Kultúra

Sírkő és kakaó a Szegedi Pinceszínházban

Sírkő és kakaó a Szegedi Pinceszínházban

2013. május 15., szerda
Sírkő és kakaó a Szegedi Pinceszínházban

Eörsi István Sírkő és kakaó című zenés "komitragédiáját" mutatja be pénteken a Szegedi Pinceszínház - mondta el a színház vezetősége szerdai sajtótájékoztatóján.

Kancsár Orsolya

elmondta: már régóta szerették volna a darabot színpadra vinni, de eddig nem volt rá lehetőség. Ebben az évadban még nem volt magyar szerző a repertoárban és olyan darabot szerettek volna bemutatni, amely komoly tartalommal bír, mégis könnyed formában. A történet szerint a 99. évét taposó Toronyné gazdag vénasszony. Felfogadja Pitiéket, hogy ápolják, gondozzák - a majdan örökölendő lakás ígéretével. Lajos és Lujza végzi is a munkáját becsületesen, gondosan és odaadóan, a lakás reményében. Kapóra jön az orvos tanácsa: csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani, és akkor minden más lehet. Kancsár Orsolya felidézte, hogy Egykor Egerben találkoztak a produkcióval, ahol nagy sikert aratott a férfi főszereplő által alakított Toronyné története. Ezért Szegeden is férfi főszereplővel,

Megyeri Zoltánnal

láthatják a nézők a darabot. Mellette a Szegedi Pinceszínház művészei -

Varga Bálint, Papp Gabriella, Rácz László

és

Petró Annamari

-, valamint

Bánföldi Szilárd

, a Kelemen László Szakközépiskola és Színitanoda diákja játékát élvezhetik a nézők. A darab rendezője

Kancsár József

.

Eörsi István

Kossuth-díjas író és költő több mint 35 önálló mű szerzője. Meghatározó alakja volt a magyar kulturális közéletnek, szóban és írásban is karakteres, véleményformáló, akár a múltban, akár napjainkban - mondta Kancsár Orsolya. A szerző saját bevallása szerint szerelmi bánat ellen öngyógyításból írta meg 1965-ben a Sírkő és kakaót. A fekete kétségbeesésből a fekete humorba menekült. Született egy játék a zsarnokság minden átfogó hatalmáról, az elnyomottak szolgává zülléséről, a lázadások kilátástalanságáról, az emberi együttélés képtelenségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.