Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni hétfőtől augusztus 7-ig – közölte Budai Gyula hétfőn Budapesten Sajtótájékoztatón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára elmondta: 2011-ben és 2012-ben mintegy egy, illetve másfél milliárd forint állt rendelkezésre a tanyafejlesztés támogatására, így a harmadik ütemmel együtt az összeg mintegy 4,5 milliárdra emelkedik. A támogatáshoz szükséges pénzt 100 százalékban nemzeti forrásból biztosítja a VM erre a célra. Az idén a pénzügyi segítségre hét megye 68 járásának 724 településéről lehet pályázni – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországon most mintegy 300 ezer ember él tanyán. A tanyafejlesztési program célkitűzése pedig az, hogy a tanyán élők életkörülményei javuljanak, és elérjék a nagyobb településen élőkét. Ezért a támogatásokra a települési önkormányzatok és a tanyán élők egyénileg is pályázhatnak. Az önkormányzatok maximálisan 200 ezer euróra – mintegy 60 millió forintra -, míg az egyéni gazdálkodók maximum 7500 euróra – mintegy 2,2 millió forintra – pályázhatnak. Az önkormányzatoknak és a fiatal gazdáknak céljaik megvalósításhoz 10, míg az egyéni pályázóknak 25 százalékos önerővel kell rendelkezniük.

A legsikeresebb pályázati célkitűzés a helyi termékek piacra juttatásának segítése volt, és Budai Gyula úgy vélte, hogy az idén ez a terület szintén kiemelten sikeres lehet. Példaként hozta egy új állatvásár-tér felavatását, amelyen személyesen vett részt. Új program elem a tanyavillamosítás támogatása – tette hozzá.

Viski József, a VM stratégiai főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a tanyavillamosítás támogatására az idén 150 millió forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból 100 milliót az önkormányzatok, míg 50 millió forint támogatást az egyéni gazdálkodók használhatnak fel. A Magyarországon lévő tanyák mindegyikében várhatóan 2020-ra lesz villamos áram – fűzte hozzá Budai Gyula.

Előző sztori

Universiade: Győztek a női kosarasok, Böczögő 9.

Következő sztori

Átalakulás várható az online álláspiacon