Közélet

Fidesz: ha a baloldalon múlik, a fiataloknak semmi esélyük

Fidesz: ha a baloldalon múlik, a fiataloknak semmi esélyük

2013. július 14., vasárnap
Fidesz: ha a baloldalon múlik, a fiataloknak semmi esélyük

Ha a baloldalon múlik, akkor a Fidesz szerint a fiataloknak nincs semmi esélyük - közölte a nagyobbik kormánypárt Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének közleményére reagálva vasárnap.

A párt szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormány képtelen volt a munkaerőpiacon értékes diplomákat adni a fiatalok kezébe, a felsőoktatás munkanélküli fiatalok tömegét termelte ki, a baloldal kormányzása alatt a fiatalok munkanélkülisége megduplázódott, az egyetemek pedig eladósodtak. A Fidesz azt írta: ezzel szemben a jelenlegi kormány a fiatalok jövőjét biztosító felsőoktatási rendszer kialakítása mellett döntött, elhelyezkedésüket célzott foglalkoztatási programok és adókedvezmények segítik, ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta, immár 38. hónapja töretlenül nő a foglalkoztatottak száma, köztük a fiataloké is. Hozzátették, hogy ebben a tanévben 55 ezer hallgatónak fizeti az állam teljesen a felsőoktatását, emellett soha nem látott mértékű támogatást kapnak a kiváló és a hátrányos helyzetű diákok is. Kitértek arra: a következő tanévben a kormány több mint 2 milliárd forintot biztosít a továbbtanulást támogató és 5 milliárd forintot a hátrányos helyzetű fiatalok szakmaválasztását segítő ösztöndíjprogramokra. Az ösztöndíjakkal segíti a kormány a hátrányos helyzetű diákok középiskolába jutását, az érettségi megszerzését, a felsőoktatásba való bejutását is, szeptembertől az ösztöndíjak összege is emelkedik - áll a Fidesz közleményében.

Niedermüller Péter

vasárnap azt közölte az MTI-vel: pártja szerint a kormány három évvel a hatalomra kerülése után sem képes működő, tervezhető, európai mintákat követő felsőoktatási koncepció kialakítására. Szerinte ma az egyetemeknek és főiskoláknak állandóan változó, kiszámíthatatlan, bizonytalan környezetben kell lavírozniuk. A DK politikusa közleményében hozzátette: a kormány több tízmilliárd forintot vont ki eddig a felsőoktatásból, ami elbocsátásokhoz, az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.