 12 fokot mutatott a hőmérő kint a földeken. „Volt, ahol az indán tönkre ment a dinnye, sajnos az idei év annyira nem jó, mint a tavalyi. 2012-ben dupla annyi volt a forgalmunk, mint most” – tette hozzá. Természetesen reméli, élénkül a vásárlókedv, s azt is tapasztalja, egyre többen ragaszkodnak a magyarországi dinnyéhez. „Az első szedés még nem volt elég édes, érettek ugyan, de olyan dinnyeízű volt, a második szedéstől jó idén a dinnye” – tudtuk meg. Szöllősi Erikáék szerda reggel vasco fajtát is hoztak, mint elmondta, most ezt tartják a legfinomabbnak, s ez jobban bírja az időjárás szeszélyességét is. Sárga bélű is később lesz nagyobb mennyiségben, az sem érett meg még. Tavaly ilyentájt már akadt citromsárga bélű dinnye is Medgyesegyházán, de azt még nem találtunk a piacon. Az egyik standnál Bárkányi László görögországi dinnyét árult. Portálunknak elmondta, egyre többen nézik, vajon honnan van az áru, kötelező is feltüntetni, de aki már vitt az általa kínált gyümölcsből, általában visszatér hozzá. „Egy kicsit édesebb a görög, mint a magyarországi, de természetesen az lenne a jó, ha magyart is lehetne árulni, viszont még sok helyen éretlen, ízetlen” – jegyezte meg. Az árus jobban örülne, ha csak a dinnyevásár kijelölt helyén, a lakossági parkolóban kínálhatnák a gyümölcsöt, szerinte sok vásárló nem megy ki a parkolóba. Ezzel kapcsolatban Erdei Péter portálunknak elmondta, a korábbi években még sokan zúgolódtak, hogy miért lehet a futósoron és a nagycsarnokban is dinnyét árulni. „Fontos tudni, hogy az unió is tiltja, hogy megszabjuk, ki mit árulhat. Ha valaki vállalkozóként kibérli az asztalt, mindent árusíthat, amit a törvények és a piacrendtartás nem tilt. Aki pedig őstermelőként bérel asztalt, minden olyan terméket kínálhat, ami az őstermelői igazolványában szerepel. Ettől függetlenül mindent megteszünk annak, hogy a lakossági parkoló dinnyevásárát népszerűsítsük” – szögezte le a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatója. A hagyományosan július 1-jei szezonkezdet július 15-re tolódik – nyilatkozta korábban portálunknak a dél-békési helyzetről Oravecz Tamás. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke hozzátette, a jéggel érkező sok csapadék okozott úgynevezett gyökérvesztést, de természetesen a dinnyehelyzetkép tájkörzetenként és termesztési módtól függően is változatos. A szakember szerint a tökre oltott dinnye nálunk is jobban el fog terjedni, mert ez a változat termésben, termésminőségben és kockázatban egyaránt jobban teljesít extrém időjárás esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.