Kultúra

Hét évszázad könyvritkaságai a Somogyiban + FOTÓK

Hét évszázad könyvritkaságai a Somogyiban + FOTÓK

2013. július 16., kedd
Hét évszázad könyvritkaságai a Somogyiban + FOTÓK
somogyi08_gs

Hét évszázadot átívelő könyvritkaságokat tekinthetnek meg a Somogyi-könyvtárba látogatók: a Cimélia – könyvkincsek című tárlaton 15. századi misekönyv és közel hét méteres római útitérkép is szerepel.

Kétszeresen is jubileumi év az idei a Somogyi-könyvtár számára, 125 éve halt meg az alapító,

Somogyi Károly

és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg

Ferenc József

a könyvtárat. A kettős évfordulót igazi könyvkülönlegességekkel ünnepelte a bibliotéka: Cimélia – könyvkincsek címmel kedden nyitott tárlata részint Somogyi Károly gyűjteményéből válogat, emellett azonban a később hozzájuk került művek közül is kiválogatták a legkülönlegesebbeket. A kiállítást

Gábor Miklós

farmakológus, professor emeritus nyitotta meg, aki úgy nyilatkozott: a könyvek mesebeli kincsei a föld alatt vannak eltemetve, a valódi kincseket azonban itt a könyvtárban őrzik a vitrinek alatt. "A 15-től egészen a 21. századig tekinthetők meg alkotások, hét évszázadot összefogó kiállítás nyílt meg. Több egyedi ritkasággal is büszkélkedhet a Somogyi-könyvtár, de mi arra törekedtünk, hogy ne a forintális, hanem az eszmei érték szerint válogassuk be őket" - mutatta be a tárlatot

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

főkönyvtáros. Látható többek között

Liszt Ferenc

Szeged javára írt és előadott zongoradarabjának eredeti kézirata, az egyetlen példányban fennmaradt, rézmetszetű Westhoff kotta, valamint először mutatkozik be a nagyközönség előtt egy 1821-ben, héber nyelvű, hatalmas nyomtatvány, amely egyetlen lapon Magyarország történeti, földrajzi és gazdasági leírását tartalmazza. Megtekinthetünk egy 682 cm hosszú, úttérképtekercset is a Római Birodalomról, melynek eredetijét még a negyedik században készítették. Kiemelt értéke miatt csupán egyetlen napig, de megtekinthető a Szegeden őrzött legöregebb kódex, a Prágai Misekönyv 1492-ből, az 1493-as Schedel Világkrónika és a Drezdai képtár hatalmas katalógusa (1753) is. A tárlat többi darabja október 9-ig várja a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.