Közélet

Jól bírtuk a kánikulát, nem volt sokkal több dolga a mentőknek

Jól bírtuk a kánikulát, nem volt sokkal több dolga a mentőknek

2013. július 30., kedd
Jól bírtuk a kánikulát, nem volt sokkal több dolga a mentőknek
hoseg06_gs

A tikkasztó meleg ellenére a hőséggel közvetlenül összefüggésbe hozható esetek száma nem emelkedett érezhetően a mentőknél – tájékoztatta portálunkat Túri Mihály megyei vezető mentőtiszt.

A harmadfokú hőségriasztás kiadását követően a mentésriasztási csoportokon keresztül napi szinten ellenőrizték az esetszám alakulását.

Túri Mihály

, az Országos Mentőszolgálat Csongrád megyei vezető mentőtisztje elmondta, amennyiben látványos emelkedést észlelnek, akkor szükség esetén pluszkapacitásokat állítanak rendszerbe, de erre nem volt szükség. „A hétvégén és az elmúlt napokban valamelyest emelkedett a hőséggel összefüggésbe hozható rosszullétek száma, de durva eltérések, szélsőséges esetszám emelkedést nem tapasztaltunk. Ebben fontos szerepet játszik a média felvilágosító munkája is, a preventív figyelmeztetések közzététele, amelyek lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy a hőség még az egészséges szervezetet is megterheli, míg a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek kiemelten oda kell figyelniük magukra és egymásra” – magyarázta a szakember. Fokozott veszélycsoportba tartoznak az idősek, a fiatalok, illetve a szabadban dolgozók, és azok is, akik a strandokon töltik idejüket, hiszen rendkívül magas az UV-sugárzás. Aki nem védi a bőrét, könnyen komoly égési sérüléseket szerezhet. A közutakon is fokozott figyelemre van szükség, a nagy melegben ingerültebbek az emberek, és jellemzően megnövekszik a balesetek száma. A mögöttünk álló hétvége statisztikája szerint szerencsére nem volt több baleset megyénk útjain. A megyei vezető mentőtiszt azt javasolja, hogy aki teheti, ügyeit vagy akár a bevásárlást a reggeli órákban vagy késő este végezze kánikula idején. Gondoskodni kell ezen felül a folyadék és ásványi anyag pótlásáról. Ilyenkor a vitaminok és a nyomelemek fokozott bevitelére is szükség van, például ideális az ásványvíz fogyasztása, ami akár 2-3 liter lehet egy felnőtt emberre számítva. „Mi is csodálkoztunk, hogy nem volt számottevően magasabb a napi feladatszámunk. Nem találunk más magyarázatot, minthogy az emberek betartják az óvintézkedéseket, és odafigyelnek” – fogalmazott Túri Mihály. Nemcsak a meleg, a keddi markáns hidegfront is megterheli a szervezetet, ilyenkor a görcsös, idegrendszeri állapottal összefüggő rosszullétek száma is nő. Túri Mihály elmondta, erőteljes frontbetörés szüléseket is megindíthat, több baba jön a világra ilyenkor idő előtt. A meteorológiai előrejelzés szerint nem sokáig tart az enyhébb idő, a hét második felében ismét visszatér a hőség, 35-36 ℃ várható térségünkben, s az újabb, előttünk álló melegfront is több rosszullétet okozhat. Az OMSZ vezető mentőtisztje közölte, fontos tudni előre az időjárás jelentős változásairól, vannak ugyanis olyan betegek, akik kifejezetten érzékenyek a markáns frontokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.