Közélet

Hurkás rétessel és erdélyi dokumentumfilmmel ünnepel Mórahalom

Hurkás rétessel és erdélyi dokumentumfilmmel ünnepel Mórahalom

2013. július 3., szerda
Hurkás rétessel és erdélyi dokumentumfilmmel ünnepel Mórahalom
homokhati_sokadalom_it_01

Pacallal, hurkával vagy rózsával ízesített rétest is kóstolhatunk Mórahalmon - a gasztronómiai különlegességek mellett filmpremierrel, koncertekkel és színes programokkal vár a X. Homokháti Sokadalom.

Tizedik születésnapját ünnepli a homokhátság egyik legnagyobb fesztiválja a hétvégén: a Homokháti Sokadalom idén is több ezer érdeklődőt vár színes programokkal július 5-14. között. A negyedszer visszatérő Dél-alföldi Rétesfesztiválon a térség különleges ízei mellett idén egy dokumentumfilm premierjét is megtekinthetik az érdeklődők.

Erdélyi táj Aranyszömmel

"Ez az időszak itt a Homokhátságon az aratásról szól, de ebben a tíz napban itt is egy kicsit lelassul az élet. A hazai turisták mellett Lengyelországból, Németországból is érkezik egy-egy delegáció, Csíkszentmártonból pedig közel ötven főt lát vendégül a város" - mondta a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere. A rendezvény szervezéséből szinte az egész város kiveszi a részét: civil szervezetek, családok egy emberként dolgoznak azon, hogy a szakrális, gasztronómiai és közösségi programdömpinggel az ország legjelesebb eseményei közé iratkozhasson fel a mórahalmi - emelte ki.

morahalom_sajttaj01_gs

A fesztivál nyitónapján, péntek délután fél öttől egy eddig sehol be nem mutatott dokumentumfilm premiervetítését is megtekinthetik az érdeklődők az Aranyszöm Rendezvényházban. Szeged testvérvárosának, Csíkszentmártonnak a szomszédságában terül el a mesés szépségű és erős történelmi gyökerekkel bíró Uz völgye, melyet

Bubryák István

72 perces mozijával barangolhat be a közönség. A közadakozásból elkészített dokumentumfilm célja az ismeretterjesztés az "elcsángált" csángók vidékéről, ahol még mindennapos a lovaskocsik látványa, és ahol 1916-ban a románok, majd 1944-ben az oroszok is betörtek az országba. Bubryák István rendező-producer szerint az ott felvett anyagból öt további kisfilmet szeretnének forgatni, melynek megvalósításához azonban további anyagi források szükségesek.

Rétessel a koraszülöttmentőkért

Július 12-től az Erzsébet Gyógyfürdő szomszédságában lévő utca is gasztronómiai kavalkáddá változik: a sokadalom egyik ikonikus rendezvényévé vált Dél-alföldi Rétesfesztiválon több mint hatvanféle töltelékkel kínálják a Homokhátságra jellemző pékárut. A már megszokott ízek mellett hurkás, pálinkás, pacalos, szarvasgombás-káposztás, sőt még rózsa ízesítésű réteseket is kipróbálhatnak az ínyencek, vasárnap pedig a hungarikumnak számító étel elkészítésével is megismerkedhetünk. Idén először, az augusztus 20-án sütött Nemzet Kenyerének mintájára megsütik a "Magyarok Rétesét" is, melyet a régió minden pontjából begyűjtött lisztből és a tájegységekre jellemző töltelékekkel készül. Az összetartozás kifejezése mellett a rétes jótékony célokat is szolgál, hiszen az abból vásárlók a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatják. A már említettek mellett babakocsis és motoros felvonulás, hagyományőrző műsorok, játszóház is szerepel a rendezvény programfüzetében. Esténként zenében sem lesz hiány, koncertezik többek között a Budapest Bár,

Baby Gabi

és

Ferry, Csobot Adél, Takács Nikolas

,

Josh

és

Jutta

és az Apostol együttes is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.