/

Középiskolás tudóspalánták a Gabonakutatóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

labor01A szegedi Eötvös gimnázium tizenegyedikes diákja, név szerint Rákóczi Ádám gondolt egyet, és alkalmat keresett arra, hogy középiskolásként elkezdje a kutatómunkát, helyesebben az ehhez tartozó kísérleteket. Erre nagyon jó helynek bizonyult a Pauk János kutatási igazgatóhelyettes által vezetett Gabonakutatóban működő növény-biotechnológiai laboratórium.

Alaposan meglepődött az igazgatóhelyettes, amikor tavaly Ádám beállított hozzá, és nyári munka felől érdeklődött. A Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. nem tud fizetni, mondta Pauk, de az ifjúnak ez sem jelentett gondot, akkor dolgozik fizetség nélkül. „Kapóra jött egy búza hidegtűrésében szerepet játszó gén vizsgálata. Mivel a rizs sokkal érzékenyebb a hidegre, mint a hazánkban termesztett őszi búza, így azt választották, hogy ezt a búzából izolált, hidegtűrésért felelős gént megvizsgálják a rizs genetikai hátterében” – magyarázza a projekt lényegét Pauk.

A kutatás folyamata a géntől a cél gén rizsbe történő beépítéséig és működésének vizsgálatáig tart. Ez a folyamat igazán izgalmas és érdekfeszítő, különösen a fiataloknak. A munka relatíve hosszú, hiszen szerencsés esetben is legalább 2 évig eltart. Az igazgatóhelyettes nem ismer az országban még egy kutatóintézetet, ahova középiskolás fiatalok csak úgy bejelentkeztek volna kutatni, és ahova aztán fel is veszik őket. A folyamatban Ádám és két társa, Dabis Fatime és Fődi István már túl vannak a kezdeten. Szorgalmasan dolgoznak, az első növénykék már az üvegházban vannak, dicséri meg tanítványait az igazgatóhelyettes.

Az ötletgazdát, Rákóczi Ádámot is megkerestük, hogyan jutott eszébe egy ilyen kaland. „Álmom volt egy laborban dolgozni, vonzottak a különböző műszerek, a tudás, amivel a kutatók rendelkeznek és a laborköpeny. Azt, hogy ma a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Biotechnológiai Osztályának munkájában vehetek részt, édesanyámnak köszönhetem. Az ő tanácsára próbáltam tavaly nyár elején laborgyakorlati munkára jelentkezni a Gabonakutatónál és a Biológiai Kutatóközpontnál. A kettő közül a Gabonakutatóból fogadták a kezdeményezésem” – mesél az előzményekről Ádám.

Felejthetetlen nyár a laborban

labor2

Pauk János, a Biotechnológiai Osztály vezetője már az első találkozáskor közvetlen volt, örömmel fogadta a tudásra szomjazó fiatalt, aki úgy érzi, rengeteg újdonságot tanult meg tőle a biotechnológiáról. „A laborba lépni olyan érzés volt, mintha egy mesebeli világba csöppentem volna. Akkor tudatosult bennem igazán, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben is. Az első hetekben nagyon kicsinek éreztem magam, de hála a 108-as labor munkatársainak, felejthetetlen nyár volt” – meséli életre szóló élményeit Ádám.

Kapcsolata a laborral egy ösztöndíjas pályázat kapcsán még szorosabb lett. Két társával (Dabis Fatime, Fődi István) egy kutatóintézetben kellet gyakorlati munkát végezniük, közelebb kerülniük a tudományokhoz, gyakorlati és elméleti tapasztalatot szerezniük. Ebben lett partnerük a kutatóintézet. „Rizsben végzett búzagenomikai kutatásba kapcsolódhattunk be, melynek során megtanultuk a steril munkavégzést, a táptalajfőzés rejtelmeit, a géntranszformáció menetét és gyakorlati alkalmazását. A munkát heti két-három alkalommal végezzük, megosztva, a célnak megfelelően. Jelenleg két növényünk növekszik az üvegházban, és még számos egyedet szeretnénk előállítani” – avat be kutatásainak rejtelmeibe az ifjú tudós.

Ezek után nem állom meg, hogy ne a jövőről faggassam a középiskolás ifjút. Ádám elmondja, eltökélt szándéka tudását a lehető legjobban gyarapítani, felhasználni. Az egyetem megkezdése előtt egy évet Ausztráliában is szeretne eltölteni, és ott is hasonló munkát végezni. „Csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy minél sikeresebben működjön közre a Gabonakutató munkájában, próbálunk a legjobb tudásunk szerint beilleszkedni. Az eddigiek során számos sikerélménnyel gyarapodtunk. Az eltelt fél év alatt egyre biztosabbak lettünk abban, hogy a kutatásban szeretnénk megtalálni a jövőnket” – erősíti meg elhatározását Ádám, aki ezúton is köszöni Pauk Jánosnak és a biotechnológiai osztály minden munkatársának, hogy ilyen felkészült szakemberek irányításával és segítségével gyarapíthatják tudásukat.

Előző sztori

Olvadó flaszter, avagy mitől izzad a szegedi utas?

Következő sztori

Labdarúgás: nagy terveket szövögető fiatal labdarúgókat vár a HFC