Megkezdődött a háromnapos VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

neptancgala_megnyito08_gsÖsszesen nyolc táncegyüttes és zenekar mutatkozott be a Széchenyi térről a Dugonics térig tartó menettáncban péntek este. A zenés-táncos felvonulással kezdetét vette az idei háromnapos Martin György Néptáncfesztivál.

Már a Széchenyi téri kiindulópontnál egymást túlharsogva énekelt a nyolc bemutatkozó együttes, miközben a népzenészek húzták a talpalávalót. A látványos menettánc végigvezetett a Kárász utcán át egészen a Dugonics téri kisszínpadig. A lányok nyakig pörgették szoknyáikat, csujogatókat énekeltek, a férfiak pedig óriási ugrások közepette csattogtatták csizmáikat.

A fesztivál – akár csak a korábbi években – idén is neves hazai és határon túli magyar együtteseket hozott el a nézőknek: üdvözölte a szép számmal egybegyűlt közönséget Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja. A megnyitón Pál Lajos, a fesztivál egyik zsűritagja azokat az ifjakat dicsérte, akik e meleg nyári napon is képesek mosollyal az arcukon eltűrni a viselet melegét, hogy a nézőkben felszabadítsák a tánc szenvedélyét.

A háromnapos vigadalom első estéjén az egyetem központi épületével szemben felállított színpadon gondoskodtak a jó hangulatról. Három korcsoportjával fellépett a Szegedi Táncegyüttes és a Délikert Napsugár Táncegyüttes, a budapesti Bartók Táncegyüttes, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Vajdaságból érkezett Juhász Zenekar, a domoszlói Jázmin Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, valamint a Nyíregyházáról hozzánk látogató Igrice Néptáncegyüttes is.

A vigasságok azonban nem érnek véget a Dugonics téren. Ma és holnap este 20 órától a Kisszínházban folklóresttel folytatják a nyitónapot. Roboz István elmondta, nagy öröm, hogy a színházba szóló, közel 200 vendég számára fenntartott ülőhelyekre már a kiírást követő első napokban elkeltek az ingyenes jegyek.

Gaál Bernadett

no images were found

Előző sztori

Csökkent a munkanélküliek száma

Következő sztori

Szerdáig lehet módosítani a megjelölt szakok sorrendjét