Hurkás rétessel és erdélyi dokumentumfilmmel ünnepel Mórahalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

homokhati_sokadalom_it_01Pacallal, hurkával vagy rózsával ízesített rétest is kóstolhatunk Mórahalmon – a gasztronómiai különlegességek mellett filmpremierrel, koncertekkel és színes programokkal vár a X. Homokháti Sokadalom.

Tizedik születésnapját ünnepli a homokhátság egyik legnagyobb fesztiválja a hétvégén: a Homokháti Sokadalom idén is több ezer érdeklődőt vár színes programokkal július 5-14. között. A negyedszer visszatérő Dél-alföldi Rétesfesztiválon a térség különleges ízei mellett idén egy dokumentumfilm premierjét is megtekinthetik az érdeklődők.

Erdélyi táj Aranyszömmel

“Ez az időszak itt a Homokhátságon az aratásról szól, de ebben a tíz napban itt is egy kicsit lelassul az élet. A hazai turisták mellett Lengyelországból, Németországból is érkezik egy-egy delegáció, Csíkszentmártonból pedig közel ötven főt lát vendégül a város” – mondta a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A rendezvény szervezéséből szinte az egész város kiveszi a részét: civil szervezetek, családok egy emberként dolgoznak azon, hogy a szakrális, gasztronómiai és közösségi programdömpinggel az ország legjelesebb eseményei közé iratkozhasson fel a mórahalmi – emelte ki.

morahalom_sajttaj01_gs

A fesztivál nyitónapján, péntek délután fél öttől egy eddig sehol be nem mutatott dokumentumfilm premiervetítését is megtekinthetik az érdeklődők az Aranyszöm Rendezvényházban. Szeged testvérvárosának, Csíkszentmártonnak a szomszédságában terül el a mesés szépségű és erős történelmi gyökerekkel bíró Uz völgye, melyet Bubryák István 72 perces mozijával barangolhat be a közönség. A közadakozásból elkészített dokumentumfilm célja az ismeretterjesztés az “elcsángált” csángók vidékéről, ahol még mindennapos a lovaskocsik látványa, és ahol 1916-ban a románok, majd 1944-ben az oroszok is betörtek az országba. Bubryák István rendező-producer szerint az ott felvett anyagból öt további kisfilmet szeretnének forgatni, melynek megvalósításához azonban további anyagi források szükségesek.

Rétessel a koraszülöttmentőkért

Július 12-től az Erzsébet Gyógyfürdő szomszédságában lévő utca is gasztronómiai kavalkáddá változik: a sokadalom egyik ikonikus rendezvényévé vált Dél-alföldi Rétesfesztiválon több mint hatvanféle töltelékkel kínálják a Homokhátságra jellemző pékárut. A már megszokott ízek mellett hurkás, pálinkás, pacalos, szarvasgombás-káposztás, sőt még rózsa ízesítésű réteseket is kipróbálhatnak az ínyencek, vasárnap pedig a hungarikumnak számító étel elkészítésével is megismerkedhetünk. Idén először, az augusztus 20-án sütött Nemzet Kenyerének mintájára megsütik a “Magyarok Rétesét” is, melyet a régió minden pontjából begyűjtött lisztből és a tájegységekre jellemző töltelékekkel készül. Az összetartozás kifejezése mellett a rétes jótékony célokat is szolgál, hiszen az abból vásárlók a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatják.

A már említettek mellett babakocsis és motoros felvonulás, hagyományőrző műsorok, játszóház is szerepel a rendezvény programfüzetében. Esténként zenében sem lesz hiány, koncertezik többek között a Budapest Bár, Baby Gabi és Ferry, Csobot Adél, Takács Nikolas, Josh és Jutta és az Apostol együttes is.

Előző sztori

Kézilabda: pályázik a szabadkártyás torna rendezésére a Pick

Következő sztori

Szeged 2011: helybenhagyták az eltiltásokat