Közélet

Diákmunkával akár a jövőt is meg lehet alapozni

Diákmunkával akár a jövőt is meg lehet alapozni

2013. június 26., szerda
Diákmunkával akár a jövőt is meg lehet alapozni
SZS20130614_diakmunka_001

Önállóságra tanít, kapcsolatokat ad és nem mellesleg a pénztárca sem marad üresen a nyárra. Manapság a fiatalok már nemcsak az anyagi helyzet fellendítéséből, hanem gyakorlatszerzés céljából is élnek a diákmunka lehetőségével.

Idény- vagy iskola mellett is végezhető munkát számos területen találhatnak a diákok. Ezek közül a klasszikusabbak az adminisztratív, a csomagolási és betanított, a fizikai, a hosztesz-, a gyorséttermi és a pénztáros lehetőségek. Manapság azonban számos közvetítéssel foglalkozó szövetkezet kínál olyan speciális képzettséget igénylő nemzetközi állásokat, ahol a diákok akár szakmai fejlődésüket, későbbi pozíciójukat is megalapozhatják. A nyár beköszöntével különösen sok, főként középiskolás keresi fel a (diák munkaerő szervező Iskolai Szövetkezeteket) diák munkaerő szervező szövetkezeteket. A SZEGEDma.hu ezért

Szvoreny Lászlót

, a Biztos Kész szövetkezet elnökét kérdezte, hogy összegyűjtsük a munkavállalás feltételeihez szükséges általános tudnivalókat, valamint kifaggattuk a munkatrendekről is.

Munkavállalási feltételek – adózás a NAV felé

Bárki, aki betöltötte a 15. életévét vállalhat nyári munkát szövetkezeten keresztül. Iskolaidőben ez a kor 16 évre módosul. A kiskorúak addig nem vállalhatnak munkát, míg legalább az egyik törvényes képviselőjük ehhez aláírásával hozzá nem járult, és ameddig nem rendelkeznek a Nemzeti Adó és Vámhivataltól igényelt adóazonosító kártyával. Az utóbbi időben jelentősen változott azon tanulók száma, akik iskolaidőben szeretnének munkát vállalni. Ennek nem csak anyagi, hanem gyakorlati megfontoltsága is van - tájékoztatta a portált a szövetkezet elnöke. Az iskola befejeztével biztosabb talajon állnak azok a frissen végzettek, akik már maguk mögött tudnak valamennyi munkával töltött időt. Szeged vonzáskörzetében, és a Csongrád megyei régióba tartozó településeken alacsonyabb számban tudnak diákokat foglalkoztatni, mint például a budapesti, vagy egyéb nyugat-magyarországi területeken. A munkatípusok is eltérőek, például a fővárosban, a jelentősen bővebb kínálatból szinte mindenki megtalálja a neki kedvezőt. „A lehetőségek nagyon behatárolják a munkavállalást. Nem a megrendelők alkalmazkodnak a diákokhoz, hanem fordítva. A diák akkor megy el dolgozni, amikor van rá lehetőség” – mondta Szvoreny László, majd hozzátette, a dél-alföldi régióban a munkanélküliség is magas, ezért is nehéz a helyzetük. Ugyanakkor nem lehet forgalmas, vagy kevésbé forgalmas időszakokra választani az iskolai munkavállalás időszakát. Az elnök szerint az év első három hónapja az, amikor a termelőcégek leállásával egy rövidebb holtidő mutatkozik, de ezt az év végi kereskedelmi fellendülés kompenzálja. A 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről különbséget tesz diákmunkás és felnőtt munkavállaló között, azonban azt érdemes tudni, hogy kortól függetlenül minden megkeresett összeg adóköteles. A munkáltatónak minden esetben le kell vonnia a 16 százalékos személyi jövedelemadót (SZJA).

Tekintettel a jövőre

Trendek alatt a speciális végzettséget igénylő munkákat érhetjük, de a sztenderd munkákra nagyobb kereslet van. Az is előfordulhat, hogy valamelyik diák jövőbeni pozícióját találja meg a közvetítés során, esetleg az adott helyen kapcsolati tőkével alapozza meg munkahelyét. A Biztos Kész szövetkezet elnöke azt mondta, az ilyen esetekkel lehet igazán komoly munkaerőt kiképezni, de ezt csak a nagyobb cégek engedhetik meg magjuknak, mert hosszabb lefutási időt vesz igénybe. Megosztott velünk egy sikertörténetet: volt diákmunkásuk mára az igazgatói székig jutott az egyik magyarországi cégnél.

Így látja mindezt a diákmunkás

Roland

a Szegedi Tudományegyetemen végzett idén nyáron, két és fél éve pedig egy országos kiterjesztésű telekommunikációs cégnél dolgozik, mint telefonos operátor. Elmondása szerint sokat töprengett azon, vállaljon-e, illetve ha igen, milyen állást keressen magának. Kezdetben ódzkodott a telefonos munkától, de az egy hónapig tartó dobozpakolgatás ráébresztette arra, hogy a nehéz fizikai munka nem az ő területe. Ma már tapasztalatok tárházaként gondol a call centerre, ahol mind e mellett szoros barátságot is kötött a munkatársakkal. „A sulival gond nélkül össze tudtam egyeztetni a munkát, de azért bevallom, nem a legnehezebb egyetemi szakra jártam. Egy húzósabb képzés mellett azért már nehezebb lett volna, ugyanis vannak heti, havi illetve hétvégi kötelezően teljesítendő munkaórák is” – mondta a operátorként dolgozó diák. A munkahelyen nincsen különbség a főállású és a diákmunkások között, mindenkitől ugyan azt a teljesítményt várják el. Kedvezményekre nem jogosultak, de Roland jó dolognak tartja, hogy a kiváló munkát az ő esetükben is prémiummal jutalmazzák. Jelenlegi pozícióára nem tud úgy gondolni, mint jövőbeli szakmájára, inkább az ebből származó tapasztalatok azok, amik miatt könnyebben tud majd belefogni és beletanulni egy másik szakmába.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.