A szegedi futball idei díjazottjai: Szántó, Zsótér, Paksi, Bánóczki, Gulyás, UTC + FOTÓK, VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dijatadas16_gsA SZEGEDma.hu Csongrád Megyei Magyar Kupa fináléja előtt portálunk átnyújtotta immár hagyományos elismeréseit a szegedi labdarúgásért dolgozóknak.

A SZEGEDma.hu hírportál és az Együtt a Szegedi Labdarúgásért mozgalom immár ötödik alkalommal nyújtja át hagyományos kitüntetéseit azoknak, akik a legtöbbet tették, a legtöbbet teszik Szeged város labdarúgásért, munkájukkal öregbítették, öregbítik annak hírnevét. 2009 óta minden esztendőben május 22-e környékén ünnepeltünk annak tiszteletére, hogy 1899. május 22-én alakult meg az első szegedi futballcsapat. Idén úgy döntöttünk, hogy a sportág egyik jeles megyei eseménye, a SZEGEDma.hu Csongrád Megyei Magyar Kupa fináléja előtt köszöntjük a díjazottakat, akiknek főszerkesztőnk, Pintér M. Lajos és a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei igazgatója, Nógrádi Tibor adták át az elismeréseket.

A szegedi labdarúgás díszpolgárává választottuk 2013-ban Gulyás Ferencet, illetve az Ujszegedi Torna Clubot. A szegedi labdarúgó-utánpótlásért díjat Paksi Péternek ítéltük oda. A szegedi labdarúgás jövőjéért díjat Zsótér Donát, valamint Szántó Dániel érdemelte ki. Különdíjban részesült Bánóczki Sándor. (Az UTC nevében Pálfy Zoltán ügyvezető elnök vette át a díjat, míg Zsótér Donát tanulmányi okok miatt nem lehetett jelen az ünnepségen, őt édesapja, Zsótér Ferenc képviselte.)

A 2013. évi díjazottak:

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Gulyás Ferenc

A 86 esztendős Gulyás Ferenc az 1950-es évektől 90-es évekig szolgálta alázatos társadalmi munkásként Szeged labdarúgását. Több mint harminc évig volt a SZEAC, a SZEOL, a SZEOL-DÉLÉP első csapatának intézője, mai nevén technikai vezetője. Játékosok és edzők jöttek-mentek, a csapat liftezett az első és a második osztály között, de ő mindig maradt és állta a sarat. Több tucatnyi edzőt és megszámlálhatatlan játékost szolgált ki, többek között a tavaly A szegedi labdarúgás díszpolgárának választott Kovács Ferencet vagy éppen Nemes Istvánt is. Annak idején ő igazolta le Vass Ferencet Kiskunfélegyházáról, és ő hozta Szentesről Szegedre Pusztai Lászlót is. Mindene volt a futball, napi munkája végeztével nap mint nap rohant a Felső Tisza-parti stadionba, kedvenc csapatához.

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Ujszegedi Torna Club

Az Ujszegedi Torna Club, Szeged futballjának egyik meghatározó egyesülete éppen száz esztendővel ezelőtt, 1913-ban alakult meg. Egy időben jött létre például a Szentesi Kinizsivel, és hosszabb múltra tekint vissza, mint a Szegedi VSE, a Szőregi Rákóczi vagy a Hódmezővásárhelyi FC. Labdarúgócsapata több megyei bajnoki címmel büszkélkedhet, 1964-ben pedig a Csepel és az Újpest kiejtésével a negyeddöntőig menetelt a magyar kupában, ahol akkor a Budapesti Honvéd állította meg őket. A klub 1971 óta működik a Kertész utcai létesítményben. Nagy érdemük, hogy a tömegesítés mellett az élcsapat szerepet is felvállalták. 2011 óta szerepel az NB I-ben az Ujszegedi TC futsalcsapata, mely azóta két magyarkupa-bronzéremmel, illetve bajnoki hatodik, illetve negyedik hellyel hívta fel magára az országos figyelmet.

no images were found

A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Paksi Péter

Paksi Péter a KÉSZ Labdarúgó Akadémiának és az L-IT SZEAC-nak, az akadémia tehetséggondozó műhelyének szakmai vezetője, több fronton is szolgálja Szeged labdarúgását. A Szeged egykori játékosa, UEFA A licences edző, a 2012/13-as évadban a “dicsőséges tavaszi hadjárat” végén megyei I. osztályú bajnoki címet szerzett a Tápé ESK felnőttcsapatának edzőjeként. A SZEAC – KÉSZ Akadémia közös együtteseivel is számos sikert ért el kollégáival. Szakmai irányítása mellett a magyar–román Interligában az idén a négy korosztály összesítésében az előkelő harmadik helyet szerezték meg. Szakmai vezetői feladatai mellett a tömegesítés-kiválasztás-tehetséggondozás hármasának jegyében heti több mint 20 foglalkozást tart utánpótlás-labdarúgóknak Szegeden, a 2002-es tehetséggondozó csoporttal pedig a hazai és külföldi tornákon sikert sikerre halmoz. A Szegedhez, a labdarúgáshoz és a gyermeklabdarúgáshoz ezer szállal kötődő Paksi Péter idén főiskolai testnevelő tanári diplomája mellé egyetemi fokozatot szerez ugyanezen szakon a folyamatos szakmai fejlődés jegyében. Büszke édesapa, két kislányát nevelik feleségével együtt.

