Kultúra

Kass Madách-illusztrációi a Kassban + FOTÓK

Kass Madách-illusztrációi a Kassban + FOTÓK

2013. július 4., csütörtök
Kass Madách-illusztrációi a Kassban + FOTÓK
SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_002

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. A tárlat középpontjában Madách-művek illusztrációi állnak.

„Lenyűgöző számomra, hogy Szeged városa megtiszteli az ő fiát, és ennyire értékeli munkásságát” – fogalmazott

Csorba László

a kiállításmegnyitón. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója leszögezte,

Kass János

nem egyszerűen egy grafikus volt, hanem egy olyan humanista művész, akinek a műveiben olyan szintje jelenik meg az alkotásnak, ami az emberi kultúrának a csúcsteljesítménye. „Mindegyik képbe, mint világokba bele tudunk bújni, lehet bennük barangolni, ezek valódi világok. Az illusztrációkban, az apró kép legapróbb részleteiben is az egyetemesség, a tágasság, a világról való gondolkodás hihetetlen gyönyörűsége van benne. Ugyanakkor, ha ezeket együtt nézzük, akkor ez maga is egy műalkotás. Aki ezt megálmodta ide, a Kass János művészete iránti tisztelettel létrehozott olyat, ami itt korábban nem volt, s méltó mindahhoz, amit a grafikus létrehozott” – mondta el a főigazgató. Kiemelte, a grafikus munkái abban is segítenek, hogy a 21. század embere újra értse, újra értelmezze és befogadja a 19. század egyik legnagyszerűbb alkotójának, Madách Imrének a műveit. „Huszonnyolc éve nyitotta meg kapuit a Kass Galéria, ez is indokolta, hogy új tárlattal tisztelegjen Szeged a Kossuth-díjas grafikus előtt. Generációk nőttek fel az előző tárlaton, s eljött az ideje annak, hogy ezt átpozicionáljuk. Külön köszönet illeti Kass János özvegyének,

Bánki Verának

a munkáját, a tárlat kurátoraként ő intézett mindent – nyilatkozta portálunknak

Fogas Ottó

. A Móra Ferenc Múzeum igazgatója hozzátette, régi tervük volt, hogy megújítsák, elevenebbé tegyék a galériát, de az elmúlt három évben három fenntartóváltást értek meg, nem volt kapacitás eddig a kiállítás megújítására. Kass János Kossuth-díjas grafikus a hazai képzőművészet egyik meghatározó alakja volt. Tanulmányokat folytatott az Iparművészeti és Képzőművészeti Főiskolán, később pedig az Iparművészeti tanáraként dolgozott. Szakmai munkásságát számtalan díjjal ismerték el, 1966-ban Lipcsében megszerezte a „Világ legjobb könyve” elismerést. Több száz kötet és folyóirat illusztrációinak elkészítése fűződik a nevéhez: nemzedékek nőnek fel az általa illusztrált gyermek- és ifjúsági irodalmakon. A Madách Imre/Kass János névre keresztelt, újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.