Közélet

Jubileumi rózsaünnep Szőregen + FOTÓK

Jubileumi rózsaünnep Szőregen + FOTÓK

2013. június 17., hétfő
Jubileumi rózsaünnep Szőregen + FOTÓK
rozsaunnep_05_va

Június 21-én ismét kivirágzik Szőreg, a tizenötödik rózsaünnepre az eddigieknél is színesebb programokkal készülnek. A főszerep ezúttal is természetesen a virágok királynőjéé, a rózsáé lesz.

Már a Hídi vásáron is a rózsaünnepre hangoltak

, s ahogy

Rózsavölgyi Józseftől

megtudtuk, erre korábban nem volt példa. „Évről-évre próbáljuk színesíteni, megújítani a rózsaünnepet, idén

két szalmabáb, Peti és Böbi

is a június 21-én kezdődő rendezvényre hívja fel a figyelmet. Újdonság, hogy a szerb templomban ikonkiállítást rendeznek, míg a katolikus templomban esküvői ruhabemutató lesz

Kerekesné Nusika

jóvoltából” – részletezte a körzet fideszes önkormányzati képviselője. Hozzátette, a jubileumi rózsaünnepen két színpadon folyamatosan váltják egymást a fellépők, az elmúlt évekhez képest sokkal több programmal készülnek. A rózsaünnep egyik leglátványosabbnak ígérkező eleme a szombati felvonulás lesz.

Fráter György

, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke portálunknak elmondta, idén 40-45 virággal díszített jármű vonul végig Szőregen. A környező rózsaföldeken kívül hajtatott kertészetektől is kapnak virágokat, hogy az ünnephez méltó módon ékesíthessék a felvonulásban résztvevő járműveket. „Tizenöt évvel ezelőtt az volt a célunk a rózsaünneppel, hogy azt a nagyon nehéz munkát, amit a földeken végeznek a szőregi rózsatermelők, megismertessük azokkal, akik élvezik a virágok királynéjának a szépségét. Ezért is rózsaünnepet rendezünk, nem pedig fesztivált” – hangsúlyozta Fráter György.

rozsafesztival_szoreg_programok

Az idei időjárás nem kedvezett a rózsák nyílásának, nagyon várták már a napsütéses meleg időt – tudtuk meg

Széll Imrétől

. A Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ elnöke elmondta, a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban kiállítást is rendeznek, amelyen a környékbeli fóliások és kertészek is bemutathatják termékeiket. A Hősök terén a dísznövénykertészek mutatkoznak be, akiktől vásárolni is lehet. „Újdonság, hogy élő virágokból rózsafüzért is készítünk a Hősök terén, egy tízszer tíz méteres területen. Ez az egész országban egyedülálló látványosságnak ígérkezik” – közölte. Természetesen a rózsaföldekre is el lehet látogatni személygépkocsikkal vagy ingyenes buszjárattal. Ott hat hektáron termelik a virágok királynőjét, körülbelül fél millió rózsatő található ott. A közelben is vannak rózsaterületek, ahol 3-400 ezer tő van, például magas törzsű rózsa is. A szőregi rózsások a fajtakínálatukra is méltán büszkék lehetnek, 4-500 fajta színpompás virággal büszkélkedhetnek a termelők. Széll Imre azt tapasztalja, a lakosok egyre jobban ügyelnek arra, hogy milyen fajta rózsát ültetnek kertjükbe, ma már nem csak szín alapján válogatnak. A virágköltemények mellett kulturális programokkal is várják a látogatókat a sportpályán és a Rózsák terén. A KÉSZ Holding Zrt., az OTP Bank és Clean Star Complex Kft. kiemelt támogatásával megvalósuló háromnapos ünnepen fellép többek között a Republic, a Budapest Bár, az Irigy Hónaljmirigy, Pál Dénes, a Kállay Sounders, a Mystery Gang, a United és lesz Fásy Mulató is.

A jubileumi, XV. Szőregi Rózsaünnep részletes programját itt is megtekintheti!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.