Közélet

Megnyílt a Puszta Háza Ópusztaszeren + FOTÓK

Megnyílt a Puszta Háza Ópusztaszeren + FOTÓK

2013. június 25., kedd
Megnyílt a Puszta Háza Ópusztaszeren + FOTÓK
8_gs

Természeti értékeink védelme és bemutatása volt annak a határon átnyúló projektnek a célja, mely keretében kinyitott a Puszta Háza és a szélmalom is megújult Ópusztaszeren.

„Felelősséggel tartozunk azért, hogy a jövő generációját megtanítsuk arra, hogy a környezetünket megismerjék és óvják. A projekt keretében létrejött a Puszta Háza információs központ, ami bemutatja természeti értékeinket, számba veszi az ökológiai látnivalókat, és a Kiskunsági Nemzeti Parkban található őshonos növény- és állatvilágot is bemutatja” – fogalmazott

Kertész Péter

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A „Vissza a természethez!” című pályázat keretében Csongrád és a romániai Temes megye természeti értékeire helyezték a hangsúlyt a projektben résztvevő felek. Az emlékparkban a Puszta Háza mellett megújult a Szentes-dónáti Szélmalom, mely 1980-ban került Ópusztaszerre. A tanyasi iskola mellékhelyiségét is felújították, illetve a Szabadtéri Néprajzi Múzeum zöldfelületét, őshonos gyümölcsfákat, kerti haszonnövényeket és virágokat telepítettek. Temes megyében is létrehoztak egy információs központot a pályázat keretében, a Bánát Háza is hasonló célokkal működik, mint az Ópusztaszeri Puszta Háza. „A projekt bebizonyította, hogy az 1920-ben meghúzott határokat Magyarország és Románia áthidalta egy tudományos kutatómunkával” – szögezte le Kertész Péter.

M. Kiss András

, a Temesvári Bánát Múzeum Természettudományi Részlegének vezetője elmondta, a különböző nemzetiségek kultúrájának kapcsolatát is jelenti ez a projekt, melynek keretében Zsombolyán egy régi sváb házat újítottak fel. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettese hangsúlyozta, a magyar nyelvben a pusztaság ürességet is jelent, ezért is fontos láttatni, hogy láttassák, mennyire tele van élettel, milyen ökoszisztémák élnek ezen a tájon.

A pályázat vezető partnere a Csongrád Megyei Önkormányzat volt, melynek elnöke, Magyar Anna portálunknak elmondta, szükség van arra, hogy folyamatosan keressék a felek a pályázati lehetőségeket, s ebből a szempontból Csongrád megye kifejezetten jó helyzetben van, hiszen határon átnyúló projektekben is részt vehet Romániával és Szerbiával közösen. „Ezeknek az országhatáron átnyúló pályázatoknak a segítségével olyan dolgokat tudunk létrehozni, amelyek a nagyközönség számára is fontosak. Ópusztaszer esetében ez kiemelten igaz, hiszen itt az elért eredményeket sokan fogják látni, sokan gazdagnak általa” – fogalmazott Magyar Anna. A projekt 18 hónapja során nemcsak épületek újultak meg és kaptak új funkciót, hanem konferenciákat és táborokat is lebonyolítottak a felek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.