Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Szegedi és makói családok kerülhetnek utcára? – kétszer fizettetné ki a bank a lakásokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

karosultakEgyre elkeseredettebb az a több tucat károsult, akik párbeszédet kezdeményeztek, és peren kívül szerettek volna megegyezni egy pénzintézettel. A Raiffeisen hajthatatlan, az egyszer már kifizetett lakások eredeti vételárát kéri több családtól.

Tovább folytatódik a keretjelzálogjoggal terhelt szegedi és makói ingatlantulajdonosok kálváriája. Ahogy december végén megírtuk, szegedi és makói lakástulajdonosokon követel a Raiffeisen bank több mint 224 millió forintot és annak kamatait. A Szegedi Törvényszék első fokú részítélete szerint 31 alperesnek összesen 224 millió 712 ezer forintot, továbbá késedelmi kamatokat kell a felperes pénzintézetnek kifizetnie. Ennek értelmében a tulajdonosok tűrni kötelesek, hogy a bank az igényét a végrehajtási eljárás során kielégítse az ingatlan-nyilvántartásban a bank javára bejegyzett keretbiztosítéki jelzálog alapján.

Az érintett családok egy része februárban lakossági fórumot szervezett, melyen elhangzott, céljuk a párbeszéd, a közös megoldáskeresés, úgy gondolták, létezhet peren kívüli megállapodás a bank és a lakók között, mint ahogy erre több hasonló esetben volt már példa. Ahogy elmondták, nem tehetnek arról, hogy egy vállalkozó becsapta őket, ők mindannyian abban a hiszemben voltak, hogy per- és tehermentesen vásárolták ingatlanukat. Fel is vették a kapcsolatot a bankkal, s a válaszlevelekből megdöbbenésükre az derült ki, hogy az évek óta használt lakásokat gyakorlatilag újból kifizettetnék az érintettekkel. Mint mondják, egyre nehezebben viselik el lelkileg is az évek óta húzódó ügyet, s hangoztatják, nem tehetnek arról, hogy becsapta őket egy vállalkozó. Ők annak a tudatában vásárolták meg annak idején lakásukat, hogy az per- és tehermentes.

„Azt mondták, hogy egyezkedjünk, és most úgy néz ki, eredeti áron megvehetjük a saját lakásunkat még egyszer” – összegezte a jelenlegi helyzetet Buczi Zoltán, aki a Bakay Nándor utcai társasházban tartott fórum idején még nem tudta, tőle pontosan mennyit fog kérni a bank. A férfi arra számít, hogy mint több károsult, ő is olyan levelet fog kapni, melyben az általa már kifizetett teljes vételár fog szerepelni.

„12 milliót nekem és ugyanennyit írtak tartozásnak a férjemnek is egy 51 négyzetméteres lakásért, amihez tíz négyzetméteres terasz tartozik. Ez 24 millió forint, miközben a férjemmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok” – mutatta meg Solymosi Lajosné azokat az iratokat, amelyeket a Raiffeisen Bank küldött ki Bakay Nándor utcai lakásukra. Hozzátette, a mélygarázs felázik, s mára kiderült, hogy a ház szigetelése sem megfelelő, így végképp nem érti a pénzintézet hozzáállását.

„Tudtommal lesznek, akik megpróbálják kifizetni a kért összeget, de a többség azt jelezte vissza a pénzintézetnek, hogy nem tud ekkora terhet vállalni. Nem tartjuk igazságosnak a bank ajánlatát, hiszen a szerződésükben benne van, hogy 50%-os árat kérhetne maximum érte” – tette hozzá az asszony. Bakaity Szabolccsal együtt levelében fordultak a köztársasági elnökhöz és politikusokhoz, de egyelőre biztató válasz sehonnan sem érkezett. Leírták, szerintük a pénzintézet az időt húzza, hiszen június elején még nem volt ismert, mi az az összeg, amennyiért kiválthatják magukat a pereskedésből.

karosultak02

A 81 esztendős Balázsfi Istvánné is elkeseredett. Az özvegyasszony 2008-ban vásárolta lakását több mint 23 millió forintért, melyhez garázs és tároló is tartozik. „A bank négy milliót elengedett, de több mint 17 millió forintot kér. Mi egy fillérrel nem tartozunk a vállalkozónak, Lengyel Gábornak, akitől a lakást vettük” – mondta el a Korondi utcai társasházban élő idős nő.

„Négy héttel ezelőtt megírtam a választ a banknak, de semmilyen választ nem kaptam. Fizetni nem tudok, de határozottan állítom, hogy a lakásból csak erőszakkal fognak tudni eltávolítani. Ha a bank kitesz két béna embert, akkor végképp nem tudom, milyen világban élünk. Nekem agyvérzésem volt, a férjem pedig 47 éves kora óta agyi infarktusos beteg, elektromos kerekesszékkel közeledünk” – részletezte helyzetüket Biharvári Gyuláné.

Makón a Bajza utcai társasházban élő Nagyné Hajnal Ibolyától 15 milliót kér a bank július végéig. A nő úgy látja, az összeg megállapításánál nem vették figyelembe az ügy összes körülményét, de az adott épületnél más furcsaságra is rávilágított. Több azonos alapterületű lakás található az házban, s míg tőle 15 milliót kér a Raiffeisen, addig egyik szomszédjának kiküldött levélben 10, illetve 6 milliós összeg szerepel. Úgy látja, ez is bizonyítja, hogy a bank nem egyformán ítéli meg az adósokat.

Az érintett családoknak hamarosan dönteniük kell arról, ki tudják-e fizetni a pénzintézet által kért összegeket, a fizetési határidő ugyanis lejár július utolsó napján. A lakossági fórumon elhangzott, világos számukra a Szegedi Törvényszék első fokú részítélete, de méltányosságot várnak banktól is, nem akarnak utcára kerülni.

Hírzóna

Besúgók ügyködnek a Jobbikban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A párt több egykori politikusa szerint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elégedettek az ügyfelek a Csongrád megyei kormányablakok működésével

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tavaly több mint 700 ezer ügyben vették igénybe a hivatal szolgáltatásait.

Tovább olvasom

Egészség

Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az operatív törzs rendszeresen védőeszközökkel segíti az intézményeket.

Tovább olvasom

Aktuál