Közélet

A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás

A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás

2013. július 2., kedd
A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás
cigaretta02_gs

A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.

A testület egyhangúan szavazott arról, hogy az aláírásgyűjtés megkezdésének szabad utat ad. A magánszemély által kezdeményezett, az OVB szerint teljesen "egyértelmű" kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni?" Ha az OVB mostani, egyhangúlag meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben elindulhat az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről - az Országgyűlés számára kötelező erejű - népszavazást lehessen tartani. Jogszabályok jelenleg is tiltják a közterületi dohányzást meghatározott helyeken, így például tilos játszótereken, illetve azok 5 méteres környezetében, valamint a fővárosban a BKV megállóiban rágyújtani. A testület három népi kezdeményezést is hitelesített, az egyik azt célozza, hogy Magyarországon a jövőben ne létesülhessen új atomreaktor. A másik, az OVB által egyhangúlag támogatott népi kezdeményezés pedig az alkotmány módosítására irányul, arra, hogy "az Alaptörvény tegye lehetővé az Alaptörvény népszavazással történő módosítását". A harmadik hitelesített népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?" A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell; ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem. A testület asztalára került több - időközben visszavont - népszavazási kezdeményezés is. Ezek többsége arra irányult, hogy a magyar, vagy a Magyarországra látogató hazug politikusokat, köztük a "földönkívüli lényeket" "át kell operálni eunuchká". Az OVB tudomásul vette a kezdeményezések visszavonását. A testület korábbi ülésén - a hasonló kérdésekkel kapcsolatban - többen is arról beszéltek, lépéseket kívánnak tenni a jogalkotó felé annak érdekében, hogy ne kelljen minden eléjük kerülő kezdeményezést érdemben elbírálniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.