Közélet

Több száz traffipax kerül az utakra

Több száz traffipax kerül az utakra

2013. július 3., szerda
Több száz traffipax kerül az utakra

A közeljövőben 365 -sebességellenőrzésre is alkalmas - fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek Magyarországon - erősítette meg az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-nek.

Az Index kedden számolt be a beszerzésről. A portál által "csillagháborús tervként" említett beruházás révén a kamerák nem csupán a gyorshajtókat, hanem a záróvonalat átlépőket, a leállósávot használókat is szűrnék. Az ORFK szerdán azt közölte az MTI-vel: a KKEP-k tudása jóval túlmutat a sebességellenőrzésen, hiszen képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel, emellett alkalmasak arra, hogy videofelvétellel számos, menet közben elkövetett jogsértést rögzítsenek. A hatósági nyilvántartásokra példaként az útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét sorolták fel, a rögzíthető jogsértésekre pedig a buszsáv jogosulatlan használatát, a záróvonal átlépését, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megsértését említették példaként. A rendőrség az ország közútjain jelenleg 154 sebességmérő készüléket üzemeltet, amelyből hét fix telepítésű. Ezek jelentős részét váltják majd fel a mobil ellenőrző pontok. Az ORFK közlése szerint a mintegy 12,5 milliárd forintos beruházás célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió közlekedéspolitikai célkitűzésének. Hozzátették: az eddigi eredmények, a 2008 óta töretlenül javuló közúti közlekedési mutatók javítása "további erőfeszítést igényelnek".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.