/

Jól bírtuk a kánikulát, nem volt sokkal több dolga a mentőknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hoseg06_gsA tikkasztó meleg ellenére a hőséggel közvetlenül összefüggésbe hozható esetek száma nem emelkedett érezhetően a mentőknél – tájékoztatta portálunkat Túri Mihály megyei vezető mentőtiszt.

A harmadfokú hőségriasztás kiadását követően a mentésriasztási csoportokon keresztül napi szinten ellenőrizték az esetszám alakulását. Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Csongrád megyei vezető mentőtisztje elmondta, amennyiben látványos emelkedést észlelnek, akkor szükség esetén pluszkapacitásokat állítanak rendszerbe, de erre nem volt szükség.

„A hétvégén és az elmúlt napokban valamelyest emelkedett a hőséggel összefüggésbe hozható rosszullétek száma, de durva eltérések, szélsőséges esetszám emelkedést nem tapasztaltunk. Ebben fontos szerepet játszik a média felvilágosító munkája is, a preventív figyelmeztetések közzététele, amelyek lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy a hőség még az egészséges szervezetet is megterheli, míg a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek kiemelten oda kell figyelniük magukra és egymásra” – magyarázta a szakember.

Fokozott veszélycsoportba tartoznak az idősek, a fiatalok, illetve a szabadban dolgozók, és azok is, akik a strandokon töltik idejüket, hiszen rendkívül magas az UV-sugárzás. Aki nem védi a bőrét, könnyen komoly égési sérüléseket szerezhet. A közutakon is fokozott figyelemre van szükség, a nagy melegben ingerültebbek az emberek, és jellemzően megnövekszik a balesetek száma. A mögöttünk álló hétvége statisztikája szerint szerencsére nem volt több baleset megyénk útjain.

A megyei vezető mentőtiszt azt javasolja, hogy aki teheti, ügyeit vagy akár a bevásárlást a reggeli órákban vagy késő este végezze kánikula idején. Gondoskodni kell ezen felül a folyadék és ásványi anyag pótlásáról. Ilyenkor a vitaminok és a nyomelemek fokozott bevitelére is szükség van, például ideális az ásványvíz fogyasztása, ami akár 2-3 liter lehet egy felnőtt emberre számítva.

„Mi is csodálkoztunk, hogy nem volt számottevően magasabb a napi feladatszámunk. Nem találunk más magyarázatot, minthogy az emberek betartják az óvintézkedéseket, és odafigyelnek” – fogalmazott Túri Mihály.

Nemcsak a meleg, a keddi markáns hidegfront is megterheli a szervezetet, ilyenkor a görcsös, idegrendszeri állapottal összefüggő rosszullétek száma is nő. Túri Mihály elmondta, erőteljes frontbetörés szüléseket is megindíthat, több baba jön a világra ilyenkor idő előtt.

A meteorológiai előrejelzés szerint nem sokáig tart az enyhébb idő, a hét második felében ismét visszatér a hőség, 35-36 ℃ várható térségünkben, s az újabb, előttünk álló melegfront is több rosszullétet okozhat. Az OMSZ vezető mentőtisztje közölte, fontos tudni előre az időjárás jelentős változásairól, vannak ugyanis olyan betegek, akik kifejezetten érzékenyek a markáns frontokra.

Előző sztori

SZENZÁCIÓ! Tompaorrú krokodilok születtek a vadasparkban

Következő sztori

Két dohánybolt forgalmazási jogát függesztette fel a hatóság