Gazdaság

MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak

MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak

2013. június 26., szerda
MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak
buza_mezogazdasag_szantofold_gs

Jó gabonaterméssel, csökkenő árakra számítanak a szakemberek az idén - így összegezhetők a MOSZ Gabonatermesztők Országos Választmányának szerdai budapesti ülésén elhangzott vélemények.

Tóth István

, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az MTI-nek elmondta: az árcsökkenés a tavalyi árakhoz képest várhatóan 15-20 százalékos lesz, míg az önköltség előreláthatólag mintegy 15 százalékkal emelkedik. Így, például, az őszi búza ára most 48 ezer forint körül mozog tonnánként a múlt évi 55 ezer forinttal szemben. De a MOSZ titkára további árcsökkenést is elképzelhetőnek tart. Az őszi búza termésátlaga országosan 4,6-4,7 tonna között mozog, míg az őszi árpa terméshozama országosan 4,6 tonna körül van hektáronként. Így őszi búzából várhatóan 5 millió tonna terem Magyarországon az idén, míg őszi árpából több mint 900 ezer tonna. Tóth István hozzátette: az őszi búza vetésterülete ebben az évben 1,1 millió hektár, míg az őszi árpáé 200 ezer hektár körüli. A gabonaár csökkenését a világpiaci ármozgás és a belföldi jó termés ígérete idézte elő. Az önköltség emelkedése szintén több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt emelkedett a növényvédő-szerek, valamint a műtrágya ára, másrészt költségnövelő lesz az e-útdíj bevezetése, továbbá a földbérleti díjak emelkedése is. A tanácskozáson résztvevő szakemberek beszámoltak 5-6, de 4 tonna körüli őszi árpa termésátlagról is, az őszi búza aratását pedig a legtöbb helyen a közeli napokban kezdik el. Abban viszont egyetértés mutatkozott, hogy a gabona értékesítését nem szabad elsietni, várni kell vele, ha lehetőség van rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.