Közélet

A zápor sem győzhette le az ünnepet - nemzeti értékünk, a szőregi rózsa + FOTÓK, VIDEÓ

A zápor sem győzhette le az ünnepet - nemzeti értékünk, a szőregi rózsa + FOTÓK, VIDEÓ

2013. június 22., szombat
A zápor sem győzhette le az ünnepet - nemzeti értékünk, a szőregi rózsa + FOTÓK, VIDEÓ
rozsafesztival05_gs

A napok óta tartó kánikula ellenére rengeteg látogató gyűlt össze Szőreg főutcáján, hogy megcsodálja a XV. Szőregi Rózsaünnep alkalmából rendezett látványos felvonulást, amelyen annyi feldíszített jármű vett részt, mint eddig még soha. Alig kezdődött meg Magyarország egyik legnépszerűbb virágünnepe, amikor a szervezők bejelentették, fél óra múlva záport jeleztek a meteorológusok, de pánikra semmi ok, a rendezvény folytatódik.

A zápor menetrendszerűen érkezett is, a nézők, akiknél nem volt ernyő, fedett helyre menekültek, többségük azért bőrig ázva mégis maradt, és végignézte a felvonulást. Nem bánták meg, mert rózsák ezreivel feldíszített hintók, homokfutók, lovas kocsik, ekhós szekerek, fiákerek, motorok, harci kocsi, Szeged városnéző kisvonata, kamionok, oldtimer autók (mintegy 50-55 jármű vett részt a felvonulásban) színpompás látványában gyönyörködhettek. Megcsodálhatták a különböző színű rózsákból kirakott országjelképeket: a Szent Koronát (5000-5500 rózsafejet használtak fel hozzá), a címert és az idén először az Országalmát is. A menetben részt vevők több tízezer szál rózsát osztottak szét a nézők között, akik a zuhogó eső ellenére szorgalmasan gyűjtötték a kocsikról ledobott virágokat. A kezdetekre emlékezve

Fráter György

, a rózsaünnep egyik megálmodója elmondta, eleinte csak néhány feldíszített lovas kocsi ment körbe a falun, ma viszont a programokkal együtt 10-12 ezer látogatója van a rendezvénynek. A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye, sőt Erdélyből és a Délvidékről is érkeztek vendégek. Nem meglepő ez, ha tudjuk, hogy a magyarországi rózsatermesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. A településen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, és ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

Legalább 22-szer letérdelni

Fráter György a rózsatermesztés fáradságos munkájáról szólva megemlített egy kevésbé ismert adatot, minden egyes rózsatőhöz, mielőtt leszedik, legalább 22-szer le kell térdelni. El lehet képzelni, milyen érzés ez, főleg nyáron, a legnagyobb melegben, reggel 7-től este 7-ig. Ha ezt beszorozzuk a rózsatövek számával, egészen fantasztikus számot kapunk. Az egybegyűlteket

B. Nagy László

megyei kormánymegbízott üdvözölte. Köszönetet mondott a szponzoroknak, különböző cégeknek, amelyek támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez a mai rendezvény, majd bemutatta

Tóth Katalint

, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárát, aki megdicsérte a szervezőket, kertészeket, majd viccesen megjegyezte, egyenesen a minisztériumból hozta el az esőt, reméli, megörültek neki a szőregiek. „Inkább ázzunk el, csak legyen elegendő csapadék a mezőgazdaságnak” – fogalmazott a helyettes államtitkár asszony. A helybeliek mindent megtesznek, hogy a rózsatermesztés régi, nemes hagyománya megmaradjon. Tóth Katalin szerint van jövője ennek a térségnek, és ennek a kertészeti ágazatnak. Azzal, hogy a szőregi rózsa a nemzeti értéktárba is bekerült, a helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy örökre fennmarad az utókornak. „Legyen minden magyar kertben szőregi rózsa” – fejezte be beszédét a helyettes államtitkár. http://youtu.be/qCcYt31yw1E A rendezvényen először vett részt

Font Sándor

, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Portálunknak elárulta, Fráter György közvetlen meghívására –, akivel többször találkozott virágkiállításokon – érkezett a rózsa hazájába. „Erős a kíváncsiság bennem, hogy megtudjam, milyen az a hely, ahol minden a rózsáról szól” – fogalmazott az elnök. Van néhány termékünk, folytatta, amely rettentően kézimunka-igényes. Ezek mind-mind személyhez kötődő termelési módok, amelyeket nem lehet nagyüzemi rendszerben előállítani, hanem kizárólag az emberhez, a családhoz, egy-egy nemesítőhöz kötődnek, ez adja az igazi értékét. A rózsa is ilyen. A kedvenc rózsájáról szólva Font Sándor elmondta, nem tudja, nagymamájának milyen fajtái voltak, de ő a világos vajszínű, rendkívül illatos, hatalmas fejekkel rendelkező virágaira emlékszik, számára ezek voltak az igazi rózsák.

Igazodni a magyar környezethez

Az elhanyagolt magyar rózsafajtákról is kérdeztük az elnököt, aki magyar betegségnek nevezte a jelenséget. Egy másik példát hozott fel: több magyar szaporítóanyaggal rendelkezünk a vetőmagfélék közül, amelyeket az utóbbi időben kevésbé használnak a magyar gazdálkodók. A külföldi nagynevű cégek termékeit próbálják olykor erőszakos eladók megvetetni velük. Ez néha sikerrel jár, aztán jönnek a gondok, amikor egy extrém időjárási környezet áll be: tavaly ilyen volt a szárazság, amikor kiderült, jók ezek a külföldi fajták, csak nem a magyar környezethez igazodnak. Azok a kutatók, akik a magyar környezethez illő szaporítóanyagot állítják elő, figyelembe veszik az itthoni klimatikus viszonyokat is. Font a rózsák vonatkozásában is hasonló problémát lát. Tudjuk, hangsúlyozta az elnök, milyen komoly kereskedelmi és üzleti konkurencia működik, erős országok uralják ezt a területet, természetesen ezt a piacot is meg szeretnék szerezni. Komoly szellemi, kutatói és propaganda háttérnek kellene megmozdulni, hogy lássuk, melyek voltak azok a magyar fajták, amelyek komoly értéket képviselve fel tudják venni a versenyt akármelyik nyugati fajtával. „Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan rózsafajtáink, amelyek lehet, hogy a kor szellemének már nem felelnek meg, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar fajtákat mellőzni lehetne erről a piacról” – szögezte le Font Sándor.

Miért fontos a szponzoroknak?

A szőregi rózsaünnep főszponzorait is megszólaltattuk, mi késztette őket arra, hogy egy ilyen rendezvény mellé álljanak. A KÉSZ Csoport ma már nem csak egy nemzeti, azaz magyar építőipari vállalat, hanem nemzetközi cég is egyben, amely számos európai országban is képviselteti magát. A cégcsoport 30 éve egy családi vállalkozásból indult, mára már több mint 1500 családnak nyújt biztos megélhetést.

A hazai kulcsfontosságú autóipari beruházások mellett számos magyar és nemzetközi projektben vesz és vett részt a KÉSZ csoport, amely Magyarország légikikötője mellett a Nemzet Főterét is építheti. A KÉSZ ugyanakkor soha nem felejtette el gyökereit, mindig nagy hangsúlyt fektetett a szegedi és Szeged környéki magas színvonalú sport és kulturális programok támogatására. Ilyen a Szőregi Rózsafesztivál is, amely már 15 éve bizonyítja, hogy igenis helye van a helyi kulturális térben. A KÉSZ minden olyan eseményt támogat, amely magas színvonalú, több évre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik, és a közösség fejlődéséhez jelentősen hozzájárul. A Szőregi Rózsafesztivál jelentős kulturális esemény, amely a helyi gazdaság sikereire, az itt lakók tudására és kitartására épít. A már 20 éve Csongrád megyében, a gazdaság számos területén tevékenykedő Clean Star Comlex cégcsoport fontosnak tartja, hogy egy olyan társadalmilag és kulturálisan is jelentős eseményt támogasson, mint a Szőregi Rózsaünnep. A hagyományszeretet és a hagyomány tisztleletét nagyon fontos dolgoknak tartják, hiszen ezek összekötik az embereket, és értéket közvetítenek. Nem mellesleg egy ilyen ünnep kitűnő alkalmat jelent, hogy az emberek egy kis önfeledt szórakozással kipihenjék dolgos hétköznapjaikat - nyilatkozta Varga Róbert, a Clean Star Complex Kft. ügyvezető igazgatója. Az Aréna Drink Kft. családi vállalkozás, fő tevékenységi köre minőségi szeszesitalok, hordós, illetve üveges sörök, borok, energiaitalok, üdítőitalok, ásványvizek, édesség, élelmiszer és vegyi áru nagykereskedelme. Pappné Ribizsár Orsolya ügyvezető igazgató elmondása szerint egyszerűen szeretik a szépet, kedvenc viráguk pedig természetesen a rózsa. A mai világban szükség van szépségre, hagyományápolásra, a hagyományok tiszteletére. Ismerik és nagyra becsülik a rózsakertészettel foglalkozók fáradságos munkáját, ezért is döntöttek a rendezvény támogatása mellett, ilyképpen kifejezve tiszteletüket és csodálatukat. Szőreg és Magyarország hírnevét öregbítik a rózsások idehaza és külföldön egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.