MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

buza_mezogazdasag_szantofold_gsJó gabonaterméssel, csökkenő árakra számítanak a szakemberek az idén – így összegezhetők a MOSZ Gabonatermesztők Országos Választmányának szerdai budapesti ülésén elhangzott vélemények.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az MTI-nek elmondta: az árcsökkenés a tavalyi árakhoz képest várhatóan 15-20 százalékos lesz, míg az önköltség előreláthatólag mintegy 15 százalékkal emelkedik. Így, például, az őszi búza ára most 48 ezer forint körül mozog tonnánként a múlt évi 55 ezer forinttal szemben. De a MOSZ titkára további árcsökkenést is elképzelhetőnek tart.

Az őszi búza termésátlaga országosan 4,6-4,7 tonna között mozog, míg az őszi árpa terméshozama országosan 4,6 tonna körül van hektáronként. Így őszi búzából várhatóan 5 millió tonna terem Magyarországon az idén, míg őszi árpából több mint 900 ezer tonna.

Tóth István hozzátette: az őszi búza vetésterülete ebben az évben 1,1 millió hektár, míg az őszi árpáé 200 ezer hektár körüli. A gabonaár csökkenését a világpiaci ármozgás és a belföldi jó termés ígérete idézte elő. Az önköltség emelkedése szintén több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt emelkedett a növényvédő-szerek, valamint a műtrágya ára, másrészt költségnövelő lesz az e-útdíj bevezetése, továbbá a földbérleti díjak emelkedése is.

A tanácskozáson résztvevő szakemberek beszámoltak 5-6, de 4 tonna körüli őszi árpa termésátlagról is, az őszi búza aratását pedig a legtöbb helyen a közeli napokban kezdik el. Abban viszont egyetértés mutatkozott, hogy a gabona értékesítését nem szabad elsietni, várni kell vele, ha lehetőség van rá.

Előző sztori

Az Őszi Tárlatok egyik “alapító atyjára” emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Közös magyar-szerb elnöki főhajtás az ártatlan áldozatok előtt