A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Paksi Péter az NB III értékéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dijatadas08_gsA Tápé vezetőedzője szerint fiataljaik, a KÉSZ és a SZEAC utánpótlásbázisának előrelépéséhez kellene leginkább az NB III-as jog.

A SZEGEDma.hu csütörtökön nyújtotta át hagyományos kitüntetéseit azoknak, akik munkájukkal a szegedi labdarúgás hírnevét öregbítik. A díjazottakkal készített cikksorozatunkban először A szegedi labdarúgás jövőjéért elismerésben részesült Szántó Dániellel, illetve Zsótér Donáttal beszélgettünk. A szegedi labdarúgó-utánpótlásért díjat 2013-ban Paksi Péternek, az L-IT SZEAC és a KÉSZ Labdarúgó Akadémia szakmai vezetőjének, a Tápé ESK felnőttcsapata trénerének ítéltük oda.

“Meglepetéssel fogadtam a díjat, hiszen manapság ritkán ismerik el ember munkáját. Kicsit meg is hatódtam, s nagyon büszke vagyok. Természetesen nemcsak az enyém ez a kitüntetés, hanem a KÉSZ Akadémia, a SZEAC és a Tápé vezetőinek, játékosainak közös sikere” – kezdte a szakember. Paksi Péter a kezdetektől fogva dolgozik a KÉSZ Labdarúgó Akadémia hat esztendővel ezelőtt életre hívott rendszerében. “Az óvodásokkal kezdtem, illetve az első osztályosokkal nyolc iskolában. Napi rendszerességgel látogattam a gyerekeket, s délután edzéseket is tartottam nekik. Ahogy teltek az évek, egyre több kolléga kapcsolódott be, s immár az ő munkájukat is szervezem. Ugyanakkor nemcsak ebben merül ki tevékenységem, gyerekkel is foglalkozom, a 2002-es korosztálynak vagyok az edzője, akikkel szép sikereket aratunk (nemrégiben veretlenül nyerték az Újpest által rendezett rangos tornát – a szerk.), Szeged labdarúgásának hírnevét próbáljuk öregbíteni” – mutatta be mindennapjait.

Saját bázis és az NB III

paksipeter_hfc_tape27_gsMilyen perspektívát lát a KÉSZ Akadémia és annak tehetséggondozó műhelye, a SZEAC előtt, illetve melyek a nehézségeik? – faggattuk Paksi Péter. A díjazott úgy felelt, az utóbbi hat esztendőben minden korosztályuk bizonyított, elég, ha csak arra gondolunk, hogy 2012/13-ban a tizenhat klubot átfogó magyar-román Interligában összesítésben az előkelő harmadik helyen zártak. “A 2002-es születésűektől lefelé szakmailag is felépítettük a rendszer, stabilan állunk egészen az óvodáig. Az U13-tól U19-ig tartó építkezéshez viszont még évekre van szükség, ez egy igen hosszú menetelés. Nehezíti a munkákat, hogy nincs saját bázisunk, saját pályánk, hanem decentrumokban dolgozunk. Egy saját központ nagyban segíteni mind a szakmai munkát, mind pedig fejlődésünket stabilitásunkat. Nem titkoljuk: célunk, hogy U19-ig a teljes utánpótlással rendelkezzünk. Aztán az évek folyamán meg kellene találni azt a felnőttcsapatot – ez jelenleg partneri viszonyban a Tápé -, ahová csatlakozunk, és amelyet el tudunk vinni minimum az NB III-ba. Az lenne az ideális, ha NB III-ban szerepelhetnének a nálunk nevelkedő srácok, mire 18-19 évesek lesznek. Mindenképpen meg akarjuk ugorni ezt a szinten, hiszen óriási lökést adhatna az utánpótlásunknak” – erősítette meg a szakmai vezető.

A zöld asztalnál dőlhet el a Tápé sorsa

A Csongrád megyei I. osztály bajnoka – ahogy beszámoltunk róla – kettős vereséggel bukott el a Cigánd elleni NB III-as osztályozón. Tápén ennek ellenére sem adták fel a reményt, s ha lehetőség nyílik rá, már most vállalják az NB-s megmérettetést. “A tápéi létesítményt folyamatosan bővítjük, a pálya talaját is újítjuk, így adott esetben megfelelő lehet az NB III-ra, még ha nyilvánvalóan nem is tökéletes megoldás. Az osztályozón véleményem szerint papírforma eredmény született, NB III-as indulásunkról pedig majd a zöld asztalnál születhet döntés. Ha a feltöltések kapcsán a Magyar Labdarúgó-szövetség felkér bennünket a szereplésre, természetesen vállaljuk, állunk elébe. Elsősorban a gyerekek miatt tartjuk fontosnak a feljebb lépést” – árulta el Paksi Péter.

Tekintse meg a SZEGEDma TV Paksi Péterrel készített interjúját is!

Előző sztori

„A bőrszínt nem lehet levakarni” – az integráció kulcsa az oktatás + FOTÓK

Következő sztori

A nótafa Dankó Pistára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek