Pénteken startol a THEALTER Szegeden + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szfe_Toldi_9Július 19-én kezdődik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

A július 27-ig tartó programsorozat fő helyszíne a Régi Zsinagóga és a kisszínház lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival az érdeklődők. Lesz előadás többek között a Rongy Kocsmában, a Roma Tanodában, a Klauzál, a Széchenyi és a Roosevelt tereken is.

Az immár 23. alkalommal megrendezett fesztivál díszvendége idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. A Harangozó Gyula-díjas táncos-koreográfus két előadását láthatják a nézők: a Toldit és Agota Kristóf A nagy füzet című művét.

A hazai független színházi előadások közül látható lesz Gergye Krisztián Társulatának tavaszi bemutatója, az opera amorale, a fesztivál vendége lesz Martin McDonagh Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egy magyarországi bemutatóval érkezik: Gianina Carbunariu darabját Kebab címmel Balog József állította színpadra.

vaknyugat7

A külföldi vendégek között van a szlovén Via Negativa, a svájci Dimitri Színházi Iskola, látványos utcaszínházi produkciójával a világjáró szentpétervári Mr Pejo’s Wandering Dolls, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amelynek tagjai Az ember komédiája című, Sziveri János alakját és művészetét felidéző produkciójukat hozták el a fesztiválra. A darabot az újvidéki színésznőből lett rendező-koreográfus hallgató, Táborosi Margaréta rendezésében láthatja a nagyérdemű

Elsőként szerepel a THEALTER Fesztiválon a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió, ők Fehér Ferenc Kampf című koreográfiáját mutatják be. A fesztiválprogramban helyet kapott az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület új bemutatója is, Theo Herghelegiu nyú Jork, nyú Jork (Zelda Was Not from Here) című előadása is.

Tea for Two tréningkurzus

Hagyományosan a THEALTER fontos része a műhelymunka, a tréningek vezetésére Horváth Csaba és a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas táncos-koreográfusa, Juronics Tamás vállalkozott. „A THEALTER Fesztivál keretében tartott workshopon egyrészt azt a kérdést járom körül, hogy hogyan fejleszthetők a mozgáson keresztül az előadói és alkotói készségek. A gyakorlatok egy része a magyar néptáncból merít, melyen keresztül szemléltetem, hogy az autentikus néptánc elemei hogyan válhatnak kortárs mozgásformák alapjává. Másrészt ízelítőt adok a Forte Társulat néhány tagja segítségével a fizikai színház néhány jellemző eleméből. Megkíséreljük bemutatni, milyen plusz jelentésréteggel ruházhatja fel a színházat a test előtérbe helyezése és a fizikalitás” – nyilatkozta Horváth Csaba a műhelymunkáról. Juronics Tamás pedig azt szeretné kideríteni, hogyan sikerül egy adott témát megfogalmazni egy olyan csapattal, akikkel nincs összeszokott napi kapcsolatban. „A mozdulatrendszer, mellyel dolgozom, hogyan formálódik a más tréninghez szokott táncosok testén. Ugyanakkor az ő tematikus improvizációikat hogyan tudom beépíteni úgy a koreográfiába, hogy szerves egységet képezzen a saját mozgásanyagommal. Érdekes feladat továbbá egy adott zenét koreográfiai munka szempontjából értelmezni, boncolgatni, felhasználni” – részletezte Juronics Tamás, a Tea for Two elnevezésű tréningkurzus másik vezetője.

Fesztivál neten, mozgóképben

THEALTERplakat2013Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő blog és mozgóképes tudósításokat is terveznek: folytatódik a tavaly nagy sikerrel induló THEALTER Híradó sorozata.

A fesztivált július 19-én pénteken a fővárosi Andaxínházzal nyitják, majd 20 és 22 órakor a szegedi Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában magyarországi bemutatójával startol a THEALTER. A 22 órakor kezdődő előadásra jegyek még korlátozott számban vásárolhatók. A szervezők tájékoztatása szerint a Csillag Börtönben az Oroszok című előadás megtelt, jegyrendelést nem tudnak felvenni. Változás az eredeti programhoz képest, hogy Pintér Béla és társulata mégsem tud részt venni a fesztiválon.

Az alap helyár az előadásokra továbbra is 800 forintba kerül, a kiemelt helyáras előadásokat 1000, illetve 1500 forintért lehet megtekinteni. A szabadtéri előadások, a kiállítás megnyitó, a szakmai és zenei programok, valamint a tréningbemutatók ingyenesek. Jegyet online is lehet rendelni a „részletes program” oldalon, ahol az előadások mellett a jobb szélen levő jegyikonra kell kattintani. A szervezők azt tanácsolják, hogy az előzetes jegyvásárlási lehetőséget mindenki használja ki, a korlátozott nézőszám miatt nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani.

A részletes programról a fesztivál honlapján, valamint a Facebookon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: Bernát, Brinszky és Mészáros is aláírt az UTC-hez

Default thumbnail
Következő sztori

Ultimate frizbi: országos bajnokság és éjszakai frizbi az UTC-pályán

Legutóbbi hasonló cikkek