Közélet

Amerikából jöttem, mesterségem címere: S.P.

Amerikából jöttem, mesterségem címere: S.P.

2013. július 23., kedd
Amerikából jöttem, mesterségem címere: S.P.
sadaweb_high-001_0223_600x400

Az Egyesült Államokban mára a köztudat megkerülhetetlen elemévé vált, itthon még csak pár éve bontogatja szárnyait, de az már most látszik, bőven akad érdeklődő a Slam Poetry iránt. Ugyanakkor az angol cím mögött rejtőző fogalom nem mindenki számára tisztázott még, mint ahogyan az sem, hol is van a helye ebben a világban Szegednek. A szegedma.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat a témában. Kérdéseinkre Mészáros Péter és Forgó Marietta, a Slampoetry Szeged szervezői csapatának tagjai válaszoltak.

A Slam Poetry eredeti formájában talán versenyeztetett verselésként értelmezhető. Lényege, hogy az előre regisztrált fellépők előadásait 5 fős zsűri pontozza, a nézők a szabad véleménynyilvánítás terén lehetnek aktívak. Műfaji megkötés nincs, csak időbeli – 3 perc, illetve 15 másodperc tiszteletidő áll a versenyzők rendelkezésére, hogy művészetükkel megragadják a közönséget. Gyakran hangzanak el rap szövegek, olykor ezeket beat box-szal, magyarul szájdobolással kísérik, de akadt már olyan is, aki prózája, drámája részletét adta elő. Nem kötelező az sem, hogy az elhangzó mű saját legyen, bármely költőt, írót megidézhetik a színpadra lépők. A magyarországi helyszínek közül Budapest és Veszprém után Szegeden jelent meg legkorábban az irányzat. 2010-ben Slampoetry Szeged néven

Fehér Péter

és

Fülöp Tamás

hívták életre az eseménysorozatot, hozzájuk csatlakozott a későbbiekben többek között

Forgó Marietta

, illetve a mostanában már főszervezőként tevékenykedő

Mészáros Péter

is. Eleinte az azóta már bezárt egyetemi szórakozóhely, a SZTEage adott helyet az esteknek, de a terem befogadóképessége rövid idő után kevésnek bizonyult. Az előadásokat rendszeresen 70-80 néző előtt tartották, köszönhetően talán annak is, hogy az amerikai móditól eltérően Szegeden nem versenyeztették a fellépőket, továbbá mindig akadtak ún. szabad mikrofonok, amelyekkel előzetesen nem regisztrált résztvevők is elszavalhatták műveiket. Mészáros Péter úgy fogalmazott, amit ők csináltak, inkább volt azonosítható egy kevésbé merev, az Open Stage, avagy Slam Jam névre hallgató irányzattal, de próbálkozásaik között találjuk például az úgynevezett Rím Színházat is. Az összesen 6-8 fellépést megélt előadás alapját saját versek adták, melyeket felváltva szavaltak élőben és vetítettek ki előre felvett videóanyagaikon. (A nagyközönség hasonlóval találkozhatott az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényen a Móra Ferenc Múzeum előtt tartott boszorkánypör alkalmával.) Bár a Slam Poetry népszerűsége töretlennek mutatkozott a költészet terén nagy hagyományokkal bíró Szegeden, a szervezői csapat élete úgy alakult, hogy egy idő után már nem tudták vállalni a fellépések folyamatos szervezését, így egy több hónapos csönd következett. A visszatérésre egészen idén június 19-ig kellett várni. A Rongy Kocsmában tartott rendezvényen száznál is több látogató jelent meg, gimnazistáktól az idősebbekig vegyes korösszetételben. Versenyeztetésre ezúttal sem került sor, és mint Mészáros Péter elárulta, ezt a jövőben sem kívánja bevezetni, ahogyan a belépés is ingyenes marad. Bízik azonban több Budapesten megismert költőkollégája részvételében, és a későbbiekben külön konferanszié felkérésével szeretné még tovább emelni az események nívóját. A zenei aláfestésről tehetséges zenekarok gondoskodnak majd, legutóbb a Fictive AKA Courage nevű formáció segítette a poéták tevékenységét. A főszervezőtől azt is megtudtuk, tevékenységük nem kizárólag a szórakoztatásra összpontosít, szándékukban áll egy a költészet köré szerveződő közösség felépítése is, amely révén adott esetben elindíthatják, vagy megtarthatják művészi pályájukon a fiatal tehetségeket. Bár a várost szokás a Szegedi Tudományegyetemmel azonosítani, Mészáros Péter kifejtette, a középiskolai korosztályból is számos talentummal találkozott, akik a jövőben sikeres utat járhatnak be, mint költők, vagy írók, és már most is a Slam Poetry jeles képviselői a Tisza-parti városban. Emellett elmondta, bárki, aki kedvet érez, jelentkezhet részvételi szándékával akár előre, akár a szabad mikrofonok révén a helyszínen. Nem egyedi az az eset, hogy egy farzsebből vagy sötét fiókból előhalászott költemény vastaps kíséretében hangzott el. Érdemes tehát ellátogatni a Slampoetry Szeged legközelebbi előadására, amelynek pontos dátuma ugyan még nem ismert, de a szervezők szándéka szerint már augusztus hónapban sor kerülhet rá.

Szuda Sándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.