/

Szent Antal-napi Liliomfesztivál: virágba borult Szeged-Alsóváros + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

liliom_fesztival_mj 16Szent Antal-napi Liliomfesztivált rendezett az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont szombaton. A virágokra és gyógynövényekre koncentráló eseménnyel régi hagyományt elevenítettek fel a szervezők.

Szent Antal ferences szerzetes portugál nemesi családból származott, az ő jelképe volt a mediterrán régióban honos fehérliliom. Innen jött az ötlet, hogy a felújított kolostorkertben olyan rendezvényt szervezzenek június 13., azaz Antal nap körül, amely a szenthez, a liliomhoz, a virágokhoz, a gyógynövényekhez, a kerthez kapcsolódik – mondta el portálunknak Petri Márta, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője. Hozzátette: Szent Antal az egyik legnépszerűbb szent, Alsóvároson is erős kultusza volt egészen 1950-ig, amikor a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort. Addig éltek a hozzá kötődő népszokások, melyeket a Liliomfesztivállal szerettek volna felidézni. Szent Antal kultuszához kapcsolódik a liliomszentelés, melyre az esti szentmisén kerül sor. A megszentelt liliom szirmát gyümölcspálinkába tették és utána gyógyászati célokra használták. Nehezen gyógyuló sebekre kötözték a virágszirmot, belsőleg pedig kockacukorra csepegtetve alkalmazták a gyomorbántalmakra. Másik népszokás az Antal vagy Erzsébet napi kenyérosztás volt Alsóvároson, ezt jótékonysági süteményvásárral elevenítették fel, melynek bevételét a nyári táborokra fordítják – magyarázta Petri Márta.

Zöldturmix

A kolostorkertben számos gyógy-, illetve fűszernövényt megcsodálhattak a látogatók: van itt sok más mellett pemetefű, édesgyökér, borsmenta, torma, bazsalikom, izsóp és levendula is. Természetesen pompázik a kertben fehérliliom, valamint terem szegedi fűszerpaprika is, amit valószínűleg a ferences szerzetesek honosítottak meg. A szervezők olyan programokat próbáltak összegyűjteni, ami a kerthez, a virágokhoz és gyógynövényekhez kapcsolódik, így például zöld turmixot is kóstolhattak az érdeklődők, ami almából, banánból, citromból, dióból és salátából készült.

Virágos szappan és ehető virágok

Virágkötő versenyt is rendeztek, valamint a kézműves vásárban olyan tárgyakat láthattunk, amin a virágmotívumok visszaköszöntek. Így például az egyik standon szép virágmintás kézműves szappanok sorakoztak kecsketejből és különféle növényekből, illetve összetevőkből, mint a kamilla, a tengeri alga vagy éppen az avokádó. A szezonhoz illően saját termesztésű levendulát és rózsát hozott magával Halmos Monika gasztronómus. Elmondta, van a virágoknak gyógyhatásuk is, például a levendula nyugtató és görcsoldó, de elsősorban nem ezért fogyasztjuk őket, hanem mert szépen mutatnak az ételeken, illetve ételekhez, kellemes az illatuk és az ízük is – az ehető virágokról egyébként Varázslatos virágízek című könyvében ír részletesen. Standján a levendulaszörptől a rózsalekváron, a rózsazselén, a rózsacukron át a rózsafűszersóig sorakoztak a különlegességek.

Papír- és csuhévirág

Csuhéból is mindenféle csodák készültek. A kicsiket kézműveskedéssel várták a kolostorkertben, ahol kedvükre festhettek, papírvirágokat hajtogathattak, mesekártyák segítségével meséket találhattak ki vagy éppen liliombábot készíthettek. A gyerekek újrafelhasználható anyagokkal is dolgozhattak, ezzel is szerették volna felhívnia a figyelmet a szervezők a környezettudatosságra. Kovácsné Papp Szilvia nyelv- és beszédfejlesztés-tanártól, a kézműves foglalkozás vezetőjétől megtudtuk, július 1. és 5. között Mesebeszéd címmel 4-10 éves gyerekeknek alkotótábort tartanak, ahol sok más mellett nemezelést, csuhézást, gyöngyözést és mézeskalács-készítést is tanítanak majd a kicsiknek.

Este Nagy Imre Erik karmester, zongorista, zeneszerző és művésztársai gyertyafényes koncertet adnak, valamint a kolostorkertben misebor- és gyógyikőkóstolót hirdettek – ezzel egyben a Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódik Alsóváros.

Előző sztori

Hátország: bajnokként ismét a bajnoki címért megy a Koczka Kézisuli

Következő sztori

„A bőrszínt nem lehet levakarni” – az integráció kulcsa az oktatás + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek