Kultúra

Soha nem látott Móra-kéziratok a Múzeumok Éjszakáján + FOTÓK

Soha nem látott Móra-kéziratok a Múzeumok Éjszakáján + FOTÓK

2013. június 17., hétfő
Soha nem látott Móra-kéziratok a Múzeumok Éjszakáján + FOTÓK
SZS20130617_mora_keziratok_fekete_haz_001

A Múzeumok Éjszakáján állítják ki Móra Ferenc nemrégiben előkerült két, egykori gimnáziumi matematika tanárához írt levelét és versét.

Mint azt

Medgyesi Konstantin

, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense elmondta, a családi hagyatékból maradt dokumentumokat

Kanizsai-Nagy András

ajánlotta fel az intézménynek. Az adományozó úgy döntött, nem akarja tovább maga őrizni a leveleket, inkább az íróról elnevezett múzeumnak ajándékozza azokat. Az írások a hajdani oktató rokonságából kerültek elő, de sajnos a válaszlevelek nem maradtak fenn. A közönség először június 22-én, éjjel láthatja és olvashatja

Móra

apró betűivel írt leveleit. A

Mihálovits Alajos

tanár úrnak címzett üzenetek és vers ékes bizonyítéka annak, milyen szoros érzelmi kötődés volt kettejük között. Novellájával, az általános iskolások körében is ismert Szeptemberi emlékkel is tanára előtt tiszteleg egy megható és méltányos történettel. A szegény kisfiú, aki nem járhat iskolába, tanítási óra alatt az ablak tövében hallgatózik, hogy tanulni tudjon. Egy nap a latintanár feleltet az osztályban, de egy diákja sem tudja neki megadni a helyes választ. Az ablak alatt lapuló fiú azonban megfejtette a kérdést, ezért izgalmában bekiabál a terembe. A tanár úr meghallván a feleletet, kimegy a gyerekhez, majd karjaiban hozza be a többiek közé. Akik belekukkantanak a szövegekbe, képet kaphatnak az átlagemberről, a szerethető Móráról. A sajtóreferens elöljáróban annyit elárult a jövő évi múzeumi programokról, hogy kiemelten foglalkoznak majd az írónak ezen mindennapi oldalával.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.