Közélet

Diákbérlet: már élesben zajlik a szavazás az SZTE-n + FOTÓK

Diákbérlet: már élesben zajlik a szavazás az SZTE-n + FOTÓK

2013. június 11., kedd
Diákbérlet: már élesben zajlik a szavazás az SZTE-n + FOTÓK
SZS20130610_berletugy_szavazas_002

Hétfőtől egészen június 25-ig szavazhatnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói arról, hogy a továbbiakban milyen feltételek mellett kívánják és tudják igénybe venni a féléves – mindeddig ingyenes – utazásra jogosító diákbérleteket. A szavazás változásairól a kezdeményező Szakos Érdekképviselőket (SZÉK) kérdeztük.

Mint ahogyan arról portálunkon korábban írtunk

, a múlt hónapban

Marjanovic Anett

(JGYPK),

Fodor Ákos

(BTK) és

Puskás Árpád

(TTIK) érdekképviselők útjára indították azt az elő-aláírásgyűjtő összehallgatói kezdeményezést, melynek keretében fel kívánták mérni az egyetemi hallgatók bérletek iránti igényét. Jelenleg minden államilag támogatott hallgatónak ingyenesen biztosítanak városi tömegközlekedésre jogosító utazási kedvezményt, holott – előzetes felmérések szerint – akadnak, akik kihasználatlanság miatt lemondanának róla. Korábban a Hallgatói Szolgáltató Irodán bárki, akinek nem volt szüksége a dokumentumra, pénzre válthatta azt, de erre néhány éve már nincsen lehetőség. Az időről időre dráguló bérletek miatt, melyeket a 2008 óta változatlan alapú hallgatói normatíva összegéből fedeznek, egyre kevesebb pénz jut a szociálisan rászoruló diákok megsegítésére. Az elő-aláírásgyűjtés lezárultát követően ismét felkerestük Anettet és Ákost, hogy a szavazatok összesítéséről kérdezzük őket. Az érdekképviselők azt mondták, kettős eredmény született: bár nem sikerült összeszedni a várt 6000-7000 hallgatói aláírást, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) a nagyarányú részvételt figyelembe véve mégis úgy döntött, véleménynyilvánításra bocsátja a témát. Ennek eredményeként hat opció közül választhatnak június 10–25. között a hallgatók: akár a bérletrendszer teljes eltörléséről, annak változatlan formában való megtartásáról vagy a részfinanszírozás lehetőségéről is. Szavazni minden hétköznap reggel 10 órától lehet, a Szegedi Tudományegyetem kari és kollégiumi épületeiben.

SZS20130610_berletugy_szavazas_001

Az újabb eredmények feldolgozása a hallgatói aktivitástól függ – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t

Ament Balázs

, az SZTE EHÖK Felügyelő Bizottság elnöke. „Konkrét dátumot nem tudok ezzel kapcsolatban mondani. Ha megvannak a szavazatok- és megtörténik a számlálás, akkor elnökségi ülés elé kerül, ahol feltételezhetően erről tárgyalni fognak a későbbiekben” – mondta. Az összehallgatói szavazás alapszabálya a következő passzust tartalmazza: „(3) Az összehallgatói szavazás a részvételi létszámtól függetlenül érvényes.”. Mint azt a FEB-elnök elmondta, jogi értelemben véve egy ember szavazata is döntő, de az nem érhet fel ezer ember szavazatával, majd így folytatta: „Az alapszabályban benne van az is, hogy az elnökségnek az eredményeket kötelessége figyelembe vennie. Ha figyelembe veszünk valamit, az nem jelenti azt, hogy ez kötelező érvényű is lesz.” Kiérkezésünkkor, a hétfői aláírásgyűjtés délelőttjén már legalább negyvenen kitöltötték az íveket az SZTE TTIK Irinyi épületében.

Ferenc

, aki a természettudományi kar hallgatója, azt mondta, az egyik közösségi oldalon találkozott a felhívással. Azt is elárulta, ő arra szavazott, hogy továbbra is minden államilag támogatott hallgatónak ingyen járjon a bérlet. Diáklakása messze van a belvárostól, ezért számára különösen fontos, hogy továbbra is díjmentesen használhassa a tömegközlekedési eszközöket. Nem így gondolkodik a dologról

Vivien

és

Edit

, akik a részköltséges lehetőséget szeretnék elérni. Mindketten elsőévesek a TTIK-n, örültek is, hogy Szegeden néhány diáknak ingyen jár a bérlet, de szerintük a jelenlegi rendszer nem tartható fenn hosszú távon.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.