A SZEGEDma TV videóinterjúja Paksi Péterrel!

A szegedi labdarúgás jövőjéért: Zsótér Donát

Zsótér Donát 1996-ban született Szegeden. A csongrádi megyeszékhelyen indult futballpályafutása. Hét éven keresztül a szegedi Tisza Volán SC-ben nevelkedett Hüvös Gábor kezei alatt. 2009-ben került át a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiára, majd 2011 óta a székesfehérvári Videoton igazolt játékosa. A 2012/13-as szezonban tétmérkőzésen is bemutatkozhatott a bajnoki címvédő Videoton felnőttcsapatában, és oszlopos tagja lett az U17-es magyar válogatottnak. Az Európa-bajnoki selejtező elitkörében a Finnország és a Fehéroroszország elleni győzelemhez is góllal járult hozzá, nemzeti együttesünk húzóembere volt, nem rajta múlt, hogy végül hajszállal lemaradtunk a kontinensviadalról. Az irányító középpályásként és szélsőként is bevethető Zsótér Donát a magyar labdarúgás egyik nagy reménysége, aki – bízunk benne – a jövőben talán a szegedi futballban is újra szerepet kaphat majd.

A szegedi labdarúgás jövőjéért: Szántó Dániel

Szántó Dániel 1996-ban született. Szegeden ismerkedett meg a labdarúgással, tízévesen kezdett focizni a Rendőr TE-ben, nevelőedzői Hágelmann Endre és Sahin-Tóth Dezső voltak. Jelenleg a SZEOL SC Kft. és a SZVSE igazolt labdarúgója. A remek bal lábbal megáldott tehetség a 2012/13-as évadban üstökösként robbant be a megyei futballba. Szerepelt a SZEOL U17-es alakulatában, erősítette a SZEOL U19-es együtteseit, azokkal az ötödik helyen zárt a II. osztályú kiemelt bajnokságban, illetve bronzérmet szerzett a megyei I. osztályú ifibajnokságban. Ezenfelül 16 évesen beverekedte magát a SZVSE megye I-es felnőttcsapatába is. A pontvadászat során 21 mérkőzésen lépett pályára, ezek közül 18 alkalommal kezdőként, és 4 gólt is rúgott. Eddigi 196 nyilvántartott mérkőzésén egyébként 156 alkalommal talált az ellenfelek hálójába. Rendkívül szorgalmas futballista, aki édesapjával külön is rengeteget dolgozik, korosztályának egyik legnagyobb ígérete.

A SZEGEDma TV videóinterjúja Szántó Dániellel!

Különdíj: Bánóczki Sándor

Bánóczki Sándor hosszú ideig dolgozott játékvezetőként, és egészen NB-s szintig jutott el. Később elnökként több éven keresztül vezette a Csongrád megyei játékvezetői bizottságot. Közel másfél évtizede szolgálja Szeged labdarúgását egyesületi technikai vezetőként. A futball iránti elhivatottsága, sokoldalúsága és Szeged iránti elkötelezettsége elismerésre méltó.

A korábbi évek kitüntetettjei:

2009:

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Baróti Lajos (posztumusz), Mészáros Károly, Nemes István
A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Sahin-Tóth Dezső, Szalai István
A szegedi labdarúgás jövőjéért: Kormányos Kolos

2010:

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Hajós Imre (posztumusz), Miskolczi József
A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Halkó Pál, Hágelmann Endre
A szegedi labdarúgás jövőjéért: Környei Bence
Életműdíj: Tóth „Pipu” István

2011:

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Gyólai János (posztumusz), Dávid Szaniszla, Polyvás Dániel
A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Hódi Zsuzsanna
A szegedi labdarúgás jövőjéért: Szivacski Donát
Életműdíj: Halász Antal
Különdíj: Csorba Ágnes, Ultras Szeged

2012:

A szegedi labdarúgás díszpolgára: Kaszás Gábor (posztumusz), Hímer István, Kovács Ferenc
A szegedi labdarúgó-utánpótlásért: Protity Sándor
A szegedi labdarúgás jövőjéért: Nagy Zsombor
Különdíj: Brinszky Adrián

no images were found

Előző sztori

Hat kilogramm marihuánát találtak egy autóbuszban Röszkénél

Következő sztori

Két fiatal kutató vehette át a Joó Ferenc-díjat

Legutóbbi hasonló cikkek