Közélet

Balog: hárommilliárd forint mentálhigiénés fejlesztésekre

Balog: hárommilliárd forint mentálhigiénés fejlesztésekre

2013. június 3., hétfő
Balog: hárommilliárd forint mentálhigiénés fejlesztésekre

Hárommilliárd forintot fordít mentálhigiénés egészségügyi fejlesztésekre a kormány - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

A tárcavezető az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratának átadásán elmondta: az intézet fejlesztésére 130 millió forint kormányzati forrás jut, ezenfelül a népegészségügyi programból több mint hárommilliárd forintot költenek mentálhigiénés fejlesztésekre. Egyebek mellett ebből fogják kialakítani a mentális koordinátori hálózatot és egy magas biztonsági fokozatú osztályt is.

Balog Zoltán

jelezte, olyan területeket tesznek rendbe, amelyek eddig gyengítették a magyar egészségügyet. "Győzelmet ünnepelni jöttünk" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ugyanaz már nem lesz a helyzet, de semlegesíteni próbálják a korábbi kártételt. Ezzel arra utalt, hogy az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) a szakma erőteljes tiltakozása ellenére 2007-ben bezáratták. A miniszter hozzátette: az új intézmény részben átveszi az egykori OPNI feladatait, de a betegellátásban elsősorban a létrehozandó mentális hálózatra kíván támaszkodni. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a tervek szerint negyven lelkiegészség-központot kívánnak létrehozni. Közölte, hogy bár az OPAI kevesebb ággyal fog működni, mint elődje, de a mentálhigiénés központok működése segíteni fog az ellátásban. Az államtitkár kiemelte, hogy a mentálhigiénés ellátás újjáalakítása és a leendő rendszer kiépítése a szakmával közösen történt.

Németh Attila

, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosa elmondta, a kórházban helyet kapó OPAI mindent, ami jó volt, szeretne átvenni az OPNI-ból, hiszen az ott folyó gyógyítást, kutató és oktató munkát sokan nem látták. Több speciális ambulancia - a többi között pszichoonkológia, a szexuálmedicina, az anorexia és a bulimia nervosa (kényszeres evés), a játékszenvedély, a hosszabb rehabilitációs kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása - indul majd az intézményben, és itt kap helyet a magas biztonsági fokozatú osztály. A főigazgató azt mondta, lesz elég szakember az intézményben annak ellenére, hogy a pszichiáter hiányszakmának számít. "Nincs üres állásunk" - jelentette ki. A "Lipótként" nevezett OPNI-t 2007-ben, az akkori MSZP-SZDSZ-kormány egészségügyi átalakítása során zárták be.

Molnár Lajos

szabad demokrata egészségügyi miniszter 2007 márciusában hirdette ki azt a listát, amely a bezárni kívánt intézményeket nevesítette. Az OPNI bezárásának terve tiltakozáshullámot indított el, mind a szakma, mind a betegképviseletek ellenezték a bezárást. A Magyar Pszichiátriai Társaság akkori vezetése nyomatékosan tiltakozott a tervezett lépés ellen, és az ombudsman is számos állásfoglalásában kifejtette, hogy aggályos egy ilyen komplex intézet bezárása. 2009 márciusában kezdte meg működését Budapesten az Országos Pszichiátriai Központ (OPK), amely a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján kapott helyet. 2012 őszén született döntés arról, hogy a Nyírő Gyula Kórházban kap helyet az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet. A Magyar Pszichiátriai Társaság legutóbbi, márciusi közleménye szerint adottak a feltételek a Nyírő Gyula Kórházban ahhoz, hogy megkezdje működését az OPAI, és támogatják a lelki egészségközpontok létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helyük, ugyanakkor leszögezték, ezeket a központokat klinikai szakpszichológusoknak kell vezetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.