Közélet

Péntektől ünnepeljük Szegeden Nándorfehérvár diadalát + VIDEÓ

Péntektől ünnepeljük Szegeden Nándorfehérvár diadalát + VIDEÓ

2013. július 18., csütörtök
Péntektől ünnepeljük Szegeden Nándorfehérvár diadalát + VIDEÓ
nandorfehervari_emleknap21_gs

A magyarság egyik legnagyobb győzelmét ünneplik péntektől Szegeden is: hagyományőrzőkkel, előadásokkal és történelmi időutazással vár a Mátyás térre minden érdeklődőt a VIII. Nándorfehérvári Emléknapok.

Július 19-én, péntek este hat órától

Kasza Péter

történész előadásával nyílik meg immár nyolcadik alkalommal a Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden. Az igazán látványos produkciók szombat reggel tíztől kezdődnek, amikor is zenészekkel, gólyalábasokkal és hagyományőrzőkkel menet indul meg a Klauzál térről a Mátyás térre, ahol

hagyományőrzők színes programjával

idézhetjük fel a korszak szellemét. Az 1456-os diadal emléke előtt

különleges tárlatvezetésekkel

tiszteleg a téren lévő Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont: a speciális vezetéseken résztvevők megismerhetik a Szeplőtelen fogantatás szobrot, Magyarország egyetlen kültéri, festett barokk kőszobrát, bebarangolhatják a quadrumot és a gyógynövényes kertet, a refektóriumot, a sekrestyét és magát a templomot is.

Hangolódjon a hétvégi időutazásra a Telin TV Nándorfehérvári Emléknapokon készített tavalyi videójával!

http://www.youtube.com/watch?v=sqs7jPE8AXg&feature=youtu.be

Programok:

július 19. (péntek):

18 óra: Történelmi emlékülés, Kasza Péter történész előadása: A krónika krónikája, Brodarics István a mohácsi csatáról

július 20. (szombat):

9.30: Gyülekező, Klauzál tér 10 óra: Zenész zajos felvonulás dobosokkal zászlósokkal, gólyalábasokkal, haditornászokkal 10.30: Mátyás tér, Pavane - zászlóforgatók - dobosok 10.45: Langaléta Garabonciások: Vitézi Mókák gólyalábas produkció 11.45: A vívás művészete – Szablya Iskolája vívóbemutatója 12.15: Tánc és harc: Szent Longinus és Anno Domini Hagyományőrző Egyesületek 12.45: Oroszlánszív Lovagrend középkori történeti bemutatója 15.00: Gulyás Laci A csudálatos aranyhal című gyermekműsora 16.00: Veres az ég... Mentés Másként Trió koncertje 17.00: A vívás művészete – Szablya Iskolája vívóbemutatója 17.30: Ének Szent György vitézről Aranygyapjú Társulat 18.15: Pavane Táncegyüttes zászlóforgató bemutatója dobosokkal 18.30: Serenissima Wratislavia lengyel történelmi Táncegyüttes műsora 19.15: Ki lesz Szeged Kinizsije? Erős emberek versenye 20.00: Zenés utazás a mesés keleten Smyrna zenekar koncertje 21.00: Tűzijáték helyett tűzvarázs: fellép a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.