Közélet

Tüntetés a Kálvária téri italbolt előtt, apróbb incidenssel (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Tüntetés a Kálvária téri italbolt előtt, apróbb incidenssel (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2013. június 27., csütörtök
Tüntetés a Kálvária téri italbolt előtt, apróbb incidenssel (FRISSÍTVE) + FOTÓK
1_gs

A szegedi Kálvária téren egy italbolt előtt tüntettek mintegy harmincan a köztéri italozás és erőszak ellen - nemrég egy részeg támadt rá itt egy férfira.

Egy június 16-i verekedés miatt

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő demonstrációt szervezett a közterületi alkoholfogyasztás és az erőszak ellen. Az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület Kálvária téri megemlékezése kapcsán egy illegális kocsma előtt iszogató

férfi támadt rá az egyik szervezőre

. Az egyik egyesületi tag épp a hangosítást készítette elő, mikor a bolt előtt italozó

L. József

„beszólt” neki, a választ tettek követték, a részeg rátámadt

V. Józsefre

, aki bemenekült a boltba, ahonnan kizavarták. Ezután magához vett egy üveget, hogy védje magát, a bolt előtt ismét rátámadt "mocskos fideszesnek" nevezve őt az italozó férfi, és a földre teperte. A rendőrség V. József ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette, L. József ellen garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A bolt szomszédságában, a Kálvária téren mintegy harminc móravárosi gyűlt össze, a fideszes országgyűlési képviselő,

Nógrádi Zoltán

és az önkormányzati képviselő, Nógrádi Tibor társaságában. "Azért gyűltünk össze, hogy a közösségünk kiálljon egy tagja mellett, akit alkoholmámortól megvadultan vertek galád módon meg, ráadásul utána még a védekező tagunkat vádolták. Szegeden jogászok vitatkoztak azon, hogy jogilag szankcionálható-e a köztéri alkoholfogyasztás, én alaposan utánanéztem, és állíthatom, hogy igen. A szeptemberi közgyűlésen napirendre kerül egy új rendelet is, amely további szigorításokat vezethet be e közösség elleni magatartással szemben" - mondta el a megjelenteknek Nógrádi Tibor.

Közben megjelent a bolt üzemeltetője is a helyszínen, erősen tántorogva, nehézkes beszéddel fejezte ki értetlenségét a demonstráció kapcsán, hogy miért épp a boltja előtt gyűltek össze, amikor az egész teret érinti a probléma. Ugyanerről beszélt szintén a boltból érkező Kovács Tibor, aki magát a boltos jogi képviselőjének nevezte. Kifejtette, azzal egyetért, hogy a közterületen való alkoholfogyasztást tiltani lehessen, de a konkrét esettel kapcsolatban az a véleménye, hogy épp az egyesületi tag lépett fel agresszívan, és támadt rá a bolt előtt álló férfira. Mint mondta, nem véletlen, hogy a rendőrség őt vádolta meg súlyosabban. Ő is megerősítette azt, hogy az egész környékre jellemző a köztéri italozás, valamint hogy máshol ennél is súlyosabb problémák vannak. Az egyik demonstráló hölgy fültanúja volt az eseménynek, és az ügyvédnek válaszolva elmondta: annyit hallott, hogy artikulátlanul azt kiabálta egy részeg ember: "gyere ki, te köcsög, gyere ki, ha mersz". A demonstráció végén kis csoportokban beszélgettek a móravárosiak, amikor a boltos odalépett egy biciklit toló férfihoz, beszélgetni kezdett vele, majd átkarolva a fülébe súgott valamit, a biciklis pedig hangosan kérte ki magának a szerinte agresszív fellépést. Elmondása szerint azt súgta a fülébe, hogy "mindannyiótokat meg foglak ölni". A boltos azt ismételgette, hogy ő ilyet nem mondott... A június 16-án történtek ügye jelenleg nyomozati szakaszban van, a tanúk meghallgatása után a bíróság fog majd az ügyben döntést hozni. A polgármesteri kabinet közleményben reagált a demonstrációra, mint írták, a Fidesz "jogfosztása" miatt nem tudják büntetni a garázda köztéri italozókat. A közlemény alább olvasható!

A Fidesz miatt nem büntetendő a köztéri alkoholfogyasztás

"Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a köztéri alkoholfogyasztás nem büntethető Szegeden és egy Fideszhez közeli aktivista garázdaságát hozta föl példaként, aki egy ittas emberrel keveredett szóváltásba, majd egy üveggel leütötte. 2013. január elsejéig Szeged városában a köztéri alkoholfogyasztás szabálysértésnek minősült és 60 ezer forintig terjedő büntetést lehetett rá kiszabni. A parlament a kormány javaslatára a települések 'jogfosztásának' folyamatában elvette az önkormányzatok azon jogát, hogy közösségellenes magatartásokat büntethetővé tegyenek. Igazi magyar abszurd 2013-ból, hogy egy fideszes aktivista üveggel leüt egy másik embert - ez a hatályos Btk. szerint 'felfegyverkezve elkövetett garázdaság', vagyis hivatalból üldözendő bűncselekmény – és a helyi fideszes képviselő nemcsak hőst csinál az illetőből, de még hibáztatja is azt a helyzetet, amit valójában ők idéztek elő, nevezetesen, hogy a köztéri alkoholfogyasztás nem tekinthető szabálysértésnek" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.