/

Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták – tájékoztatta Fazekas Sándor a Magyar Nemzetet.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nyár elején elrendelt kiemelt ellenőrzés hírére sokan még a hatósági emberek megérkezése előtt kitárcsázták földjeikből az elvetett kukoricát.

Így a 382 gazdára kiterjedő ellenőrzés – amelyet azt követően rendeltek el, hogy a tárcához bejelentés érkezett, miszerint az ország keleti határán magánszemélyek autójuk csomagtartójában hoztak be feketén beszerzett kukorica-vetőmagot, amely esetenként génmódosított (GMO) fajtákat is tartalmazott – nem tárt fel GMO-szennyezett vetéseket.

Ennek megfelelően konkrét személyek ellen nem indult eljárás. A miniszter szerint azonban az, hogy többen kitárcsázták a vetéseket, mielőtt az ellenőrök odaértek volna, közvetett bizonyíték arra, hogy a bejelentés helytálló lehetett.

Véleménye szerint az ellenőrzés eredménye jó hír, “megnyugodhatunk afelől is, hogy nem kerül a környezetbe, az ennivalóba génmódosított kukorica”.

Default thumbnail
Előző sztori

Növekvő juhállomány, több százezer hektár kihasználatlan legelő

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: tizenkét gólos ikszet játszott az FK és a Tápé + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek