Nem lehet fényképezni a koronát a Parlamentben

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országház kupolatermében a jövőben nem szabad fényképezni a koronát és a koronázási ékszereket – döntött az Országgyűlés Hivatala a héten.

A Országgyűlés Sajtószolgálatának pénteki közleménye szerint a rendelkezést az indokolta, hogy a látogatók a tiltás ellenére – véletlenül vagy szándékosan – rendszeresen használtak vakut a fényképezés során, és ez veszélyezteti a páratlan műkincseket. A festett, szerves anyagokat is tartalmazó múzeumi tárgyakat ugyanis az intenzív fényterhelés rendkívüli módon károsíthatja, visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet állagukban, ezért tiltják világszerte a múzeumokban, hogy a látogatók fotózzák az ott elhelyezett értékes műtárgyakat, festményeket, textília és papír alapú relikviákat, illetve festéssel ellátott tárgyakat.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Szent Koronát története során zárt és fénytől védett ládában tartották, csak a koronázásokkor és közszemlére tétel alkalmával volt kitéve rövid ideig intenzívebb fényhatásnak. Az Országház kupolacsarnokába azért lehetett elhelyezni, mert ott nem éri természetes fény. A vakus fényképezés viszont épp ezt a biztonságot szünteti meg, károsítva Magyarország legbecsesebb műtárgyát – áll a közleményben.

Előző sztori

Labdarúgás: letaglózta az Orosházát a SZEOL U15 + FOTÓK

Következő sztori

Felavatták Lőw Immánuel egykori főrabbi emlékszobáját Szegeden + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek