Tápai színes kavalkád + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tapei_falunapok28_gsTápén az összefogás ünnepének tekintik a hagyományos falunapokat, hiszen egyetlen ilyen rendezvény sem jöhetett volna létre az évek során sok helyi és szegedi vállalkozó, civil támogatása és a részönkormányzat tagjainak, a művelődési ház munkatársainak önzetlen segítsége nélkül. Több, mint 50 támogatónak nagylelkű felajánlásával valósul meg a hét végi, 3 napig tartó mostani ünnepség is.

A körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője, Juhász Gyula ünnepi megnyitójában hangsúlyozta, nem csak pénzzel és anyagiakkal lehet hozzájárulni egy rendezvény sikeréhez, hiszen a művelődési házban kiállított helyi alkotók munkásságát bemutató művészeti alkotások is egy-egy hozzájárulást jelentenek Tápé kultúrájához. A képviselő külön köszöntötte Kalmár Ferenc országgyűlési és önkormányzati képviselőt, a szegedi önkormányzat jelen lévő képviselőit, külön kiemelve Simon Miklós festőművészt, akinek életművét Szegedért Emlékéremmel jutalmazták. ”Nagy öröm számunkra, hogy nem csak mi, Tápén ismerjük el ezeket a művészeket, hanem Szeged városa is úgy érzi, hogy gazdagodik, és magasabb színvonalon valósítja meg művészi életét általuk” – szögezte le a képviselő.

Kiállítás és hangfürdők

A helybeliek két dolog miatt szoktak aggódni ilyenkor: a gazdag és szerteágazó programokhoz sikerül-e előteremteni a megfelelő anyagi támogatást, a másik fontos tényező pedig az időjárás, ugyanis a programok jelentős része a szabadban zajlik. A támogatók jóvoltából az anyagiakban nincs hiány, most már csak az időjáráshoz kell egy kis imádság. Juhász Gyula a megnyitó végén átadta Bohács Zsolt országgyűlési képviselő üdvözletét, aki kötelező elfoglaltságai miatt nem vehetett rész az ünnepségen.

Ünnepelni azok tudnak, akik a hétköznapokban is együtt tudnak működni. Ilyenkor mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy felmutassa a helyi kulturális és közösségi élet valódi értékeit. A tápéi képzőművészek alkotásaival megismertető kiállítást Marton Árpád művészeti író nyitotta meg. Alkalomhoz illó öltözékben szellemes performanszot adott elő arról, miért nem lehet tápai és miért nem festő. Álművészi akciója során – a közönségből felkért hölgy segítségével – egy általa készített alkotást mutatott be, amelyre különböző méretű és típusú betűkkel felírta és elrendezte a később elmondott (elszavalt?) poetikus szövegét. „Ha festő lehetnék, tápai festő volnék” – kezdte Marton, majd ihletetten elmondta, milyen témákat, helyszíneket, színeket és ízeket örökítene meg legszívesebben a vásznon.

no images were found

A megnyitót az AranyEzüst Quartet komolyzenei koncertje zárta, majd 20 órai kezdettel Bergerné Wilk Halina gongmester által vezetett HaLuna Therapy és Music Team nevű együttese adott egyórás hangfürdőt.

Körmenet, sztárok, omnibusz

A falunapok szervezői, a Heller Ödön Művelődési Ház, a Tápéi Városrészi Önkormányzat, valamint a Szegedi Vásár és Piac Kft. ezúttal is igyekeztek változatos és színvonalas programot összeállítani, hogy minden korosztály találjon magának tetszőt. A falunapok keretében szombaton és vasárnap kiállításokat nyitnak, bemutatkozik a helyi óvoda és a petőfitelepi általános iskola, fellép a Travel Trió, a Tápai Hagyományőrző Együttes és a helyi általános iskola néptánc csoportja, a Dél-alföldi Harmonikabarátok klubja, míg a gyerekeket a Vaga Banda gólyalábasai szórakoztatják. Hangszínház is lesz a MaGong és a Saman dream együttesekkel, továbbá családi versenyek és vetélkedők is várják a vendégeket. Sportprogramok is szerepelnek a kínálatban, például kispályás focira várják a mozogni vágyókat, idén is lesz magyar kutyafajták bemutatója, és az íjászat kedvelői az UTC-Íjász Sportegyesület tagjaival is találkozhatnak. A hagyományokhoz híven vasárnap 8 órától ünnepi szentmisét és hagyományáldást tartanak a templomban, a szentmise keretében úrnapi körmenet is lesz virágsátrakkal.

Egy különleges időutazásra is invitálják a vendégeket, a Szegedi Közlekedési Kft. omnibuszt fog közlekedtetni délelőtt 10 és 17 óra között, ami a Búcsú tér és a Tápai cukrászda között közlekedik. Mint azt már korábban megírtuk, valóságos sztárparádé lesz Tápén, fellép Pásztor Anna, Horváth Charlie és Fenyő Miklós új Hungária Tribute Bandje, Anna & The Barbies, Horváth Charlie-t is láthatja, hallhatja a közönség szombaton, 20 órától. A Hungária Tribute Band eredeti Hungária-slágerekkel és -jelmezekkel hat virtuóz zenész, akik Fenyő Miklós kísérőzenekarában már bizonyítottak. A szédítő tempójú banda énekesnője Baby Gabi, aki hihetetlen energiával varázsolja el a nagyérdeműt. Vasárnap este a Hungária Tribute Band fergeteges rock’ and roll koncertjével zárul a háromnapos tápéi faluünnep.

no images were found

Előző sztori

Fából és vasból való képekkel búcsúznak a tehetségek + FOTÓK

Következő sztori

Fóliasátorban termesztett kábítószert az emeleten + FOTÓK