/

Szegedi neurológusok és pécsi farmakológusok közös munkája a migrénkutatás élvonalában

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegedi és pécsi szakemberek elsőként találtak világos összefüggést a migrén és az agy egy fontos polipeptidje között – számol be kutatási szemléjében a Nature Reviews Neurology szakmai folyóirat.

A Nature Reviews Neurology (9, 298, 2013) „Research Highlights”, azaz a legfontosabb kutatási eredményeket bemutató szekciójában az elmúlt periódusban a neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, valamint a Szentágothai János Kutató Központ együttműködéséből született legújabb munkát (Tuka Bernadett, Helyes Zsuzsanna, Markovics Adrienn, Bagoly Teréz, Szolcsányi János, Szabó Nikoletta, Tóth Eszter, Kincses Tamás Zsigmond, Vécsei László, Tajti János: Alterations in PACAP-38-like immunoreactivity in the plasma during ictal and interictal periods of migraine patients. Cephalalgia közlés alatt). Az eredményeket a fejfájás szakterület vezető folyóirata külön szerkesztőségi közleményben méltatja (a kiemelt közlemények rövid összefoglalói ITT is megtekinthetők).

A legújabb eredmények azt igazolják, hogy az úgynevezett pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide-38 (PACAP-38) fontos szerepet tölt be a trigemino-vascularis rendszer működésében. Ez az agyi struktúra játszik alapvető szerepet a migrén kialakulásában. A kutatók eredményei azt bizonyították, hogy a PACAP-38 immunreaktivitás plazma szintje alacsonyabb volt a rohammentes (interictalis) periódusban a migrénes betegeknél, az egészségesek adataival összevetve. Ezzel szemben a roham alatt (ictalis periódus) a peptid koncentrációja jelentősen megemelkedett a migrénes betegeknél. Ez a legelső vizsgálat a nemzetközi szakirodalomban, amely világos összefüggést talált a migrénes betegek roham alatti és rohammentes (ictalis és interictalis) plazma PACAP-szint változásában. A kutatók jelenleg preklinikai kísérletes körülmények között a kinureninek hatását tanulmányozzák a PACAP-rendszeren. Szerencsés esetben ezek a kutatási eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Kiss Nóra

Következő sztori

Ki ismerte meg valaha mi a jó?