Közélet

Medián: aktivizálódnak a választópolgárok

Medián: aktivizálódnak a választópolgárok

2013. június 8., szombat
Medián: aktivizálódnak a választópolgárok

Kevesebb mint egy évvel a parlamenti választások előtt ismét eléri az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya. Az emberek nagy többsége azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne, miközben a Fideszt a választani tudó biztos szavazók 45 százaléka támogatja - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

A kutatóintézet honlapján olvasható összegzés szerint két és fél éves hullámvölgy után éri el ismét az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya, miközben a pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent. Az intézet szerint az év eleje óta alig történt számottevő változás a pártok támogatottságában. A honlapon található grafikon szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 45, az MSZP 23, a Jobbik 15, az Együtt 2014-PM 10, az LMP 3, a DK 4 százalékon állt májusban. A Medián kutatása alapján ugyanakkor csupán minden harmadik válaszadó örülne annak, ha a jövő évi választások után a Fidesz kormányozhatna tovább, és ez a csoport nagyrészt egybeesik azzal a 31 százaléknyi válaszadóval, aki jónak értékeli az Orbán-kormány eddigi munkáját. Az emberek nagy többsége, 56 százaléka ezzel szemben azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne - olvasható az összegzésben. Ez a csoport azonban még a lehetséges ellenzéki vezér személyét illetően is erősen megosztott, ám - miközben Mesterházy Attila egy hajszállal följebb került a politikusi népszerűségi listán - továbbra is valamivel többen vannak közöttük azok, akik Bajnai Gordont tartják alkalmasabbnak a vezetői szerepre. Bajnai Gordont a "kormányváltók" 35 százaléka tartja megfelelőbbnek az ellenzék vezetésére és 37 százalék miniszterelnöknek, míg a Mesterházy Attila MSZP-elnököt alkalmasabbnak gondolók aránya 30, illetve 29 százalék. A politikusok népszerűségi listáját változatlanul Áder János köztársasági elnök vezeti, őt Pokorni Zoltán, Orbán Viktor, Varga Mihály, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon követi. A felmérést május 24. és 28. között készítette a Medián, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz-mínusz 2-5 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.