Ammóniamérgezés a kisteleki sajtgyárban – FRISSÍTVE!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ammónia szökött a levegőbe a Kisteleki sajtgyárban, egy embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Öten szorultak egészségügyi ellátásra azután, hogy csütörtök délelőtt ammónia szivárgott ki a kisteleki sajtüzemben. Egy ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, egy másikat kézsérülése miatt a helyszínen láttak el a mentők, hárman rosszullétre panaszkodtak, őket Szegedre szállították.

Az életveszélyes sérült állapotáról a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetében az MTI-nek nem adtak információt. A rosszulléttel bevitt három ember a megfigyelést követően már hazamehetett.

A baleset csütörtök délelőtt történt a kisteleki sajtüzemben: az egyik hűtőrendszerből ammónia szabadult fel. Arany-Tóth Attila, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a baleset után az MTI-nek azt mondta: adataik szerint a cégnél külső vállalkozó dolgozott az ammóniás technológia megszüntetésén. Teljesen leeresztették az ammóniatartályt, amikor a leeresztőcsonkon keresztül az ammónia nagy nyomással váratlanul visszaáramlott, nagy koncentrátumban szétterjedt az udvaron és több helyiségben.

A tűzoltók légzőkészülékekkel felszerelkezve méréseket végeztek, és megkezdték a helyiségek kiszellőztetését. Mivel kicsi volt a légáramlás, porlasztott vízsugarat is bevetettek a légáramlat gyorsítására és az ammónia megkötésére – ismertette a szóvivő. Azt, hogy a munkálatok szabályosan zajlottak-e, vizsgálat fogja kideríteni – tette hozzá Arany-Tóth Attila. Az MTI megkeresésére a cégnél nem nyilatkoztak az esetről.

Korábban írtuk:

Kisteleken a sajtgyár üzemében ammónia szökött a levegőbe csütörtökön – közölte portálunkkal Arany-Tóth Attila, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal szóvivője. A hűtési technológiában alkalmazott gáz miatt egy fő súlyos, életveszélyes, kettő pedig könnyebb sérülést szenvedett. A Katasztrófavédelem egységei a helyszínen végzik a beavatkozást.

Előző sztori

Ars Poetica szóban és képben

Következő sztori

Baleset a 451-es főúton Csongrád és Szentes között – teljes útzár!