Salakmotor: a csehek verték fel legjobban a salakot Mórahalmon + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

adria kupa morahalom_mj 04Látványos versenyeket hozott az Adria-Kupa nemzetközi salakmotorverseny Mórahalmon. Mire a por elült, cseh győzelemnek tapsolhatott a kilátogató szép számú nézősereg, de a mieink sem vallottak szégyent.

Javítani a pozíción! Ez volt a célja a Pompár László vezette Nagy Róbert, Nagy Patrik, Tihanyi Sándor, Bencze Zsolt összetételű magyar négyesnek a négyversenyes Adria-Kupa harmadik, magyarországi, mórahalmi állomásán szombat kora este a Béróhögyi Sportközpont salakmotorpályáján. A magyar csapat az előzetesen beharangozotthoz képest két ponton is módosult, Nagy Róbert, a Big’s Motor Sport Club elnöke, valamint Bencze Zsolt helyett eredetileg Magosi Norbert és Benkő Roland húzott volna vaspapucsot, ám ők ezúttal egy rangos nemzetközi viadalra kellett utazzanak Olaszországba. A futamot megelőzően a mieink a csapatversenyben 50 ponttal a 4. helyen álltak, kevéssel lemaradva az 54 egységet gyűjtő szlovének, a 67 pontos szlovákok, és a 88-cal toronymagasan az élen álló csehek előtt.

A rajtra az időjárás is kegyeibe fogadta a kilátogató mintegy 1000 nézőt, a kánikulai forróság ugyan csaknem viharba csapott át, de a zivatar pár csepptől eltekintve a bejáratnál megállt, bár a verseny így is kisebb csúszással kezdődött a salak többszöri fellocsolása miatt. A látványos és izgalmas száguldásokat hozó program többször is meg-megcsúszott még, sajnos az első futamok majd’ mindegyikében történt kisebb-nagyobb bukás, kicsúszás az első kanyarban, egy alkalommal pedig a rajtgép szalagja akadt bele az egyik elrajtoló versenyzőbe. A helyszínen tartózkodó mentő többször is be kellett menjen a salakra, szerencsére komolyabb sérülés nem történt. A magyarok közül második futamában Nagy Patrik is esett, szerencsére azonban egy karcolás nélkül, saját lábán és saját kétkerekűjén vonulhatott-gurulhatott depóba.

A verseny első 16 futama, továbbá a 4 ráadásfutam – ahol a csapatokon belül szerzett pontjaik alapján azonosan rangsorolt versenyzők mérkőztek meg egymással – során a magyar egységből Tihanyi Sándor háromszor, Nagy Róbert kétszer örülhetett elsőségnek, mindketten összesen 12-12 pontot gyűjtve. Nagy Róbert egy alkalommal dzsókerezett is, bár futamában végül a harmadik helyért járó pontértéket duplázhatta meg. Ráadásfutamában Nagy Patriknak komoly esélye volt rá, hogy további győzelemmel gyarapítsa a magyar csapat pontjait, hiszen sokáig vezetett, ám leállt a motorja, s csak a harmadik helyet szerezhette meg. Az ellenfelek között a szlovákok ismét a szlovák licenccel versenyző, osztrák Fritz Wallnerrel erősítve álltak ki, továbbá Filip Sitera is sokat hozzátette eredményes szereplésükhöz miután jól dzsókerezve első helyének pontjait duplázhatta, akárcsak a szlovénoknál Ziga Radkovic.

A motordübörgés szünetében fürdőbelépőket is kisorsoltak tombolán, két szerencsés pedig raliautókkal járhatta be a salakpályát. A verseny lezárultával a hűvösebbé váló estében további raliztatásoknak örülhettek a kilátogatók, a támogatók képviseletében pedig Terhes János és Pompár László adták át a dobogósoknak a díszes serlegeket.

no images were found


A csapatversenyt végül a tabellát vezető csehek nyerték legjobb menőjük, Hynek Stichauer vezényletével 39 pontot szerezve, a szlovákok 33-at gyűjtöttek, a szlovénok 28-at, a mieink 26-ot. A pontversenyt így három futam után továbbra is toronymagasan a már győztes csehek vezetik 127 ponttal, másodikok a szlovákok kerek 100 ponttal, harmadik helyen állnak a szlovénok 82 egységgel, mögöttük pedig negyedik a magyar csapat 76 ponttal. A zárófordulóban tehát egy jó szerepléssel még mindig lesz esélyük javítaniuk a mieinknek, ha sikerül megelőzniük a szlovénok fiatal, ám tehetséges csapatát.

Az Adria-Kupa négyversenyes sorozata augusztus 31-én zárul Ljubljanában. A mórahalmi salakon legközelebb június 29-én dübörögnek fel a ricinusparipák, a jövő szombati versenyen lengyel extraligás versenyzők is szerepet kapnak. A Big’s Motor SC szervezésében pedig legközelebb augusztus 10-én szurkolhatunk a magyar vaspapucsosoknak Mórahalom Városi Nagydíján, a Meteor Kupa nemzetközi, meghívásos rendszerű, pénzdíjas egyéni versenyen.

no images were found

Előző sztori

Szabadtéri-ízelítőt kaptunk a Múzeumok Éjszakáján + FOTÓK

Következő sztori

Kicsit késik, de jó lesz az idei magyar dinnye