Írjon nekünk

Kultúra

Kass Madách-illusztrációi a Kassban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_002Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. A tárlat középpontjában Madách-művek illusztrációi állnak.

„Lenyűgöző számomra, hogy Szeged városa megtiszteli az ő fiát, és ennyire értékeli munkásságát” – fogalmazott Csorba László a kiállításmegnyitón. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója leszögezte, Kass János nem egyszerűen egy grafikus volt, hanem egy olyan humanista művész, akinek a műveiben olyan szintje jelenik meg az alkotásnak, ami az emberi kultúrának a csúcsteljesítménye.

„Mindegyik képbe, mint világokba bele tudunk bújni, lehet bennük barangolni, ezek valódi világok. Az illusztrációkban, az apró kép legapróbb részleteiben is az egyetemesség, a tágasság, a világról való gondolkodás hihetetlen gyönyörűsége van benne. Ugyanakkor, ha ezeket együtt nézzük, akkor ez maga is egy műalkotás. Aki ezt megálmodta ide, a Kass János művészete iránti tisztelettel létrehozott olyat, ami itt korábban nem volt, s méltó mindahhoz, amit a grafikus létrehozott” – mondta el a főigazgató. Kiemelte, a grafikus munkái abban is segítenek, hogy a 21. század embere újra értse, újra értelmezze és befogadja a 19. század egyik legnagyszerűbb alkotójának, Madách Imrének a műveit.

„Huszonnyolc éve nyitotta meg kapuit a Kass Galéria, ez is indokolta, hogy új tárlattal tisztelegjen Szeged a Kossuth-díjas grafikus előtt. Generációk nőttek fel az előző tárlaton, s eljött az ideje annak, hogy ezt átpozicionáljuk. Külön köszönet illeti Kass János özvegyének, Bánki Verának a munkáját, a tárlat kurátoraként ő intézett mindent – nyilatkozta portálunknak Fogas Ottó. A Móra Ferenc Múzeum igazgatója hozzátette, régi tervük volt, hogy megújítsák, elevenebbé tegyék a galériát, de az elmúlt három évben három fenntartóváltást értek meg, nem volt kapacitás eddig a kiállítás megújítására.

Kass János Kossuth-díjas grafikus a hazai képzőművészet egyik meghatározó alakja volt. Tanulmányokat folytatott az Iparművészeti és Képzőművészeti Főiskolán, később pedig az Iparművészeti tanáraként dolgozott. Szakmai munkásságát számtalan díjjal ismerték el, 1966-ban Lipcsében megszerezte a „Világ legjobb könyve” elismerést. Több száz kötet és folyóirat illusztrációinak elkészítése fűződik a nevéhez: nemzedékek nőnek fel az általa illusztrált gyermek- és ifjúsági irodalmakon. A Madách Imre/Kass János névre keresztelt, újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában.

Kultúra

Három új bemutatót tart a Szegedi Egyetemi Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Érdemes lesz ellátogatni az előadásokra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felelevenítik a 100 éves szegedi szimfonikusok legszebb történeteit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A „Színházpártolók” a szegedi szimfonikus zenekar kettős jubileuma alkalmából látják vendégül Pál Tamást és Gyüdi Sándort.

Tovább olvasom

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Aktuál