Közélet

Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

2013. július 19., péntek
Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták - tájékoztatta Fazekas Sándor a Magyar Nemzetet.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nyár elején elrendelt kiemelt ellenőrzés hírére sokan még a hatósági emberek megérkezése előtt kitárcsázták földjeikből az elvetett kukoricát. Így a 382 gazdára kiterjedő ellenőrzés - amelyet azt követően rendeltek el, hogy a tárcához bejelentés érkezett, miszerint az ország keleti határán magánszemélyek autójuk csomagtartójában hoztak be feketén beszerzett kukorica-vetőmagot, amely esetenként génmódosított (GMO) fajtákat is tartalmazott - nem tárt fel GMO-szennyezett vetéseket. Ennek megfelelően konkrét személyek ellen nem indult eljárás. A miniszter szerint azonban az, hogy többen kitárcsázták a vetéseket, mielőtt az ellenőrök odaértek volna, közvetett bizonyíték arra, hogy a bejelentés helytálló lehetett. Véleménye szerint az ellenőrzés eredménye jó hír, "megnyugodhatunk afelől is, hogy nem kerül a környezetbe, az ennivalóba génmódosított kukorica".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.