Gazdaság

A fogyasztás elérheti idén a tavalyi szintet

A fogyasztás elérheti idén a tavalyi szintet

2013. június 29., szombat
A fogyasztás elérheti idén a tavalyi szintet

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a fogyasztás a gyenge évkezdés ellenére elérheti, egyes területeken pedig túl is lépheti az előző évi szintet.

A szervezet közleményében kifejtette: erre akkor van esély, ha egyes területeken, így például a trafikrendszer indulása nyomán nem lesznek piaci zavarok, továbbá a forint gyengülése nem lesz tartós. Az OKSZ a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden ismertetett adatokhoz fűzött kommentárt, amelyek szerint áprilisban az előzetes becsléssel megegyezően 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szövetség szerint a reálkeresetek az alacsony infláció miatt előreláthatóan 2 százalékkal nőhetnek, de a reáljövedelmek is emelkedhetnek. A legkisebb kereseteket jelentő minimálbérek, továbbá a nyugdíjak is több mint 5 százalékkal nagyobbak az előző évinél - emlékeztetnek. Az OKSZ szerint az alacsony inflációnak a fogyasztásra gyakorolt hatását vizsgálva azonban figyelembe kell venni, hogy 2013. január-április között az élelmiszerek és élvezeti cikkek az átlagnál jobban drágultak, jóllehet az áremelkedés üteme mérséklődött. Az eredmény a vásárló szemével az, hogy az átlagos élelmiszer még mindig drága, de úgy tűnik, több pénzüket a vásárlók elsősorban élelmiszerekre fordítják - állapítja meg közleményében a szervezet. Kiemelik: az üzemanyagok ára áprilisban csökkent, de a 400 forintos határ alá még nem lépett be a benzin ára, ennek ellenére mégis nőtt már az üzemanyag vásárlási kedv. Az OKSZ szerint a háztartások számára az "igaz hasznot" a rezsicsökkentés jelenti, ami több mint 100 milliárd forintot "hagy a zsebekben". A szervezet szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a költségvetés fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételei elmaradnak a tavalyi szinttől, ahogy az is, hogy a második félévben belépő útdíj-rendszer elsősorban egyes élelmiszerek költségeit számottevőben is növelheti. A szövetség szerint súlyos veszélyeket rejt magában a júliustól induló új trafikrendszer, ami elsősorban a kistelepüléseken tehet tönkre élelmiszerüzleteket, hiszen cigarettát és élvezeti cikkeket, valamint fagylaltot lehet majd venni, de tejet és kenyeret már nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.